Povijesna pozadina

Društvo planinara “Runolist” osnovano je u Zagrebu 1925., a osnivači i prvi članovi bili su namještenici trgovačke struke.

Sastanci članova Društva održavali su se svake srijede u večernjim satima, u Bednjančevoj gostionici “Crni orao” u Frankopanskoj ulici.

Upisi u Društvo i obavijesti o izletima dobivale su se svaki dan od 18 h u društvenoj poslovnici u Berislavićevoj 19.

Nakon nekog vremena, sastanci članova održavali su u novom prostoru – u restauraciji “Nova Amerika” u Tvrtkovoj 3.

Broj aktivnih runolistaša se sve više povećavao iz godine u godinu, tako da se Društvo već 1932. godine proširilo na 2100 članova. U to je vrijeme ski-sekcija Društva bila po broju i uspjesima u natjecanjima među prvima u Zagrebačkom zimsko-športskom podsavezu.

1928. godine osnovana je planinarska podružnica HPD-a “Runolist” u podsljemenskom naselju Oroslavje. Oroslavski runolistaši sudjelovali su u svim akcijama matičnoga Društva, od radnih do izletničkih, a bavili su se i skijaškim sportovima, ponajviše skijaškim trčanjem. Društvo je tako djelovalo sve do 1941. godine. Poslije rata (1958.), nakon kratkih prekida, djeluje samostalno sve do danas, pod tradicijskim imenom “Runolist”.

Članovi „Runolista“ su 1927. godine radili na uređenju špilje Vrlovke u mjesecu Kamanje.    

Špilja Vrlovka

Špilja je službeno otvorena 1928. godine te je bila jedna od čestih destinacija za izlete planinarskog društva „Runolist“.

Povodom proslave 5 godine postojanja društva „Runolist“, organiziran je izlet u špilju Vrlovku i stari grad Brlog.

 

Ovo je sačuvani original Dokument o tom izletu.