Kameni stupi

Osvrt na izlet.

STAZA KAMENIH STUPI – GRIŽANE  27.2.2022.

ZALEĐE CRIKVENICE                                       

Mi smo vesela ekipa, zasićena gradskim životom i zagrebačkim smogom, u vječitoj potrazi za novim izazovima, aktivnim životom koji samo priroda i zajedništvo mogu podariti čovjeku.

Jači smo od bilo koje prirodne neverine, stoga smo 27. veljače 2022. u ranim jutarnjim satima umjesto tople fotelje, televizije i šoping centra odabrali odlazak u zaleđe Crikvenice.

Primorsko – goranska županija posebna je već samo po svojim geografskim specifičnostima i ljepotama: krase je more, bogato razvedena obala s otocima te šumoviti i svježi Gorski kotar.

Samo 2 i pol sata vožnje od Zagreba do Grižane, naselja u Vinodolskoj općini, gdje smo popili odličnu prvu jutarnju kavu za samo 6 kn. Ovo simpatično naselje smješteno je pod ruševinama frankopanskoga grada i krševitih litica Griža. Danas su vidljivi samo ostaci nekad slavnog kaštela Gradina Grižane. Upravo u Grižanama rođen je naš slavni minijaturist Julije Klović, zvan Michelangelo minijature.

U centru Grižana započela je naša poprilično zahtjevna kružna staza. Dobro nas je propuhala bura, snijeg je poprilično navlažio stijene i smješkala nam se zahtjevna avantura. Ali, bila je to već od davnine utabana staza – prometnica kojom su se  kamenim stepenicama prenosili plodovi zemlje do Gorskog kotara s kojim je postojala robna razmjena.

Putovima Frankopana krenuli smo prema Kaštelu Belgrad ili grižanskom kaštelu, a zatim se na jednom predivnom proplanku ukazala Crkva Gospe Snježne, poznate po glagoljaškim natpisima.

Nad selom Baretići uspinjemo se stazom kamenih stuba kroz poprilično strmovitu planinu Klamarušu. Nepokolebljiva bura i snijeg ne ometaju prekrasne površine visibaba, šafrana, ljubičica i ostalih proljetnica, a bogatstvo bršljana i paprati ponekada samo zasmeta našim planinarskim štapovima. Naišli smo i na predivne konje, dorate, koji su nam se plaho micali s puta.

Kondicija dolazi samo aktivnim hodanjem i ide nam sve lakše. Na jednom proplanku ostavljamo ruksake i štapove, te držeći se rukama za naoko zastrašujuće čelične sajle, hodamo do Gornje i donje Karlove peći/špilje. Bilo je dovoljno profesionalnih vodiča koji su cijelo vrijeme pomno brinuli za sigurnost svakog člana grupe i pomagali nam. Ne razmišljamo o strahu, u grupi se spuštamo, tik do litice, kako bismo nakratko ušli u špilje i uživali u vizurama predivnog krajobraza.  

Radi nepovoljnih vremenskih prilika zaobišli smo kuk Baba, Babinu jamu i vidikovac Pridvu.

Napravili smo kratku pauzu za okrepu, presvlaku i druženje uz čašicu planinarske rakijice.

Nakon 8 km planinarenja vraćamo se u Lučac putem u Grižane i imamo pola sata pauze prije odlaska u Crikvenicu, gdje smo napravili pauzu od kojih 2 sata. Grad je van sezone, tek pokoji otvoreni kafić …. Ipak, nama je ljepše u planinama, van civilizacije, tamo nam ništa ne treba da se napunimo energijom i osjećamo osvježenim i veselim, a s planinarima u prirodi uvijek smo u odličnom i opuštenom  društvu.

Katarina Kolak

PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)