Kanjon Kamačnok

Osvrt na izlet.

Kanjon Kamačnik  16.10.2021. 

Izlet u kanjon Kamačnik započinje okupljanjem u 6.50 na autobusnom parkiralištu na Trnjanskoj cesti. Iako je već skoro 7 sati, vani je i dalje mračno te poprilično hladno, pravi jesenski izlet. No, to odlučne Runolistaše ne obeshrabruje pa čak ni one naše najmlađe planinare (5 god). U busu vlada dobra atmosfera te već tradicionalno stajemo na Vukovim goricama, jednoj od prvih benzinskih postaja poslije Lučkog kako bi popili kavu, čaj, rakiju. Nastavljamo put te oko 9 sati dolazimo na odredište. Autobus nas iskrcava kod željezničke postaje te slijedi kratki dogovor i plan izleta. Pomoćni vodič Dino vodi zagrijavanje te uz Silvestera, Mišela, Aleks i naravno glavnog vodiča Antu čini tim od 5 fotografa, animatora, učitelja, ali prije svega pouzdanih i pripremljenih vodiča koji su nam dostupni za sva pitanja i pomoć.

Kanjon Kamačnik spada u jedne od najljepših dijelova Gorskog kotara, a polazna točka za ovaj izlet je mjesto Vrbovsko. Staza je nezahtjevna, prilagođena za sve uzraste i stupnjeve kondicije. Od restorana do izvora i natrag ima oko sedam kilometara lagane šetnje. S obzirom na to da je zadnjih par dana padala kiša, staza je na nekim dionicama malo blatnjava i skliska, no na nezgodnim dijelovima su postavljene sajle radi osiguranja.

Staza je ujedno i poučna te ju cijelim putem prate zvučni instrumenti koje smo sve i isprobali – Panov gong, potočne orgulje, medin ksilofon, jelenov rog i puhova zvona. Na polovici staze radimo kratku pauzu za okrjepu i presvlačenje te nastavljamo dalje do izvora Kamačnik. Pri kraju se staza sužava te se grupiramo po deset kako bi došli do samog izvora. Kamačnik se ubraja u 5 najdubljih izvora u RH. Evidentirana dubina izvora trenutno je 118 m, no stvarna dubina je još nepoznata i neistražena. Sam izvor je zelene boje koja se zatim prelijeva u plavu, a zbog svih nijansi zelene i plave, što zbog potoka, što zbog okolne flore nikakvi filteri na fotografijama nisu potrebni.

Nakon uživanja u pogledu na izvor krećemo lagano nazad prema restoranu gdje imamo rezervirana mjesta za ručak. U restoranu se za svakog nalazi ponešto te s obzirom na to da je ovo mnogima bio prvi izlet u nekom pogledu dodjeljujemo medalje za novake. Najmlađi Runolistaši (5, 7 i 14 god) zaslužuju medalje za najbolje planinare izleta, a naš glavni vodič Anto dobiva medalju za odlično odvođen prvi izlet u ulozi glavnog vodiča.

Oko 3 popodne napuštamo kanjon Kamačnik te smo već prije 5 u Zagrebu, sretni, ispunjeni i zahvalni.

Dora

 

 

PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)