Cerinski vir

Osvrt na izlet

SAMOBORSKO GORJE   11.02.2024.

Smerovišće – Cerinski vir – Veliki Lovnik – Smerovišće

 

Srdačan pozdrav svim članovima od vašeg novog člana. Prošle godine sam odlučio učlanit se u neko planinarsko društvo jer me oduvijek zanimalo kako je ići u planine u velikim grupama ljudi te ostvariti nova poznanstva i prijateljstva sa osobama koje također dijele strast prema prirodi i boravku u istoj. Gledajući razna društva koja se nude na području grada Zagreba, nekako mi je zapelo za oko PD Runolist, što zbog količine izleta koje organizira, što zbog članova predanih onome što vole. I tako, samo tjedan dana nakon učlanjenja odlučim se za odlazak na izlet u Samoborsko gorje sa vodičicom Leom.

Kako je njoj ovo bilo prvo vođenje grupe kao samostalni vodič i meni kao prvi izlet sa novim planinarskim društvom bilo mi je drago dobit tu čast da kao novi pripadnik vesele družine dam svoj osvrt na bogato ispunjen nedjeljni dan. Sve je počelo laganim okupljanjem po kiši nedaleko od Paromlina gdje smo imali dogovoreno vrijeme sastanka.

Mnogi su i zbog same kiše i odustali od izleta no treba sve probati pa i planinarenje po kiši i blatu ima svoju čar. Nakon što smo se okupili, onako pospani krenuli smo busom prema Samoboru gdje smo jedva dočekali popiti kavu . Nakon kave stižemo u Smerovišće gdje svak uzima svoju opremu i započinjemo sa turom.

Mene osobno je uspon iznenadio jer sam računao da će biti drugačije vrijeme, pa sam ponio i višak opreme koji me koštao višestrukog preznojavanja. Sam uspon do vrha, osim prve postaje gdje smo uživali u potočiću i slapiću meni osobno nije dao neko osobno zadovoljstvo jer sam navikao na kršna područja i drugačiji ritam uspona a ni pogled nije bio nešto no zato je cijelim putem atmosfera bila odlična te su pomoćni vodiči maksimalno iskoristili svoju prisutnost i svoje znanje da pomognu svima kojima je pomoć bila potrebna.

Dolaskom na Veliki Lovnik osjetio sam neko oduševljenje jer konačno nas čeka spust do Sv. Bernarda gdje su nas srdačni domaćini dočekali sa zadovoljstvom. Nakon jednosatne pauze i zajedničkog fotografiranja krenuli smo prema Smerovišću dinamičnim spustom koji mi je bio iznimno jednostavan i lagan za razliku od uspona, no ono što me je oduševilo je priroda na toj dionici puta, pogled zaista nestvaran da se zapitaš da li je to u RH ili sam negdje vani, nešto prelijepo da je u potpunosti zasjenilo neugodan uspon.

Ovo napisano je samo moje viđenje izleta kako sam ga ja doživio, izlet je bio iznimno dobar testni poligon za neku opremu za koju sam shvatio da je dotrajala te da ce biti potrebne dodatne investicije u istu. Ekipa , pogotovo određene pripadnice nježnijeg spola su mi uvelike uljepšale sami izlet(znaju one koje su) te se radujem budućim planinskim avanturama.

Lijepi pozdrav svima koji su bili i hvala vam. Vidimo se na nekom budućem izletu.

Ivan K.

 

PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)