Osvrt na izlet

POŠTAK 22.5.2022.

U SJEĆANJE NA ELVISA SEVER-KORENA

Okupili smo se s istočne strane Vatroslava Lisinskog u 6 sati. Zapravo, okupili su se. Ja sam nažalost zakasnila 3 minute na svoj prvi izlet zbog traženja planinarske opreme za koju sam bila uvjerena da znam gdje je. Hvala vam što ste me pričekali.

Ukrcali smo svoje ruksake u autobus i krenuli. S obzirom na incident s navijačima na državnoj cesti A1, bili smo primorani odabrati alternativnu dionicu za dolazak do mjesta s kojega krećemo – željeznička postaja Zrmanja u Otriću.

Kada sam bacila pogled na planinski vrh do kojeg trebamo doći (Poštak, 1.425 m), pomislila sam “što je meni ovo trebalo”. Poštak je jedan od vrhova Ličke Plješivice, drugog najduljeg planinskog lanca (odmah iza Velebita), u čijem podnožju se razmjenjivala pošta između Austro-Ugarske i Turske po čemu je i dobio ime.

Iako uspon do Poštaka i natrag spada pod kondicijsku zahtjevnost K2 – umjereno (800 m visinske razlike, 10 km hoda u trajanju od 6 sati), moram priznati da sam se dobro umorila. Slovenci bi vjerojatno ovu zahtjevnost ocijenili kao K1 – lagano uz procjenu od 4 sata hoda, a gospođa Vlasta iz kolumne Andree Andrassy bi moj umor pripisala junk foodu i nedovoljnom fizičkom aktivnošću preko tjedna.

Umor se isplatio jer sam tijekom hodanja pogled odmarala na prekrasnim zelenim obroncima, koji su izgledali kao da ih je netko svježe pokosio, kao i na raznolikom planinskom cvijeću koje je provirivalo iz trave. Kada smo dosegnuli vrh sjeli smo i uživali u krajoliku koji nas okružje. Zapalili smo svijeću i uz minutu šutnje odali počast Elvisu; planinaru kojemu je Poštak bio posljednji izlet. 

Na povratku s vrha došli smo do kamenitih statua koje je priroda sama isklesala zrncima pijeska nošenih burom. Najzanimljiviji je svakako bio Svemirac koji je uz blagi osmjeh mirno pozirao za naše fotografije. Putem smo razgovarali o svemu i svačemu, a ono što nas sve povezuje je ljubav prema prirodi, putovanjima i fizičkoj aktivnosti. Nakon što smo stigli do podnožja, autobus nas je odvezao u restoran na čorbanac i ostalu klopu koju smo prethodno naručili, te smo se umorni, ali napunjenih baterija, zaputili prema Zagrebu.

Ivana B.

PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)