Kameni stupi

Osvrt na šesti izlet OPŠ 11G Hpd Runolist

STAZA KAMENIH STUPI – GRIŽANE  27.2.2022.

ZALEĐE CRIKVENICE                                       

Nakon spektakularnog Papuka vodiči pred školarce stavljaju novi izazov – “Staza kamenih stupi”. Iako smo u svakodnevnici u pravilu grintavi kad smo budni u 6 ujutro,  pred izlet je priča potpuno suprotna. Ekipa veselo i spremno dočekuje autobus da nas povede u novu avanturu.

I bi tako! Nakon kave (i pelina), razgibavanja i prebrojavanja krećemo iz Grižana odmah na pravi uspon. Kameni put tupi oštrice naših štapova, ali mirisi prirode i sunce koje nas promatra kroz oblake pune nas energijom i motiviraju nas da uspon jedva primjećujemo. Na polovici puta čekaju nas prave poslastice: Ferrate koje vode u gornju i donju Karlovu peć. Uz pomoć vodiča sigurno i sa svim zglobovima na mjestu razgledavamo špilje i rješavamo epske selfije. Čak i oni koji se smrtno boje visine i provalija. 🙂

Nakon dobro odrađenih ferrata, nastavljamo savladati uspon i započinje rasprava o famoznoj babi koja negdje na vrhu ima svoju jamu, a i njen kuk je navodno spektakularan. Po dolasku do babinog kuka shvaćamo o čemu se toliko pričalo. Fantastičan pogled koji se teško može približiti riječima i čitatelju možemo jedino preporučiti da ga iskusi uživo, jer – isplati se.

Grand finale tek slijedi: ručak  na vidikovcu Pridva. Ni najbolji restorani uz prvi red do mora ne mogu se usporediti s takvom lokacijom. Filipovom rižotu, Ivinoj juhi i Teninim kolačima fali samo Michelinova zvjezdica, al’ osim toga ne fali nam ništa i baš uživamo. 😉

Nakon ručka i čvorologije lagano smo se zaputili nizbrdo. Po silasku otkrivamo još jedan benefit planinarenja – ni kriv ni dužan naučiš igrat kolo. Prije dolaska do autobusa zadovoljno gledamo prema babinom kuku koji s dna izgleda malo i daleko, i ne vjerujemo da smo prije 2 sata bili tamo.

Prije Zagreba čeka nas još šetnja (a hrabre Ivu i Dadu i kupanje) u Crikvenici.  Nakon šetnje po Crikvi, krećemo prema autobusu, a  naš izvrsni glavni vodič Goran sprema još jedno iznenađenje: “Tko zadnji uđe u autobus piše osvrt!” …kruže priče da je promet bio blokiran iduća 3 dana zbog oblaka prašine.

Ove dvije lijenčine odlučno prihvaćaju svoj novi zadatak  i nadaju se da ste čitajući naš osvrt uživali kao što smo i mi na izletu!

Planinarski pozdrav od sinova 11 G HPD Runolista,

Mato i Josip

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)