DINARA, SVILAJA I NP KRKA 28. – 30. svibnja 2022.

Dinara

HPD RUNOLIST

VAS POZIVA NA PLANINARSKI IZLET 

NA DINARU, SVILAJU I NP KRKU  28. – 30. svibnja 2022.

Izlet će se održati dana 28. – 30. svibnja 2022. godine (subota-ponedjeljak), polazak u 06:00  (okupljanje u 05:45) s parkirališta kod Arene Zagreb.

Povratak u Zagreb planiran je u ponedjeljak oko  19:00 / 20:00 sati. 

Prijevoz je organiziran kombijima po cijeni od 1.200,00 kuna, a ovisno o broju prijavljenih i promjene cijene goriva moguća je korekcija cijene. U cijenu je uračunat prijevoz, spavanje i prehrana u mjestu Čačići te ulaznice za NP Krka i Kninsku tvrđavu.

Nakon što zaprimimo prijave otvorit ćemo privremenu WhatsApp grupu u kojoj će biti svi sudionici izleta.

Prijave za izlet

Glavni vodiči izleta: Željko Radovanić, 098-909-4253, Ferdinand Mikulić, 095-350-3401

  • broj pomoćnih vodiča bit će određen sukladno broju prijavljenih sudionika izleta
  • krajnji rok za prijavu je 11. 05. 2022.
  • prijave isključivo putem WhatsApp-a ili e-mail: z.radovanic@gmail.com ili ferdomikulic@gmail.com .
  • prilikom prijave navesti: ime i prezime, kontakt broj mobitela, naziv društva
  • prijava je važeća isključivo uplatom cijelog iznosa od 1.200,00 kn, te plaćenom članarinom za 2022.
  • Uplata se može obaviti u prostorijama društva svaku srijedu do 11. 05. 2022. od 19 – 20 sati ili po dogovoru s glavnim vodičem.

·        U skladu s čl. 13 Pravilnika o pripremanju, organiziranju i vođenju izleta Društva, u slučaju da prijavljeni sudionik otkaže sudjelovanje na izletu nakon roka za prijavu predujam se ne vraća, osim u slučaju ako se mjesto popuni drugom osobom ili okolnosti za koje Organizator izleta zaključi da su opravdane. Isto tako ako prijavljeni sudionik izleta otkaže sudjelovanje na izletu nakon roka za prijavu, a iz nekog razloga nije platio predujam, dužan je participirati u troškovima prijevoza kako ne bi došlo do neplaniranog povećanja troškova ostalih sudionika.

Težina izleta:

Dan 1.

Predviđeno trajanje hodanja je cca 8 sati s uključenim pauzama,  cca 13 km.  Visinska razlika uspona cca 800 m uspona  i cca 1200 m silaska.

Dan 2.

Predviđeno trajanje hodanja je cca 6 sati s uključenim pauzama,  cca 10 km.  Visinska razlika uspona cca 500 m uspona  i cca 500 m silaska.

Dan 3.

Predviđeno trajanje hodanja je cca 3 sata s uključenim pauzama,  cca 5 km.  Visinska razlika uspona cca 300 m uspona  i cca 300 m silaska.

 

Izlet je primjeren planinarima s dobrom kondicijom. 

Staza je krševita te zahtjeva čvrste gojzerice i oprez.

Zahtjevnost izleta-ture:    

Dan 1.       

Kondicijska:       K3 – teško, između 7 i 9 h hoda, visinska razlika od 1000 do 1300 m

Tehnička:           T1 – NEZAHTJEVNO; hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

 

Dan 2.

Kondicijska:      K2 – umjereno, između 5 i 7 h hoda, visinska razlika od 500 do 1000 m

Tehnička:          T1 – NEZAHTJEVNO; hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

 

Dan 3.

Kondicijska:      K1 – lagano, manje od 5 h hoda, manje od 500 m visinske razlike

Tehnička:          T1 – NEZAHTJEVNO; hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

 

Obavezna oprema

·        Planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica.

.         Maska, pričuvna obuća i odjeća za autobus/auto

·        Gojzerice, gamašne, štapovi, naglavna svjetiljka, zamka, mobitel

·        Odjeća primjerena vremenskim uvjetima  (kapa koja pokriva uši, rukavice, …) te kompletna presvlaka.

·        Voda minimalno 3 l, nešto za pojesti putem i za vrijeme pauze (iz ruksaka). 

·        Vodič prije polaska na izlet može provjeriti opremu svih sudionika izleta; ako netko nema opremu u skladu sa zahtjevima iz najave izleta, vodič može takvoj osobi uskratiti sudjelovanje na izletu.

 

Prehrana/opskrba         

Prehrana za vrijeme izleta isključivo iz ruksaka.

Plan puta: Dan 1.

 

·   05:45    Okupljanje  Arena Zagreb

·   06:00    Polazak  

·   10:00    Dolazak u  Knin

·   11:00    Dolazak do PD Brezovac

·   11:15    Početak ture

·   13:30    Vrh Dinara (Sinjal)

·   14:30    Polazak prema PK Glavašu

·   18:30    Dolazak u Glavaš

·   19:30    Dolazak u Čačiće

·   20:00    Večera

 

Plan puta: Dan 2.

·   07:00    Ustajanje i doručak

·   08:30    Polazak prema PD Orlove stine

·   09:30    Dolazak PD Orlove stine

·   10:00    Početak ture

·   12:00    Dolazak na vrh

·   13:00    Polazak prema PD Orlove stine

·   15:00    Dolazak do PD Orlove stine i polazak prema vrelu Cetine i crkvi sv. Spasa

·   16:00    Dolazak do vrela i obilazak vrela Cetine i crkve sv. Spasa

·   18:00    Polazak prema Čačićima

·   18:45    Dolazak u Čačiće i večera

 

Plan puta: Dan 3.

·   07:00    Ustajanje i doručak

·   08:30    Polazak prema Kistanjama

·   09:00    Dolazak u  Kistanje i obilazak slapa Manojlovac

·   11:00    Dolazak u Knin i obilazak tvrđave

·   12:00    >Dolazak do slapa Krčić

·   12:30    Dolazak u Čačiće i ručak

·   14:00    Polazak prema Zagrebu

·   18:00    Dolazak u Zagreb

 

Ruta:

Dan 1.

Nakon polaska krećemo prema Kninu (Čačići). Nakon kratke okrijepe krećemo vozilima do PD Brezovac. Turu počinjemo od PD Brezovac prema vrhu Dinare. Na vrhu radimo dužu pauzu za ručak (ruksak) i fotografiranje. Nakon pauze krećemo prema PK Glavaš (staza 105 i 106) gdje nas čekaju vozila. Nakon dolaska krećemo prema Čačićima gdje nas čeka večera i spavanje.

Dan 2.

Nakon ustajanja i doručka krećemo prema Hrvacama gdje se vozimo prema PD Orlove Stine gdje se pripremamo za uspon na Svilaju (staza 301). Na vrhu radimo dužu pauzu za ručak iz ruksaka i fotografiranje nakon čega se vraćamo prema PD Orlove Stine. Nakon ukrcaja krećemo prema Vrlici gdje ćemo posjetiti vrelo Cetine i crkvu sv. Spasa. Poslije obilaska se vraćamo prema Čačićima gdje nas čeka večera i spavanje.

Dan 3.

Poslije ustajanja i doručka krećemo prema mjestu Kistanje gdje ćemo posjetiti slap Manojlovac koji se nalazi u NP Krka te Burnum. Nakon obilaska se vraćamo prema Kninu gdje ćemo posjetiti kninsku tvrđavu i slap Krčić. Poslije obilaska na slapu Krčić odlazimo prema Čačićima gdje nas čeka ručak. Poslije ručka krećemo prema Zagrebu.

Zanimljivosti:

Dinara s vrhom Sinjal (1831 m/nv) najviša je hrvatska planina. Iako nije najviša planina Dinarskog gorja, Dinara je postala simbolom najvećeg planinskog lanca na Balkanskom poluotoku i dala mu svoje ime. Pretpostavlja se da je ime dobila po ilirskom plemenu Dindara, koje je živjelo s istočne strane planine. Vrh Sinjal je inače dobio ime po geodetskoj oznaci na vrhu (signal).

Dinara je još uvijek poprilično divlja planina u kojoj se može sresti raznorazne životinje poput: vuka, lisice, čaglja, lasice, kune, medvjeda, risa, divljeg vepra, divokoze, srne. A u letu može se vidjeti tetrijebe, jarebice, orlove i sokole.

Vrh je označen geodetskim stupom na kojem sada piše „1831 vrh Hrvatske“. Ispod stupa se nalazi upisna kutija. Pored stupa na velikom kamenu još uvijek stoji „SINJAL 1831“, jer se tako donedavno zvao ovaj vrh. Žig se nalazi u kamenu pored geodetskog stupa. S vrha puca pogled u svim smjerovima, sjeveroistočno na Troglav i Konj, jugoistočno na Peručko jezero, južno na Kijevski Kozjak i Svilaju, a zapadno na Prominu.

Svilaja je planina u Zagori, usporedna s višim sjevernijim lancem Dinara-Troglav. Pruža se smjerom sjeverozapad-jugoistok između Sinjskoga i Petrovog polja u dužini oko 30 km.

Na svilajskom Velom vrhu odvila se najveća pješačka bitka tijekom Domovinskog rata. U bitci su napadnute hrvatske snage izvojevale pobjedu. Dio srednje Svilaje između Vrlike i Siverića je još miniran, dok je uspon do glavnog vrha siguran iz južnog smjera od Sinjskog Zelova.

Svilaja je i ime jedne od vila iz romana „Planine“, hrvatskog renesansnog pisca Petra Zoranića.

Cetina, najdulja dalmatinska rijeka, svoj 105 km dugi put do mora počinje u podnožju Dinare gdje izbija iz nekoliko izvora – vrela Cetine, na 380 m nadmorske visine, od kojih su najizdašnija tri: najveće, Glavaš, zatim Vukovića vrilo i Batica vrilo. Izvori se sjedinjuju u Peručkom jezeru odakle Cetina punom snagom nastavlja tok prema Omišu gdje se ulijeva u Jadransko more.

Crkva sv. Spasa – Ova starohrvatska crkva je izgrađena u zadnjoj četvrtini 9. st. za vrijeme vladavine Branimira, hrvatskog kneza Primorske Hrvatske. Crkvu je podigao “cetinski župan Gastika (Gostiha)” u sjećanje na svoju majku i sinove.. Načinom gradnje gotovo je istovjetna sa starohrvatskim crkvama iz nedaleke Biskupije kod Knina. Tijekom iskapanja pronađeno je nekoliko arhitektonskih fragmenata i dijelova kamenog namještaja ukrašenih pleterom. Najvažniji od njih je arhitrav s posvetnim natpisom iz kojeg se saznaje da je posvećena Kristu, po naređenju Gastike, Nemirinog sina. Oko crkve su pronađena 1162 starohrvatska groba s bogatim arheološkim nalazima.

Manojlovački slap, treći, najviši, po mnogima i najljepši, slap rijeke Krke. Slap se sastoji od niza sedrenih barijera, ukupne visine 59,6 m. Najveća barijera visoka je 32,2 m.

Burnum – Sagrađen je na prijelazu iz stare u novu eru, na položaju s kojeg je nadziran prijelaz preko rijeke Krke. Burnum je bio sjedište XI. legije rimske vojske Claudiae Piae Fidelis i IV. legije Flaviae Felix. U njemu su bile smještene i pomoćne postrojbe (kohorte), za koje je bio izgrađen mali logor u istočnom dijelu. 

Kninska tvrđava jedna je od najvećih i najstarijih europskih tvrđava. Najstariji dio tvrđave, Kaštel Knin izgrađen je u drugoj polovici 9. stoljeća. Tijekom stoljeća, osvajali su je, rušili i radili MađariTurciMlečaniFrancuzi i Austrijanci.

Tvrđava je smještena na južnom dijelu brda Spas i nalazi se 100 metara iznad grada Knina. Duga je 470 m, a na najširem dijelu široka je 110 m. Obrambeni zidovi koji je opasuju sa svih strana u dužini od gotovo 2 km mjestimično su visoki i do 20 metara. Nalazi se na 345 m nadmorske visine.

Slap Krčić je 22 metara visok vodopad na sjeveru kninskog polja kojim se rijeka Krčić obrušava u Krku. Nazivaju ga još i “Veliki buk” i “Topoljski buk”. Slap Krčić je nakon miniranja, pregrađivanja, izrade komore u njegovoj sedrenoj brani i “pokušaja” da se izradi hidroelektrana, sveden na povremeni slap iznad samog izvora Krke. Nalazi se neposredno uz grad Knin, a napaja se vodama s Dinare. Uz Krčić prolazi makadamska cesta koja povezuje Knin s Kijevom. Izgrađena je prije više od 200 g.

Slap Krčić ima i svoju legendu. Nekada je na brdu lijevo od slapa postojala utvrda koja je služila za obranu mosta. Legenda kaže da će ljudi ponovo izgraditi most kada Krčić više nikada ne presuši i kada ljudi prestanu međusobno ratovati.

Napomene:

● Svaki sudionik pristupa izletu na vlastitu odgovornost, mora imati plaćenu članarinu HPS-a.

● Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

● Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.

● Tijekom izleta sudionik izleta treba:

○ Skrbiti se o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara;

○ Postupati prema uputama glavnog vodiča;

○ Ponašati se u skladu s načelima planinarske etike;

○ Čuvati ugled planinarske udruge;

○ Biti odgovoran glavnom vodiču.

● Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.

 

PLANINARSKI KODEKS

https://hpdrunolist.hr/wp-content/uploads/2022/02/Kodeks-planinarske-etike-HPD-a-Runolist.pdf

● Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.

Organizator: HPD Runolist, Ribnjak 2, Zagreb, webhttps://hpdrunolist.hr

Glavi vodiči: Željko Radovanić, Ferdinand Mikulić / Hpd Runolist

Vedro!

 

PDF s planom izleta

Kondicijska zahtjevnost

Oznaka

Težina

Utrošak vremena

 (sati hoda)

Visinska razlika

K1

 LAGANO

 < 5 h 

 < 500 m 

K2

 UMJERENO

 5 – 7 h

 500 – 1000 m

K3

 TEŠKO

 7 – 9 h

1000 – 1300 m

K4

 VRLO TEŠKO

 >  9 h

 > 1300 m

 

Tehnička zahtjevnost

 

Oznaka

Težina

Opis

T1

 NE  ZAHTJEVNO

 hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

T2

 UMJERENO   ZAHTJEVNO

 hodnja + povremena upotreba ruku, lagano penjanje 

T3

 ZAHTJEVNO

 povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala (klinovi i čelična  užad), ZIMA: upotreba dereza i cepina po potrebi

T4

 VRLO ZAHTJEVNO

 duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, ozbiljnije penjanje,  ZIMA: konstantna upotreba dereza i cepina

Linkovi za temperature i vremenske uvjete

meteo.hr

Trenutno vrijeme, subjektivna prognoza za 4 dana unaprijed
sinoptička karta za sutra, izračuni ALADIN i ECMWF modela

www.yr.no

Lijep grafički prikaz dobiven iz dobrog modela (ECMWF) „norvežani”

www.meteoadriatic.net

Produkti nekih drugih modela (WRF, GFS)

weatheronline.co.uk/

Profesionalne meteo karte

lipovscak.com/meteo/

Meteorološki priručnik za nautičare

hr.bergfex.com/

Visine snijega, temperatura u planinama

www.ilmeteo.it/

Talijanska stranica, zgodan prikaz visine na kojoj pada snijeg

www.meteociel.fr www.dwd.de

Sinoptičke karte za više dana unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.