Pohod na Bjeolasicu 2019

Runolistaši na dvadesetom zimskom pohodu na Bjelolasicu

Ove prekrasne i sunčane subote- 16. veljače, 500 planinara iz 60 planinarskih društava sudjelovalo je na zimskom pohodu na Bjelolasicu. Među njima bili smo i mi Runolistaši. 🙂

Cilj nam je bio najviši vrh Gorskog Kotara- Kula koji se nalazi na 1534 metra nadmorske visine. No kao ni u životu, tako ni u planinarstvu ne ide uvijek sve po planu. Naime, nakon što smo iz Begovog Razdolja stigli do Vrbovske poljane, hrabri i vrijedni pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja objasnili su nam da je prilaz vrhu Kula ipak zaleđen i da je bez obzira na lijepo vrijeme sigurnost svih sudionika najvažnija.

Dovoljna je bila minuta, kratka konzultacija i na licu mjesta izrodio se plan B.

Nastavili smo dalje od Vrbovske poljane prema Jančarici (planinarska kuća- 1239 mnv), a potom smo se spustili do Matić poljane.

Matić poljana je travnata visoravan (1300 m) u čijem se središnjem dijelu nalazi originalan spomenik palim borcima iz drugog svjetskog rata. U pravilnom nizu postavljeno je 26 vapnenačkih monolita koji simboliziraju kolonu partizana koji su se ovdje smrznuli prilikom marša 24. veljače 1944. godine.

Našu kružnu rutu od 13,5 km završili smo u Begovom Razdolju gdje smo u bistrou Planinski raj pojeli a  što drugo nego grah. Vrhunac današnjeg pohoda bila je dodjela zahvalnica koju smo s ponosom preuzeli za naš i vaš HPD Runolist.

Dan je bio sunčan, prepun smijeha, druženja, novih poznanstava i susreta s dragim ljudima s kojima smo nekad negdje planinarili.  Kući smo se vratili sretni, puni dojmova i onog slatkog umora za koji samo planinari znaju.

Iduću nedjelju (24. veljače)  smo u nešto drugačijem sastavu opet u prekrasnom Gorskom Kotaru, pa vas pozivamo da nam se pridružite na izletu.

Bjelolasicu su danas pohodili: 

 Aleksandra, Dejan i Goran

HPD Runolist

Vedro!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)