Kameni stupi

Osvrt na izlet.

Staza kamenih stupi – Grižane – zaleđe Crikvenice 9.2.2020.

Čim iz Zagreba kreneš prema moru, s 40 planinara, sve je odmah ljepše. Prošlog smo vikenda veselo koračali po stazi Kamenih stupi u Grižanima. Malo mjesto, smješteno podno velikih kamenih klisura i staza s prekrasnim vidikovcima i špiljama. Nećemo lagati, 1300 stuba nije najlakše na svijetu prehodati, ali kao i uvijek na planini – bivaš nagrađen divnim pogledima pa se sve isplati. 

Naša vesela grupa iz Grižana je krenula na kružnu turu točno u 9:00 ujutro prema Kaštelu Belgrad i Crkvi Gospe snježne. Lagani usponi doveli su nas do put Kalamaruše i krenulo je pentranje po stupima. Fascinantno je kako su ti stupi posloženi i sreća naša da nas je poslužilo vrijeme pa stepenice nisu bile skliske. Negdje na pola staze nalaze se dvije špilje, donja i gornja Karlova peć. Do njih se dolazi klinčanim osiguranim putem, i stvarno ih se isplati vidjeti. Posjetili smo i kuk Baba i Babinu jamu – zeleniju jamu u životu nisam vidjela. Prekrasno nešto.

Uslijedio je uspon od 600 metara do vidikovca Pridva s kojeg se pruža prekrasan pogled na more i otoke. Očarani pogledom na vidikovcu smo otvorili šampanjac u čast našeg pokojnog vodiča Nikole Kezelea koji bi taj dan proslavio rođendan. Nikola je obožavao stazu Kamenih stupi i želja mu je bila odvesti članove društva na ovaj izlet, a mi smo sigurni da je negdje od gore pazio na nas.

S vidikovca Pridva krenuli smo natrag prema Grižanima, a nakon toga i na zasluženu pivu u Crikvenicu. Sunce nas je počastilo svojim prisustvom pa smo dva sata uživali u idili na rivi.

Sve pohvale glavnom i pomoćnim vodičima izleta za organizaciju i strpljenje. Jedan od izleta koji ću sigurno dugo pamtiti.  

Jelena G.

Plan izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)