Osvrt na završni izlet OPŠ 10G Hpd Runolist

Medvednica 28. 5. 2022.

Kaj da vam velim? Od 40 polaznika baš ja moram pisati osvrt. Ne znam prema čemu se inače dodjeljuje pisanje osvrta (osim kada se netko dobrovoljno javi) ali znam da je ovo namjerno meni dodijeljeno. Kao i za svaki izlet buđenje u 5. Okupljanje kod okretišta Mihaljevac u 7. Spremni krećemo prema mjestu okupljanja. Na pola puta, ispred pekare, čeka nas Iva u prepoznatljivoj OPŠ majici. Kad smo već kod pekare, Anita nam kupuje peciva za „po putu“. Prodavačica se smije i pita: “Kaj ti sad treba i škola da ideš na planinu“. Vozimo se i žene ponavljaju za ispit. Da da… danas se piše pisani ispit. U mobitelu tisuće poruka vezane za ispit. Kao i uvijek nitko ništa nije učio, a svi znaju sve prezentacije na pamet. Čvorove smo naučili.

Dolazimo na točku sastanka i vidimo drage nam vodiče i pola ekipe kako piju kavu. Ja iz torbe vadim rakiju i čaše. Častimo se jer nemamo tremu (svi spremni za ispit). Krećemo… prvo kupujemo karte J i vozimo se malo tramvajem. Kod škole nas čeka ostatak ekipe. Zagrijavamo se i dijelimo u grupe. Zoran čita imena po grupama, a ja se smještam u treću (svojevoljno). Nisam ni slušao u kojoj bi trebao biti grupi J zato i pišem ovaj osvrt.

Svaka od grupa vodila je određen dio puta. Pomoću azimuta i kompasa jedna od grupa dovela nas je do mjesta gdje smo u sklopu ispita trebali sagraditi bivke. Pred kraj gradnje uzeo sam rakiju i otišao počastiti druge ekipe za dobro obavljen posao. Vodiči su ocjenjivali bivke i svi smo dobili prolazne ocjene. Trebam napomenuti da je naša Lucija isprobala sve bivke pa je dobila nadimak BIVKUŠA. Zavidim joj na nadimku.

Nakon bivačenja krećemo prema Puntijarci. Izmoreni, mokri, gladni i žedni dolazimo pred dom. Naručujemo gulaš, kobasice, grah, štrudle i pive. Pokušavamo podmititi vodiče ali odjednom ne vrijedi pravilo da se popije barem jedno pivo na vrhu. Vodiči spremaju gelender za ispit iz čvorova. Nije baš neka fora izmoren pristupiti ispitu ali to je neka taktika vodiča/ispitivača. Malo smo vježbali čvorove i skupljali bodove koji nam u budućnosti neće trebati.

Nakon skupljanja bodova pola ekipe kreće pisati ispit, a pola ekipe dijeli se u parove i kreću na ispit orijentacije i odrađivanje čvorologije. Svi smo dobro odredili azimute i vratili se na početnu točku (kasnije sam saznao da smo se natjecali u vremenu prolaska – kaže Damir da je Anita imala najbolje prolazno vrijeme). Pisani ispit prošao je zadovoljavajuće.

Nisam previše sretan zbog strogih pravila vodiča/ispitivača ali odrađeno je i to. Nakon odrađenog službenog dijela današnjeg izleta napokon sam bez napetosti popio pivo. Zbog važnosti i težine izleta nije bilo puno slikanja. Koncentracija je bila usmjerena na ispit i sve vezano za ispit pa smo jednu pravu veselu sliku odradili tek prije polaska prema tunelu. Uz lagani hod, pljusak, školovani bez diplome dolazimo do tunela gdje kreče istezanje. Tunel mi nije baš drag jer sam tu saznao za pisanje osvrta. Hvala Zoranu na tome.

Hvala cijeloj ekipi OPŠ-a i svim vodičima na brizi i prenesenom znanju.

Hvala Aniti na pomoći u pisanju osvrta!!

P.S. nakon tri mjeseca druženja nisam zapamtio Vaša imena! J

By Kristian

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)