Omiška DINARA – Biokovo dana 15. – 16.10.2022.

Omiška Dinara

HPD RUNOLIST VAS POZIVA

NA PLANINARSKI IZLET 

Omiška DINARA – Biokovo dana  15. – 16.10.2022.

Izlet će se održati dana 15. – 16.10.2022. godine (subota, nedjelja). Polazak je 15.10.2022. godine u 04.00 (okupljanje u 03.45) s parkirališta na istočnoj strani KD Vatroslav Lisinski, Trnjanska cesta. Povratak u Zagreb planiran je 16.10.2022. godine u večernjim satima.

Izlet je organiziran  autobusom po cijeni od 600 kuna, a ovisno o broju prijavljenih i promjenama cijene naftnih derivata moguća je korekcija cijene. U cijenu je uključen prijevoz autobusom, smještaj (Kamp Galeb – mobilne kućice https://www.kamp.galeb.hr/mobilna-kucica-relax-62.aspx ), vožnja čamcem po Cetini, takse i boravišna pristojba.

Nakon što zaprimimo prijave otvorit ćemo privremenu WhatsApp grupu u kojoj će biti svi sudionici izleta.

Prijave za izlet

Glavnom vodiču izleta:     Marko Malešević, 099/823 9883, mark.malesevic@gmail.com

                                            Daniel Bara, 095/504 1496, bara.daniel@gmail.com

●       broj pomoćnih vodiča bit će određen sukladno broju prijavljenih sudionika izleta

●       krajnji rok za prijavu je 05.10.2022.

●       prijave isključivo putem WhatsApp-a ili e-maila glavnog vodiča (Marko Malešević)

●       prilikom prijave navesti: ime i prezime, kontakt broj mobitela, naziv društva, Grupa A ili Grupa B (via ferrata)

●       prijava je važeća isključivo uplatom akontacije od 600,00 kn, te plaćenom članarinom za 2022

●       Uplata se može obaviti u prostorijama društva u srijedu 28.09. ili 05.10.2022. od 19 – 20 sati ili po dogovoru s glavnim vodičem.

●       U skladu s čl. 13 Pravilnika o pripremanju, organiziranju i vođenju izleta Društva, u slučaju da prijavljeni sudionik otkaže sudjelovanje na izletu nakon roka za prijavu predujam se ne vraća, osim u slučaju ako se mjesto popuni drugom osobom ili okolnosti za koje Organizator izleta zaključi da su opravdane. Isto tako ako prijavljeni sudionik izleta otkaže sudjelovanje na izletu nakon roka za prijavu, a iz nekog razloga nije platio predujam, dužan je participirati u troškovima prijevoza kako ne bi došlo do neplaniranog povećanja troškova ostalih sudionika.

Težina izleta:

Predviđeno trajanje hodanja:

1. dan: 7 sati hoda sa uključenim pauzama,  cca 12 km.  Visinska razlika cca 850 m.

2 .dan: 6 sati hoda sa uključenim pauzama, cca 14 km. Visinska razlika 650 m.

 Izlet je primjeren planinarima s dobrom kondicijom. Staza je krševita te zahtjeva čvrste gojzerice i oprez.

Zahtjevnost izleta-ture:

1. dan

Grupa A:

Kondicijska:     K2 –  UMJERENO, između 5 i 7 h hoda, visinska razlika od 500 do 1000 m

Tehnička:         T2 – UMJERENO ZAHTJEVNO ; hodnja + povremena upotreba ruku, lagano penjanje 

Grupa B:

Kondicijska:     K2 –  UMJERENO, između 5 i 7 h hoda, visinska razlika od 500 do 1000 m

Tehnička:         T3 – ZAHTJEVNO; povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala (klinovi i čelična užad)

2. dan:

Kondicijska:     K2 –  UMJERENO, između 5 i 7h hoda, visinska razlika od 500 do 1000 m

Tehnička:         T1 – NEZAHTJEVNO; hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

Obavezna oprema

●       Planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica

●       Maska, pričuvna obuća i odjeća za autobus

●       Gojzerice, gamašne, štapovi, naglavna svjetiljka, zamka, mobitel, Grupa B via ferrata set ( određeni broj kompleta moguće je posuditi u Društvu)

●       Odjeća primjerena vremenskim uvjetima te kompletna presvlaka, odjeća za boravak ( spavanje ) u kampu i pribor za higijenu

●       Voda minimalno 2l, nešto za pojesti putem i za vrijeme pauze (iz ruksaka)

●       Vodič prije polaska na izlet može provjeriti opremu svih sudionika izleta; ako netko nema opremu u skladu sa zahtjevima iz najave izleta, vodič može takvoj osobi uskratiti sudjelovanje na izletu

Prehrana/opskrba         

Za vrijeme hodnje iz ruksaka.

U kampu je moguće nadoplatiti polupansion (večera, doručak) po cijeni od 130,00 kn (mesni, vegetarijanski ili veganski obroci ).

Kućice su opremljene kuhinjom i moguće je samostalno pripremati obroke.

Supermarket za opskrbu se nalazi na ulazu u kamp.

Plan puta:

DAN 1.

·        03:45                      Okupljanje

·        04:00                      Polazak

·        10:15                      Dolazak u Omiš, priprema za turu

·        10:15 – 11:00        Grupa A: Omiš – Fortica, planinarskom stazom

·        10:15 – 11:00        Grupa B: Omiš – Fortica (via Ferrata)

·        11:00 – 11:30        Spajanje grupa na Fortici, razgledavanje utvrde

·        11:30 – 13:15        Fortica – Planinarsko sklonište „Luda kuća“, kratka pauza

·        13:30 – 14:30        Uspon na vrh Kula, fotografiranje

·        14:30 – 15:45        Povratak do planinarskog skloništa, pauza za ručak (iz ruksaka)

·        15:45 – 17:30        Planinarsko sklonište Luda Kuća – Podašpilje – Radmanove mlinice

·        17:45 – 18:30        Vožnja čamcima Cetinom do Omiša

·        19:00                      Smještaj u kampu, večera, slobodno vrijeme

 

DAN 2.

·        07:30 – 09:00        Buđenje, doručak, spremanje stvari u autobus, polazak prema Brelima

·        09:30 / 45              Dolazak u Brela, priprema za turu

·        10:00 – 12:00        Brela – Napoleonova cesta – Nevistina stina, kratka pauza

·        12:15 – 13:00        Nevistina stina – Biokovsko oko, kratka pauza za fotografiranje

·        13:15 – 14:15        Nevistina stina – Planinarsko sklonište Pakline

·        14:15 – 15:00        Pauza za ručak ( iz ruksaka )

·        15:00 – 16:30        Povratak u Brela

·        17:00                      Polazak prema Zagrebu (ručak po putu, opcija)
Dolazak u Zagreb u kasnim večernjim satima

Ruta:

1 dan :

Početna točka ovog izleta nalazi se u kanjonu rijeke Cetine u Omišu. Dolaskom na početnu točku podijelit ćemo se u dvije grupe, Grupa A će krenuti planinarskom stazom do kule Fortica dok će Grupa B krenuti u istom smjeru, ali via ferrata. Nakon dolaska na Forticu napravit će se kratka pauza za razgledavanje, nakon čega će se  grupe  spojiti i zajednički krenuti dalje prema Planinarskom skloništu Imber (Luda kuća). Dolaskom do Lude kuće radimo kratku pauzu nakon čega slijedi uspon na Kulu, najviši vrh Omiške Dinare. Nakon povratka do Lude kuće slijedi pauza za ručak. Put nas dalje vodi po grebenu do križanja na kojemu ćemo skrenuti prema Podašpilju i spustiti se na obale Cetine kod izletišta Radmanove Mlinice. Nakon pauze za okrjepu i eventualnog kupanja za hrabre u hladnoj Cetini, krećemo čamcima do Omiša, nakon čega odlazimo do kampa. Nakon smještaja u kampu slijedi večera i druženje.

2. dan:

Početna točka drugog dana ovog izleta je u Brelima, naselje Kričak, do kuda će nas prevesti autobus. Staza nas u početku vodi asfaltiranim putem sa kojega skrećemo na planinarsku stazu koja nas vodi do Napoleonove ceste. Prolaskom Napoleonove ceste dolazimo do Nevistine stine gdje ćemo napraviti kraću pauzu. Nakon pauze krećemo dalje po krševitoj stazi do Biokovskog oka gdje ćemo se zaustaviti radi fotografiranja i kraćeg odmora. Put nas dalje vodi kroz šumoviti dio, tzv. pakline, po čemu je dobilo ime i planinarsko sklonište Pakline, gdje radimo dužu pauzu za ručak. Slijedi povratak istom stazom do Brela gdje nas čeka autobus.

Zanimljivosti:

Omiška Dinara

Omiš je, sa stijenama koje ga drže u naručju i utvrdama koje su građene na njima, jedno od mjesta koja plijene ljepotom i pogled na koje uvijek iznova čovjeku oduzme dah. Duboki kanjon Cetine koji razdvaja Omišku Dinaru od Mosora i Poljičke planine doprinosi veličanstvenosti prizora i mami na istraživanje. Nadaleko ne postoji tako mali prostor sa tako puno izazova i odredišta koja su svako za sebe jedan čudesni svijet u koji vrijedi zaviriti. Priroda je ovdje bila izdašno kreativna, pa je i povijest ovog kraja izuzetno zanimljiva. Neka ovaj izlet bude prilika da osjetite bar djelić ogromne ljepote će vam se podastrijeti pred očima.

Cijelu bogatu i iscrpnu povijest gusarstva zorno predočuje tvrđava FORTICA, zajedno s tvrđavom Mirabela ili Peovica. Tvrđava Fortica nalazi se na samom vrhu omiške Dinare. Za gusarenje to je bilo jako važno, jer se sa jednog mjesta moglo nadzirati veliko područje i na kopnu i na moru. Naime s kule Fortice pruža se pogled na cijeli grad, kanjon rijeke Cetine, na otoke Brač, Hvar i Šoltu, zatim srednja Poljica.

Sama svrha tvrđave bila je obrana od neprijatelja. Fortica je prvenstveno služila za sklonište i u slučaju da je Omiš bio opkoljen s tvrđave bi se bacile velike gromade kamenja koje bi porušile cijeli grad, a samim time bi se uništio i  neprijatelj. Danas možemo biti ponosni što do toga nije došlo i što možemo uživati u čarima ovog predivnog dalmatinskog gradića.

Najviši vrh je Kula, koja se nalazi iznad naselja Stanići i visoka je 864 mnv. S vrha se pruža pogled na otoke Brač i Hvar te na Mosor i Biokovo. Vrh je označen gomilom kamenja s natpisom imena vrha i nadmorskom visinom. U gomilu je zapiknut drveni križ i komad suhog drveta. Neposredno uz vrh, ozidan je temelj za upisnu kutiju, a u njega je ugrađen i planinarski žig.

Napoleonova cesta – Nevistina Stina – Biokovsko oko – PS Pakline

Cesta predstavlja iznimni graditeljski doprinos u cestogradnji s početka 19. stoljeća (građena u razdoblju 1810. – 1811.). Nije nikad bila dovršena pa je moguće rekonstruirati sve faze njezine gradnje. Građena je, odnosno položena, na strmini Biokova, između 357,41 i 443,73 mnv. Uspon ne prelazi 6%, što ju je trebalo činiti vrlo ugodnom za vožnju zaprežnih kola, jahanje i hodanje. Arhitekt Frane Zavoreo projektant je francuske ceste na Biokovu.

Uz cestu su postavljene interpretacijske table koje će vam približiti i objasniti način te svrhu građenja ove uistinu posebne i vrijedne ceste. Uza sve to, cijela je cesta prekrasan vidikovac s kojeg se vide Brela, Makarska rivijera i otoci!

U narodu postoji legenda o velikoj ljubavi djevojke i mladića koje je zla kob okamenila na Nevisti. Nevistina stina također je i prijevoj, nekad jedina spona Primorja i Zabiokovlja, te prekrasan vidikovac. Prema legendi, djevojka negdje “odozgo”, vjerojatno iz Dalmatinske zagore, trebala se udati u Primorje. Majka je bila protiv te ljubavi, a nadasve protiv kćerine udaje za nekog koga obitelj nije odabrala. Možda je bio problem i što je mladić Primorac, odnosno iz siromašna kraja!? Kako bilo, majka je kćer ispratila riječima: „Kad more ugledala, dabogda se okamenila!“ Unatoč tim strašnim riječima, svadbena povorka je krenula predvođena mladoženjom i mladom na konju i ne sluteći koju snagu ima majčina kletva. Međutim, kad je vesela družba stigla na vrh brda iznad Brela, kletva se ostvarila. Dokaz tome su stijene u obliku konja s mladencima, pogače i burače za vodu koje su se radile od mješina. Ako se pažljivo pogleda, može se vidjeti i mladenkin veo koji je u tom trenutku vjetar skinuo s njezine glave, a i cijelu povorku svatova koja je išla za njima, a danas ih je malo teže vidjeti ako ih ciljano ne tražiš, jer je borovina kroz desetljeća dosta izrasla.

Napomene:

·        Svaki sudionik pristupa izletu na vlastitu odgovornost, mora imati plaćenu članarinu HPS-a.

·        Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

·        Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.

·        Tijekom izleta sudionik izleta treba:

o   Skrbiti se o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara;

o   Postupati prema uputama glavnog vodiča;

o   Ponašati se u skladu s načelima planinarske etike;

o   Čuvati ugled planinarske udruge;

o   Biti odgovoran glavnom vodiču.

·   Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.

PLANINARSKI KODEKS   – Link

·  Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.

Preporuke HPS-a za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Odluke Stožera civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom

Koronavirus i mjere prevencije

Organizator:  HPD Runolist, Ribnjak 2, Zagreb, web: https://hpdrunolist.hr

Marko Malešević, Daniel Bara/HPD Runolist

Vedro!

 

PDF s planom izleta

Kondicijska zahtjevnost

Oznaka

Težina

Utrošak vremena

 (sati hoda)

Visinska razlika

K1

 LAGANO

 < 5 h 

 < 500 m 

K2

 UMJERENO

 5 – 7 h

 500 – 1000 m

K3

 TEŠKO

 7 – 9 h

1000 – 1300 m

K4

 VRLO TEŠKO

 >  9 h

 > 1300 m

 

Tehnička zahtjevnost

 

Oznaka

Težina

Opis

T1

 NE  ZAHTJEVNO

 hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

T2

 UMJERENO   ZAHTJEVNO

 hodnja + povremena upotreba ruku, lagano penjanje 

T3

 ZAHTJEVNO

 povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala (klinovi i čelična  užad), ZIMA: upotreba dereza i cepina po potrebi

T4

 VRLO ZAHTJEVNO

 duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, ozbiljnije penjanje,  ZIMA: konstantna upotreba dereza i cepina

Linkovi za temperature i vremenske uvjete

meteo.hr

Trenutno vrijeme, subjektivna prognoza za 4 dana unaprijed
sinoptička karta za sutra, izračuni ALADIN i ECMWF modela

www.yr.no

Lijep grafički prikaz dobiven iz dobrog modela (ECMWF) „norvežani”

www.meteoadriatic.net

Produkti nekih drugih modela (WRF, GFS)

weatheronline.co.uk/

Profesionalne meteo karte

lipovscak.com/meteo/

Meteorološki priručnik za nautičare

hr.bergfex.com/

Visine snijega, temperatura u planinama

www.ilmeteo.it/

Talijanska stranica, zgodan prikaz visine na kojoj pada snijeg

www.meteociel.fr www.dwd.de

Sinoptičke karte za više dana unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.