RAVNA GORA I TRAKOŠĆAN 11.12.2022.

Ravna gora - trakošćan

HPD RUNOLIST VAS POZIVA

NA PLANINARSKI IZLET 

RAVNA GORA I TRAKOŠĆAN  

dana nedjelja 11.12.2022.

Izlet će se održati dana 11.12.2022. godine (nedjelja), polazak u 07:30  (okupljanje u 07:15) s parkirališta Decathlona / Jankomir. Povratak u Zagreb planiran je oko  20:30 sati. 

Prijevoz je organiziran privatnim automobilima. Mole se sudionici izleta da se međusobno dogovore za prijevoz.

Prijave za izlet

Glavnom vodiču izleta: Gabi Gabelica (095 395 11 97)

 • broj pomoćnih vodiča bit će određen sukladno broju prijavljenih sudionika izleta
 • krajnji rok za prijavu je srijeda 07.12.2022.
 • prijave isključivo putem WhatsApp-a ili e-maila glavnog vodiča (gabi.gabelica1971@gmail.com)
 • prilikom prijave navesti: ime i prezime, kontakt broj mobitela, naziv društva ukoliko dolazite iz drugog društva
 • prijava je važeća isključivo uz plaćenu članarinu za 2022.

Težina izleta:

Predviđeno trajanje hodanja je  cca 8-9 sati s uključenim pauzama,  cca 20km (15km uspon i silazak Ravna gora i 5km krug oko jezera).  Visinska razlika cca 820m.

Izlet je primjeren planinarima s dobrom kondicijom.  Staza je djelomično krševita te zahtjeva čvrste gojzerice i oprez.

Zahtjevnost izleta-ture:            

Kondicijska:       K3 – TEŠKO, između 7 i 9h hoda

Tehnička:           T1 – NEZAHTJEVNO; hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

U slučaju snijegom/ledom pokrivene podloge na pojedinim dijelovima potrebno imati mini dereze.

Obavezna oprema

·        Planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica.

·        >maska, pričuvna obuća i odjeća za auto

·        Gojzerice, gamaše, štapovi, naglavna svjetiljka, zamka, mobitel

·        Odjeća primjerena vremenskim uvjetima  (kapa koja pokriva uši, rukavice, …) te kompletna presvlaka.

·        Voda minimalno 2l, po mogućnosti topli čaj u termosici, nešto za pojesti putem i za vrijeme pauze (iz ruksaka). 

·        Vodič prije polaska na izlet može provjeriti opremu svih sudionika izleta; ako netko nema opremu u skladu sa zahtjevima iz najave izleta, vodič može takvoj osobi uskratiti sudjelovanje na izletu.

Prehrana/opskrba         

Iz ruksaka, PD Filićev dom opskrbljen hranom i pićem.

Plan puta:

  ·        07:15 Okupljanje

  ·        07:30 Polazak

  ·        08:45 Dolazak na parkiralište dvorca Trakošćan

  ·        09:00 Polazak stazom prema selima Kotaršćak i Meljan

  ·        11:00 Dolazak do  PD Filićev dom (pauza za piće u trajanju od 30 min)

  ·        13:00 vrh Ravna gora / Pauza za ručak (iz ruksaka) cca. 30 min

  ·        16:00 Povratak stazom do dvorca Trakošćan i obilazak jezera u sumraku

  ·        17:30 Dolazak na parking dvorca Trakošćan, presvlačenje

  ·        17:45 Pauza za piće i hranu u Bistrou Trakošćan

  ·        19:00 Polazak za Zagreb

  ·        20:30 Očekivani povratak u Zagreb

Ruta:

Naš izlet na Ravnu goru započinjemo na parkiralištu dvorca Trakošćan. Kružna staza nas najprije vodi kroz šumu i stara zagorska sela Vrbanići, Kotaršćak i Meljan.

U selu Meljan skrenut ćemo na stazu prema planinarskom domu Filićev dom gdje ćemo napraviti pauzu za topli napitak i nakon toga nastavljamo prema željeznoj razglednoj piramidi (694m) i crkvi sv. Tri kralja. Prije piramide pružat će nam se prekrasan pogled na zagorsku dolinu i dvorac Trakošćan. Tko želi može se popeti na piramidu u visini od 11m, pod uvjetom da ne pati od vrtoglavice😊

Nakon crkve sv. Tri kralja i otprilike sat vremena hoda stižemo na vrh Ravne gore koji se nalazi na 686m nadmorske visine te ćemo na njemu napraviti pauzu za ručak iz ruksaka i uživati u pogledima na dolinu ili mističnu maglu ovisno o vremenskim prilikama. Sa vrha se vraćamo do križanja na kojem ćemo kružnom stazom nastaviti do planinarske kuće Pusti duh na prijateljsko druženje s kim već bilo… Nakon kratke pauze započet ćemo svoj konačan silazak natrag prema dvorcu Trakošćan. Staza je djelomično strma i kamenita zbog čega će biti nužan oprez, posebice u slučaju mokrog vremena.

Pri povratku na početnu točku kod dvorca tu izletu neće biti kraj nego ćemo izravno nastaviti obilazak jezera u sumraku, a za što će nam biti potrebne naglavne lampe!

Nakon obilaska jezera zagrijat ćemo se u Bistrou Trakošćan, večerati tko želi i potom uputiti se natrag svojim domovima.

Zanimljivosti:

Ravna gora je najsjevernija gora Hrvatskoga zagorja. Smjestila se u gornjem porječju rijeke Bednje i smatra se posljednjim ogrankom Alpi. Prostire se u dužini od 13 km od zapada (Trakošćan) prema istoku (Donja i Gornja Voća).

Najviši vrh Ravne gore je na nadmorskoj visini od 686 metara i na njemu je podignut vidikovac. Vrh Ravne gore je šumovit. U blizini se također nalazi sjajno odredište za paraglajding, brdski biciklizam, šetnje, lov, sakupljanje gljiva. Sa vrha se pruža jedinstven pogled na zagorsku dolinu, dvorac Trakošćan, Strahinjčicu i čak Kamniške Alpe u Sloveniji.

Najatraktivnija na Ravnoj gori je stijena na krajnjem sjeverozapadu koja se uzdiže iznad mjesta Cvetlin, a na kojoj postoje i staze za alpinističko penjanje.

Planinarska kuća Pusti duh nalazi se u predjelu borove šume, 500 metara sjeverozapadno od vrha na kojemu je razgledna piramida. Planinarska kuća izgrađena je 1950. dogradnjom nekadašnje crkvene kuće iz 17. stoljeća, a do danas je nekoliko puta adaptirana i renovirana. Kuća je sagrađena u šumarsko–lovačkom stilu kao prizemnica s drvenim potkrovljem. Nekoliko je legendi o imenu kuće, a dvije najpoznatije naziv Pusti duh dovode u vezu s pavlinskim redom koji je djelovao u Lepoglavi od 1400. do ukinuća 1786. godine. Legenda kaže da je glavni prior samostana određeno vrijeme morao provesti u samoći i potpuno se posvetiti meditaciji i kontemplaciji. Po povratku s Pustog duha svoja iskustva i razmišljanja propovijedao bi ostalima. Druga legenda u središte priče stavlja sliku strogog i časnog načina redovničkog života posvećenog Bogu, znanosti, kulturi i umjetnosti. Ekscentrični pojedinci podložniji utjecaju hedonizma, koje pavlini nazivaju – pustim dušama, svoje mjesto boravka pronalaze u Pustom duhu. ŽIG je u kući.

Dvorac Trakošćan: Trakošćan je nastao krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini. Prema legendi Trakošćan je svoje ime dobio po tračkoj utvrdi (arx Thacorum) koja je navodno postojala u vrijeme antike. Gospodari utvrde u prvim stoljećima nisu poznati, tek znamo da su od kraja 14. st. vlasnici grofovi Celjski, koji istovremeno gospodare čitavom Zagorskom grofovijom. Uskoro ta obitelj izumire i Trakošćan dijeli sudbinu ostalih njihovih gradova i posjeda koji se usitnjavaju, i mijenjaju razne gospodare. U toj podjeli Trakošćan, kao jedinstveno imanje, pripada najprije vojskovođi Janu Vitovcu, zatim Ivanišu Korvinu, koji ga poklanja svome podbanu Ivanu Gyulayu. Ova obitelj
zadržava dvorac kroz tri generacije, te izumire 1566., a vlastelinstvo preuzima država.

Za učinjene usluge kralj Maximilijan dodjeljuje vlastelinstvo Juraju Draškoviću (1525.-1587.), najprije osobno, a potom na nasljedno uživanje. Tako je konačno 1584. Trakošćan stekla obitelj Drašković. U razdoblju procvata izgradnje dvoraca u Hrvatskom zagorju, u drugoj polovici 18. st., dolazi do napuštanja Trakošćana. Zapušten, počinje naglo propadati, pa se tek polovinom 19. st., obitelj ponovno zanima za svoj titularni grad, u duhu novog vremena, romantičnog povratka prirodi i obiteljskim tradicijama. U tom duhu podmaršal Juraj V. Drašković grad obnavlja u rezidencijalni dvorac, a parkovni okoliš pretvara u romantičarski perivoj. Iduće generacije povremeno borave u Trakošćanu sve do 1944. kad se iseljavaju u Austriju, ubrzo zatim dvorac je nacionaliziran. 1954. osnovan je muzej sa stalnim postavom. Danas je dvorac u vlasništvu Republike Hrvatske.

Park šuma i jezero Trakošćan: Neposredna okolica dvorca oblikovana je kao pejzažni park u kojem jezero, livade, grupacije drveća i grmlja čine skladnu hortikulturnu cjelinu. U njemu su posađene različite egzotične vrste drveća koje mu, osobito ujesen, daju šarenilo i dinamiku. Osobito i prepoznatljivo obilježje Trakošćanu daje veliko umjetno jezero, dugo oko kilometar i pol, čija površina iznosi oko 17 hektara, a dubina oko 2,5 metra. Voda se ljeti ugrije i do 22° C. U zimi se površina jezera zaleđuje i led na njoj ostaje oko tri mjeseca. Od samog nastanka jezero je imalo dvojaku funkciju – gospodarsku, kao ribnjak i estetsku, kao dekorativni element uobičajen u romantičarskoj parkovnoj arhitekturi.

Uz samo jezero uređene su pješačke staze od kojih je najpoznatija poučna staza imena „Put vila“ koja pruža uvid u prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan i okolnog područja. Dužine je 5 km te se na njoj nalazi 20 poučnih točaka, kao i ribarska kućica.  

Mapa staze

Napomene:

● Svaki sudionik pristupa izletu na vlastitu odgovornost, mora imati plaćenu članarinu HPS-a.

● Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

● Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.

● Tijekom izleta sudionik izleta treba:

○ Skrbiti se o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara;

○ Postupati prema uputama glavnog vodiča;

○ Ponašati se u skladu s načelima planinarske etike;

○ Čuvati ugled planinarske udruge;

○ Biti odgovoran glavnom vodiču.

● Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.

PLANINARSKI KODEKS  – Link

● Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.

Organizator: HPD Runolist, Ribnjak 2, Zagreb, webhttps://hpdrunolist.hr

Gabi Gabelica / Hpd Runolist

Vedro!

PDF s planom izleta

Kondicijska zahtjevnost

Oznaka

Težina

Utrošak vremena

 (sati hoda)

Visinska razlika

K1

 LAGANO

 < 5 h 

 < 500 m 

K2

 UMJERENO

 5 – 7 h

 500 – 1000 m

K3

 TEŠKO

 7 – 9 h

1000 – 1300 m

K4

 VRLO TEŠKO

 >  9 h

 > 1300 m

 

Tehnička zahtjevnost

 

Oznaka

Težina

Opis

T1

 NE  ZAHTJEVNO

 hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

T2

 UMJERENO   ZAHTJEVNO

 hodnja + povremena upotreba ruku, lagano penjanje 

T3

 ZAHTJEVNO

 povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala (klinovi i čelična  užad), ZIMA: upotreba dereza i cepina po potrebi

T4

 VRLO ZAHTJEVNO

 duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, ozbiljnije penjanje,  ZIMA: konstantna upotreba dereza i cepina

Linkovi za temperature i vremenske uvjete

meteo.hr

Trenutno vrijeme, subjektivna prognoza za 4 dana unaprijed
sinoptička karta za sutra, izračuni ALADIN i ECMWF modela

www.yr.no

Lijep grafički prikaz dobiven iz dobrog modela (ECMWF) „norvežani”

www.meteoadriatic.net

Produkti nekih drugih modela (WRF, GFS)

weatheronline.co.uk/

Profesionalne meteo karte

lipovscak.com/meteo/

Meteorološki priručnik za nautičare

hr.bergfex.com/

Visine snijega, temperatura u planinama

www.ilmeteo.it/

Talijanska stranica, zgodan prikaz visine na kojoj pada snijeg

www.meteociel.fr www.dwd.de

Sinoptičke karte za više dana unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.