Medvednica

Osvrt na izlet.

Medvednica iz Markuševca  03. prosinca 2022.

Ili kako je izlet na Sljeme postao VIP tura

Okupljanje je počelo obećavajuće. Na Mihaljevcu nas se okupilo čak jedanaestero. Međutim, na Markuševcu nam se pridružilo još samo dvoje planinara. Ukupno nas je tako bilo trinaestero (najavljivano je bilo loše vrijeme pa je WA grupa dan prije gotovo svakom minutom postajala sve manja), od čega su četiri bili vodiči. Dobili smo, dakle, ni manje ni više nego VIP turu! (To su već u autobusu prema Markuševcu veselo primijetili vodiči Igor i Filip.) Kako se kasnije ispostavilo, cijelim izletom nas je pratilo vrlo dobro vrijeme, bez većih padalina.

Nakon ugodnog i laganijeg uspona iz Markuševca slijedio je ipak teži uspon do prvog odmora na Njivicama. Jačim usponom smo došli do livade Danjka i Doma Hunjke gdje nas je dočekao pravi snijeg. Treba li uopće napomenuti da se, iako mala, grupica hrabrih planinara ubrzo razdvojila na tri dijela, svaki dio sa svojim vodičem. Ovo je, posebno kod nezgodnijih dijelova staze i ugaženog snijega, bilo vrlo praktično i davalo sigurnost.

Uspon do crkve Majke Božje Snježne i samog vrha bio je sad čas posla za grupu koja se u međuvremenu smanjila na osam osoba (dvije su planinarke odustale te se vratile autobusom u Zagreb, a vodičica Marina je, prateći ih, s još dvije planinarke, po uputstvu glavnog vodiča, otišla direktno u Groficu. (S njihove strane nije bilo pritužbi na ovu odluku. J )

Ono što je, barem za mene, bio malo veći izazov je bilo spuštanje niz Činovničku livadu. Na teži sam način naučila da je nezgodno planinariti bez štapova po nizbrdici punoj ugaženog snijega, ali zahvaljujući vodičima Filipu i Gabrijeli, koji su mi doslovno bili pri ruci, i to je prošlo bez problema.

Ručak u Grofici je, nakon više od 3,5 sati hoda na niskoj temperaturi, bio radosno dočekan.

Spuštanje po Bikčevićevoj stazi bilo je više-manje ugodno. Korijenje koje viri iz zemlje i pokoji veći kamen odigrali su čak korisnu ulogu usporivača na nizbrdici. Na stazi je bilo malo drugih planinara pa je i time ovaj izlet potvrdio svoju ekskluzivnost.

Sretno smo se spustili do Tunela i rastali na Mihaljevcu obogaćeni ne samo ugodno provednim danom na planini i u pokretu, već i sljedećim novostečenim znanjem:

  • Treba ići s Igorom na izlete, njega prati dobro vrijeme
  • Samo hrabri planinari dobiju VIP turu
  • Nije loše pročitati cijeli opis izleta prije odlaska na izlet (ovo ne vrijedi samo za vodiče, već za sve sudionike! J)
  • Igor, Filip, Gabrijela i Marina su odlični vodiči

 

Katarina K.

PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)