Zrinska gora, Goletne rudine i Gvozdansko, Banovina 15. 11. 2020.

Zrinska gora

Osvrt  na izlet Zrinska gora

Kao najnoviji član među Runolistašima, svoj prvi izlet bih nazvala izletom s preprekama (doslovno).

Nakon što smo s članovima HPD Zrin iz Petrinje krenuli iz sela Gvozdansko i započeli svoj put prema Goletnim rudinama, sve se činilo kao lagana jesenska šetnja šumom, no brzo smo se uvjerili da to neće biti tako. Budući da markacije nije bilo, većim dijelom puta nije bilo niti utabane staze. Svi oni koji su htjeli doći do vidikovca i Goletnih rudina, prije toga su morali svladati sve prepreke koje su nas na tom putu zatekle. Tako smo nekoliko puta morali prijeći preko potoka, ograde od žice pod naponom, nekoliko uspona, i 20-ak minuta hoda kroz travu visoku bar 2 metra. Oni koji su u tome uspjeli (a to su svi), mogli su se s Goletnih rudina, koje se nalaze na 557 mnv, diviti pogledu na Gvozdansko, dolinu Žirovnice i ostatke Utvrde Gvozdansko. Na veliku žalost, cijelim putem nas je pratila gusta magla pa smo prekrasne vidike mogli samo zamišljati. Iako, mogu vam reći,  taj pogled na maglu je bio svojevrstan doživljaj.

Spust je trajao nešto kraće, ali s ništa manje prepreka nego tijekom uspona. Do sela smo se morali provlačiti ili preskakati preko srušenih debla, gustog otpalog lišća i divljih kupina. Naravno, ništa od toga ne bi bilo moguće prijeći bez uzajamne pomoći iskusnijih kolega i lokalnog psa vodiča koji nas je pratio od početka pa do samoga kraja, a u nekim trenucima nas čak i usmjeravao lakše prohodnim putevima.

Pri povratku do mjesta polaska, Petrinjci su nas napustili, dio ekipe je otišao za Zagreb, a oni kojima nije bilo dosta, su odlučili pronaći put do Gradine Gvozdansko. Lokalac nam je rekao kako je most preko potoka napravljen, no kako ga nismo pronašli, opet smo pregazili potok i nakon kratkog uspona, uspješno osvojili Gvozdansko!

Plan izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)