Pag - planinarenje

HPD RUNOLIST VAS POZIVA

NA 2-DNEVNI PLANINARSKI IZLET

NA OTOKU PAGU dana 25.03. i 26.03.2023.

Izlet će se održati dana 25.03.2023. (subota) i 26.03.2023. (nedjelja), polazak u subotu u 05:00  (okupljanje u 04:45) s parkirališta na istočnoj strani KD Vatroslav Lisinski, Trnjanska cesta. Povratak u Zagreb planiran je u nedjelju u kasnim večernjim satima.

Troškovi izleta (tj. prijevoz  autobusom, cestarine/trajekt, smještaj u hotelu Olea u Novalji s uključenim doručkom) iznose 85EUR po osobi, a ovisno o broju prijavljenih moguća je korekcija cijene. 

Nakon što zaprimimo prijave otvorit ćemo privremenu WhatsApp grupu u kojoj će biti svi sudionici izleta.

Prijave za izlet

Glavnom vodiču izleta: Gabi Gabelica (095 395 11 97) / gabi.gabelica1971@gmail.com

  • broj pomoćnih vodiča bit će određen sukladno broju prijavljenih sudionika izleta
  • krajnji rok za prijavu je srijeda 01.03.2023. u 20h
  • prijave isključivo putem WhatsApp-a ili e-maila glavnog vodiča.
  • prilikom prijave navesti: ime i prezime, broj mobitela, naziv društva ukoliko dolazite iz drugog društva
  • zbog istovremenog održavanja trail utrke Life on Mars i popunjenosti smještajnih kapaciteta potrebno je za izlet platiti ukupan iznos od 85,00 EUR-a najkasnije do 01.03.2023, kojim osiguravate mjesto na izletu, te je potrebno imati plaćenu članarinu za 2023. godinu.
  • Uplata se može obaviti u prostorijama društva svaku srijedu od 15.02. do 01.03.2023. od 19 – 20 sat ili po dogovoru s glavnim vodičem.

·        U skladu s čl. 13 Pravilnika o pripremanju, organiziranju i vođenju izleta Društva, u slučaju da prijavljeni sudionik otkaže sudjelovanje na izletu nakon roka za prijavu predujam se ne vraća, osim u slučaju ako se mjesto popuni drugom osobom ili okolnosti za koje Organizator izleta zaključi da su opravdane. Isto tako ako prijavljeni sudionik izleta otkaže sudjelovanje na izletu nakon roka za prijavu, a iz nekog razloga nije platio predujam, dužan je participirati u troškovima prijevoza kako ne bi došlo do neplaniranog povećanja troškova ostalih sudionika.

Težina izleta:

Predviđeno trajanje hodanja 1. dan je  cca 7 sati s uključenim pauzama, 15 km, visinska razlika 480 m, a 2. dan cca 6 sati s uključenim pauzama, 11,6 km, visinska razlika 376 m.

Opcija: Izlet je primjeren planinarima s dobrom kondicijom.  Staza je krševita te zahtjeva čvrste gojzerice i oprez.

Zahtjevnost izleta-ture:            

Kondicijska:       K1 – LAGANO, manje od 5h hoda, manje od 500m visinske razlike

Tehnička:           T1 – NEZAHTJEVNO; hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

Obavezna oprema

·        Planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica.

·        Pričuvna obuća i odjeća za autobus

·        Gojzerice, gamaše, štapovi, naglavna svjetiljka, zamka, mobitel

·        Odjeća primjerena vremenskim uvjetima  (kapa koja pokriva uši, rukavice, …) te kompletna presvlaka.

·        Odjeća i pribor za kupanje (po želji)

·        Voda minimalno 2l, nešto za pojesti putem i za vrijeme pauze (iz ruksaka). 

·        Vodič prije polaska na izlet može provjeriti opremu svih sudionika izleta; ako netko nema opremu u skladu sa zahtjevima iz najave izleta, vodič može takvoj osobi uskratiti sudjelovanje na izletu.

Smještaj kod višednevnih izleta

·        U Hotelu Olea u Novalji (https://www.hotelolea.com)

·        u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama

·        doručak uključen u cijenu

·        korištenje saune, unutarnjeg i vanjskog bazena uključeno u cijenu

Prehrana/opskrba         

Isključivo iz ruksaka u subotu za ručak, i u nedjelju za ručak i za večeru. U subotu navečer moguće obaviti kupovinu u supermarketu u gradu Pagu.

Plan puta:

1.dan subota 25.03.2023.

·        04:45 Okupljanje

·        05:00 Polazak za Pag

·        09:00 Dolazak u grad Pag  – jutarnja kava u kafiću „Caffe bar Lorenco“

·        09:45 Polazak stazom iznad grada Paga

·        12:00 Dolazak na vidikovac Zaton (pauza za ručak iz ruksaka cca. 30 min)

·        13:30 Dolazak na svjetionik, kratka pauza

·        16:00 Dolazak u grad Pag

·        16:00 – 17:30 slobodan obilazak grada Paga

·        17:30 polazak za grad Novalja u smještaj Hotel Olea

·        18:00/18:30 smještaj Hotel Olea, slobodno vrijeme za odmor, korištenje hotelske saune i bazen

·        Slobodna večera  u Novalji

2.dan nedjelja 26.03.2023.

·        07:30 Doručak

·        08:45 Polazak autobusom do Metajne

·        09:15 Dolazak u Metajnu, priprema za izlet

·        09:30 Polazak stazom Life on Mars

·        11:45 Dolazak u uvalu Slana (pauza za ručak iz ruksaka cca. 45 min), moguće kupanje u moru

·        15:00/30 Povratak u Metajnu, pauza za kavu

·        16:00 Polazak za Zagreb, trajekt u 17h

·        20h/21h očekivani povratak u Zagreb

Ruta: Nakon što u subotu ujutro stignemo iz Zagreba i preko Paškog mosta u grad Pag uputit ćemo se nakon kratke pauze za kavu na planinarsku stazu koja počinje nedaleko od centra grada Paga, kod groblja na malom brdašcu. Prvi dio staze se lagano uspinje i vodi nas djelomično betoniranim i makadamskim putem do vrha Veli Brig na 263mnv s kojeg nam se pruža prekrasan pogled na grad Pag i Paški zaljev. Staza nas dalje vodi preko grebena, uz suhozid i po kamenitom krševitom putu do vrha sv. Juraj na 205mnv. Nastavljamo po krševitoj stazi do osmatračnice u blizini vrha Ledenik 236mnv i laganim hodom nastavljamo po grebenu do križanja za uvalu Zaton. Spuštamo se do vidikovca u uvali Zaton gdje ćemo napraviti pauzu za ručak iz ruksaka. Vraćamo se do križanja i krenemo dalje prema kružnom obilasku koji nas vodi do svjetionika na kraju poluotoka i dalje do crkvice sv. Nikole. Vraćamo se makadamom i cestom natrag u grad Pag dok nam se cijelo vrijeme pružaju lijepi vidici na Paški zaljev i grad Pag, ali ovaj puta iz druge perspektive. U gradu Pagu imat ćemo slobodno vrijeme za obilazak grada prije nego li se uputimo za Novalju u naš smještaj. Slobodna večera u Novalji.

U nedjelju nam je plan proći dio staze Life on Mars. Krećemo iz mjesta Metajna početnim betoniranim putem koji prelazi u makadamski put i nastavlja dalje tipičnim krševitim stazama kroz čaroban krajolik koji nalikuje planeti Mars. Staza nas vodi preko plaže Ručica do uvale Beretnica. Prolazimo pokraj nestvarnih stijena, kao iz nekog science fiction filma, tu se nalazi i među penjačima omiljeno penjalište. Oko podneva stižemo u uvalu Slana koja je poznata po maloj, slatkoj ali žestokoj ferratici. Tu ćemo napraviti pauzu za ručak, a najhrabriji moći će vježbati mišiće na ferrati ili skoknuti u ledeno more. U Metajnu vraćamo se kružno preko grebena i nakon kratke pauze za kavu uputit ćemo se natrag za Zagreb, ovaj puta preko trajektne luke Žigljen.

Zanimljivosti:

Otok Pag je peti najveći otok Jadrana i ujedno jedan od najdužih. Poznat je po slaboj pokrivenosti vegetacijom nekih svojih dijelova zbog čega ga se često uspoređuje s Mjesečevom površinom ili planetom Mars. Ljudi ga često nazivaju i kameni otok. Ovaj kamenit krajolik u kojem ovce pasu rijetko aromatično bilje među stijenama stvara jedinstven dojam. Zbog položaja otoka pod Velebitom s kojeg cijele godine, a posebice zimi, pušu jake bure, otok Pag je skoro cijeli prekriven posolicom iz Velebitskog kanala. Pag je jedan od hrvatskih otoka s najviše sunčanih sati, oko 2500 sati godišnje. Najviši vrh otoka je Sveti Vid na 349mnv. 

Na otok se, s južne strane, može stići mostom, Paški most dug 340 m, iz pravca Zadra, ili trajektom u Žigljen na sjeveru otoka iz luke Prizna. Na otoku živi oko 8000 stanovnika, a najvažnija naseljena mjesta su grad Pag, Novalja, Stara Novalja, Kolan, Šimuni i Metajna. Otok Pag je poznat za svoju pašku sol i paški sir. Poznata sirana na Pagu u mjestu Kolan je sirana Gligora. Poznati su i Paška žutica, autohtono vino s Paga, kao i Paški baškotin, slatki tvrdi prepečenac koji se proizvodi već 300 godina.

Grad Pag obiluje kulturno-povijesnim spomenicima od kojih odvajamo najznačajnije: Zborna crkva Marijinog uznesenja iz 15. stoljeća (Vela Crikva), najveća i najljepša crkva na otoku koja posjeduje mnoštvo slika i relikvija. Crkva svetog Jurja iz 15. stoljeća, zaštitnika grada i otoka Paga. Benediktinski samostan svete Margarite iz 15. stoljeća, poznat po čipkarstvu i baškotinima, u samostanu se čuva moćnik sv. Trna, u kojem je relikvija Kristove Krune. Solana i Magazini soli, ili skladišta soli su građevine spomeničke kategorije. Prva tri su podignuta u 17. stoljeću, a ostalih šest za vrijeme druge austrijske uprave. Tradicija solane spominje se već u 10. stoljeću. Most Katine, gradski most koji povezuje staru gradsku jezgru s Prosikom, današnji most je nešto izmijenjena replika starog Mletačkog mosta podignutog 1737. Knežev dvor iz 15. stoljeća, stoljećima sjedište gradske i otočne uprave. Stari grad Pag, nalazi se kilometar južnije od današnje gradske jezgre. Nekada veliki i bogati grad, danas je bogato arheološko nalazište i svetište. Sačuvana je crkva sv. Marije i ruševine franjevačkog samostana. Kula Skrivanat iz 15. stoljeća, jedina preostala kula od nekadašnjih devet koje su okruživale i branile grad Pag. Paška čipka ili paški teg je jedna od najcjenjenijih i najljepših čipki na svijetu. Njena izrada u gradu Pagu zabilježena je već polovicom 15. stoljeća. Uvrštena je na listu Hrvatske i UNESCOve kulturne baštine. Paška narodna nošnja se odlikuje posebnom ljepotom, te je poznata diljem Europe. Posebno prepoznatljiva je ženska nošnja s tzv. pokrivacom. Uvrštena je na listu Hrvatske i UNESCOve kulturne baštine.

Life on Mars

U Novom listu od 27. studenog 2020. novinarka Mija Dropuljić piše, cit. „Postoji li život na Marsu pitao se davne 1971. godine u svojoj kultnoj pjesmi “Life on Mars” David Bowie. Da je znao, možda bi odgovor potražio na jednoj od najljepših i slobodno možemo reći najposebnijih trail staza u Hrvatskoj – onoj koja upravo nosi ime po njegovoj bezvremenskoj pjesmi – Life on Mars trail na otoku Pagu.“  Upravo pjevaču Davidu Bowieju bila je posvećena prva trail utrka na stazi Life on Mars održana 1.04.2017. u spomen ovom izuzetnom glazbeniku preminulom godinu dana ranije. Predmetna utrka je u početku bila trekking varijanta, jer nije bilo puno označenih i uređenih staza. Međutim, zahvaljujući organizatoru utrke, Šimunu Cimermanu, i šakici avanturističkih entuzijasta i u dogovoru s turističkom zajednicom narednih godina uređeno i markirano je sve više planinarskih staza u kojima danas možemo svi uživati.

Mapa staze

Prvi dan / Zaton i Sv. Nikola iznad grada Paga

Drugi dan / Life on Mars

Napomene:

● Svaki sudionik pristupa izletu na vlastitu odgovornost, mora imati plaćenu članarinu HPS-a.

● Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

● Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.

● Tijekom izleta sudionik izleta treba:

○ Skrbiti se o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara;

○ Postupati prema uputama glavnog vodiča;

○ Ponašati se u skladu s načelima planinarske etike;

○ Čuvati ugled planinarske udruge;

○ Biti odgovoran glavnom vodiču.

● Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.

PLANINARSKI KODEKS  – Link   

● Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.

Organizator: HPD Runolist, Ribnjak 2, Zagreb, webhttps://hpdrunolist.hr

Gabi Gabelica / Hpd Runolist

Vedro!

PDF s planom izleta

Kondicijska zahtjevnost

Oznaka

Težina

Utrošak vremena

 (sati hoda)

Visinska razlika

K1

 LAGANO

 < 5 h 

 < 500 m 

K2

 UMJERENO

 5 – 7 h

 500 – 1000 m

K3

 TEŠKO

 7 – 9 h

1000 – 1300 m

K4

 VRLO TEŠKO

 >  9 h

 > 1300 m

 

Tehnička zahtjevnost

 

Oznaka

Težina

Opis

T1

 NE  ZAHTJEVNO

 hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

T2

 UMJERENO   ZAHTJEVNO

 hodnja + povremena upotreba ruku, lagano penjanje 

T3

 ZAHTJEVNO

 povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala (klinovi i čelična  užad), ZIMA: upotreba dereza i cepina po potrebi

T4

 VRLO ZAHTJEVNO

 duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, ozbiljnije penjanje,  ZIMA: konstantna upotreba dereza i cepina

Linkovi za temperature i vremenske uvjete

meteo.hr

Trenutno vrijeme, subjektivna prognoza za 4 dana unaprijed
sinoptička karta za sutra, izračuni ALADIN i ECMWF modela

www.yr.no

Lijep grafički prikaz dobiven iz dobrog modela (ECMWF) „norvežani”

www.meteoadriatic.net

Produkti nekih drugih modela (WRF, GFS)

weatheronline.co.uk/

Profesionalne meteo karte

lipovscak.com/meteo/

Meteorološki priručnik za nautičare

hr.bergfex.com/

Visine snijega, temperatura u planinama

www.ilmeteo.it/

Talijanska stranica, zgodan prikaz visine na kojoj pada snijeg

www.meteociel.fr www.dwd.de

Sinoptičke karte za više dana unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)