Zavižan

Osvrt na izlet

ZAVIŽANSKI VRHOVI 08. 06. 2024.

Predivno sunčano jutro na Zavižanu označilo je početak našeg izleta. Obuli smo gojze, stavili ruksake na ramena i uputili se na stazu koja nas je vodila kroz zadivljujuće pejzaže Sjevernog Velebita.

Put kroz gustu šumu te lagan i čist jutarnji zrak godio je plućima. Pri početku puta kolona je bila nešto sporija dok nismo uhvatili tempo. Pogled na čistinu koji nam se otvorio nakon prvog uspona, iako je bio jedan od mnogih, nama je bio poseban. Netaknuta priroda bila je naša motivacija. Slijedila je ugodna šetnja kroz zelene livade, a nakon toga ulazak u šumu i intenzivni uspon. Nakon teškog uspona, stigli smo na vrh Veliki Pivčevac. Pogled s vrha bio je nevjerojatan, a prostrana panorama ispred nas oduzimala je dah pružajući nam uvid u ljepotu Velebita, njegovih gustih šuma i vrhova koji nas na ovom izletu čekaju te je bio i prvi ispit izdržljivosti i snage volje. Na prvom vrhu malo smo se odmorili pa nastavili dalje spuštajući se prema vrhu Veliki Zavižan.

Prvi i drugi vrh povezivala je prostrana makadamska staza koju su vodiči ipak odlučili skratiti penjanjem uz brdo. Pokazala se to kao dobra odluka jer smo uštedjeli vrijeme i skratili put za otprilike 500 metara. Nakon prečice stigli smo na intenzivnu stazu koja vodi do vrha Veliki Zavižan, a njom su se spuštali Slovenci koji su već osvojili naš drugi vrh. Na vrhu smo napravili dužu stanku za ručak uz pogled koji obuhvaća sve; od zelene doline do plavog horizonta. Bilo je teško povjerovati da je priroda tako veličanstvena.

Nakon spusta i prema putu za treći vrh Balinovac počeo je Velebitski botanički vrt. Mogli smo vidjeti raznoliko bilje označeno pločicama s botaničkim opisima i nazivima. Malo odmora kroz hodanje ravnom stazom prethodilo je usponu na Balinovac. Izlaskom iz šumskog hlada ugledali smo uspon koji je bio specifičan i tehnički malo zahtjevniji od ostalih vrhova. Obilježavale su ga stijene i skliski kamenčići pod gojzericom. Sunce se odbijalo od stijene pa su bile potrebne naočale koje smo pri silasku zaboravili na nekoj od stijena. S ovog vrha se mogu ljepše promatrati otoci Krk, Prvić, Sveti Grgur, Rab i Goli otok.

Nakon što smo pobijedili i treći vrh, nastavila se šetnja kroz botanički vrt sve do prekrasne zelene visoravni 10-ak minuta niže od doma Zavižan. Pogled na dom Zavižan je bio poput scene u Hajdi, okružen planinskim vrhovima i zelenom travom. Vrh Velika Kosa bio je četvrti vrh i karakterizira ga nisko raslinje. Na posljednji vrh, Vučjak, koji se nalazi iznad doma uputili su se samo oni najuporniji, dok su ostali odabrali vrijeme za opuštanje i uživanje ispred doma Zavižan. Pivu smo nagnuli koliki je i sam nagib vrha Velika Kosa ispred nas.

Uz stručne vodiče HPD-a Runolist koji su uspjeli stvoriti savršen spoj izazova i uživanja u prirodi ovo nezaboravno iskustvo će ostati duboko urezano u naša sjećanja. Svaki korak kroz predivne šumske staze i preko svakog kamenitog vrha isplatio se zbog nezaboravnih pogleda i osjećaja postignuća koji svaki vrh pruža.

Nikolina K. i Mislav M.

PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)