Skradski vrh

Osvrt na treći izlet Opš 9G Hpd Runolist

Skrad, Skradski vrh, Zeleni Vir i Vražji prolaz. 3.10.2021

Što smo naučili ili kategorija fun fact:

  • S kružne staze Skradskog vrha, na jednom od vidikovaca, nastala je prva razglednica iz Skrada
  • Slap Zeleni Vir sa svojih 70 m visine svrstava se uz bok najvišem slapu Plitvičkih jezera od 78 m visine
  • Jedna od najstarijih hidroelektrana nalazi se upravo u Skradu, MHE Zeleni vir kod potoka Curak proradila je 1921.godine
  • Na stazi za Skradski vrh naići ćete na rupu u stijenu, prozvanu Puhalica gdje struji svjež zrak s desetak stupnjeva razlike u odnosu na vanjsku temperaturu
  • Ako vas put odvede do izletničkog doma Zeleni Vir obavezno se počastiti specijalitetom kuće – palačinke s borovnicama

U nedjelju 03.10.2021.okupljamo se oko 7 h kod KD Vatroslav Lisinski, svi točni i na vrijeme, krećemo za Skradskom avanturom. U Skrad dolazimo iza 8 h gdje najprije, po planu, na redu je kava u blizini benzinske postaje. Nakon tog slijedilo je kraće razgibavanje i krećemo u smjeru za izvor rijeke Dobre.

U nastavku po asfaltnom putu skrenuli smo na planinarsku stazu koja vodi do male kapelice Marijina uznesenja, neposredno pred uspon na sam vrh. Skradski vrh smjestio se na 1043 m i strm je brijeg, s čijeg se vrha pruža prekrasan vidikovac na kojem su izgrađene dva stola s klupama. Nakon kraće pauze te propuhanih glava zbog jačeg vjetra, krenuli smo strmom stazom prema početnoj točci uspona i time zaokružili kružnu turu.

Dalje nastavljamo prema željezničkoj postaji Skrad gdje se nalazi pitki izvor vode. Spustili smo se prema Zelenom viru te izletničkom domu Zeleni vir gdje je uslijedila veća pauza, a nakon pauze ponavljanje gradiva – starih i učenje novog čvora.

U povratku smo prolazili kanjonom Vražji prolaz te obišli špilju Muževa hišica, čiji je otvor smješten u stijeni. Zanimljivo je bilo u jednom trenu ugasiti sve lampe kao izvore svjetla te barem na minutu, dvije uživati u mraku i tišini špilje, prepustiti se prirodi i zaboraviti brige.

Nakon toga slijedio je završni uspon do željezničke postaje Skrad te povratak u Zagreb. Umorni i propuhanih glava, ali ispunjenog srca i puni dojmova stižemo u  Zagreb oko 20 h.

Maja K.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)