Osvrt na izlet

Snježnik – Guslica, 29.08.2020.

U subotu smo s vrućeg zagrebačkog asfalta pobjegli u svježa prostranstva Gorskog kotara. Ne znam je li me više veselio bijeg iz Zagreba ili činjenica da nakon skoro 6 mjeseci idem na izlet s najdražim društvom.
 
U 6:30 ujutro krenuli smo prema planinarskom domu Sušak koji je bio početna točka naše kružne ture na Snježnik i Guslicu. Dočekalo nas je lijepo vrijeme pa smo se fino zagrijali pod vodstvom našeg Zokija i veselo zaputili za glavnim vodičem Danielom prema Snježniku.
 
Korak po korak približavali smo se vrhu i s nestrpljenjem iščekivali prekrasne poglede i vidike o kojima smo čitali u planu izleta. Međutim, nebo nam nije ostalo naklonjeno – naoblaka je ograničila naš vidokrug doslovno na koji metar. Uz to, počeo je puhati dosta jak vjetar. Staza je bila skliska i zahtijevala puno opreza. Na Snježniku smo se zadržali svega 10-ak minuta, da se skupimo i slikamo (jer bez slike na vrhu nema pokreta prema idućem.
 
Mrvicu razočarani i smrznuti, krenuli smo prema Guslici. Ipak, prave planinare optimizam ne napušta tako lako pa smo mi koračali dalje u nadi da će se oblaci barem na kratko skloniti. Tako je i bilo, dok smo Snježnik ostavljali iza leđa, on se polako izdizao iz oblaka.
 
Po dolasku na Guslicu otvorili su se prekrasni vidici na sve strane, ali i vjetar je jačao. Tu smo napravili dužu pauzu za ručak u zaklonici obnovljenog objekta radiskog centra Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Uživali smo u pogledima na greben Risnjaka, vrhove Veliki Risnjak, Snježnik, Jelenc, Fratar, Obruč i Učku kao i na gotovo cijeli Kvarnerski zaljev. Teška lipost.
 
Nakon odmora na Guslici, jedno 1000 okinutih slika, ručka i kave, dnevne doze bacanja fora i viceva, krenuli smo natrag prema PD Sušak. Spust je također zahtijevao veliku dozu opreza. Mokra zemlja,
 
mokro i golo kamenje i sekunda neopreza dovoljni su da se poklizneš i padneš (što se meni i dogodilo, ali srećom bez ozbiljnijih posljedica). Nakon sat i pol spustili smo se do doma, presvukli, obavili istezanje i sjeli na zasluženu pivu. Nešto manje od 12 kilometara šetnje, puno veselja i smijeha = pune baterije do
idućeg izleta.
 
Jelena G.
Plan izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)