Psunj

Osvrt na izlet:

PSUNJ: Strmac – Brezovo polje – Strmac 27.02.2021.

Moji treći izlet s HPD Runolistom donio mi je domaći zadatak – napisati osvrt.

Prva reakcija, zašto baš ja? Prijateljica Ivona koja me potaknula na planinarenje, a već je iskusila čari pisanja osvrta nakon prošlog izleta, pronalazi riječi utjehe i uz smiješak najavljuje imunitet koji me očekuje nakon toga.

Rano buđenje, lagani doručak uz kavu, sve potrebno već je spremno u ruksaku… Dobra volja i već smo na putu za Slavoniju – spremni za pohod na Psunj. Nakon nešto više od sat i pol vožnje autocestom do izlaza Nova Gradiška, uz ugodan razgovor u autu, stižemo na dogovoreno mjesto okupljanja – Strmec (350 m n/m).

Dio ekipe već je tu, dočekuju nas uz osmijeh. Već poznajem neka lica s prvog i drugog izleta, ne znam svima ime, ali osjećam se ugodno, prihvaćeno – uistinu pozitivna atmosfera. Nakon nekog vremena, kad smo se okupili glavni vodič Mario nas upoznaje s planom izleta, te otkriva kako je među nama slavljenica – u ime HPD Runolist čestita rođendan jednoj od članica uz simboličan poklon. Najavljuje kretanje uz važnu napomenu da se ne udaljavamo s označene staze, jer na žalost na ovom dijelu ima i minskih polja.

Oko 9:30 krećemo planinarskom stazom Božikovačkom kosom koja se preko Donjeg i Gornjeg Previta uspinje na Dobru Vodu i preko Kelove ravni vodi na Brezovo polje (984 m n/m).

Vrijeme uglavnom oblačno, povremeno vjetrovito, već nakon kratkog vremena postaje vruće i  slijedi kratko zaustavljanje kako bi skinuli višak odjeće. Pokušavam primijeniti tehniku disanja o kojoj je na prošlom izletu govorio Zoran. Pri prvom težem usponu razmišljam zar i ovo ima u Slavoniji koju pamtim kao ravnicu, ali ipak smo mi planinari i pronašli smo izazov – Psunj kao najvišu planinu Požeškog gorja i Slavonije. To je prostrana gora u kojoj prevladava bjelogorična šuma, a vegetacija je u ovom dijelu godine još pomalo uspavana. Vrh Brezovo polje dostupan je makadamskom cestom, a do njega vodi i nekoliko markiranih putova iz Strmca. Uz razgovor i druženje nakon nepuna dva i pol sata  (oko 11:50) stižemo na odredište. Cijelo vrijeme nas je vjerno pratio i njuškao pas Bleki, koji se prepušta odmoru uz drvenu kućicu.

Uslijedio je odmor za ručak, na stolu se našlo svega, od aperitiva do kolača (zahvaljujući nekim nedavnim rođendanima). S obzirom na to da je na vrhu bilo hladno odlučili smo zadržati se kraće nego što je bilo planirano. Nakon zajedničkog fotografiranja ostavili smo trag – naljepnicu našeg PD, a zainteresirani za žigove su upotpunili kolekciju osvojenih planinarskih vrhova u svojoj knjižici. Na samom vrhu nalazi se zidani geodetski toranj visok 17 m. Nešto dalje na kraju ceste je 70 m visok željezni televizijski odašiljač. Neposredno pred ogradom oko odašiljača nalazi se spomenik braniteljima stradalim u Domovinskom ratu. Zapalili smo svijeću i odali počast onima koji su svoje živote dali za slobodu Hrvatske.

Oko 13 h krenuli smo natrag, jednim dijelom istom stazom, a nakon toga je uslijedilo spuštanje kroz šumu. Na povratku nas je ugrijalo i sunce koje se probijalo kroz krošnje drveća, a suho lišće je šuškalo pod nogama. Dok smo se spuštali kroz šumu mali potočić je žuborio s naše lijeve strane. Na mjestima je bilo malo blata, ali zanemarivo u odnosu na moj prvi izlet na Medvednici, gdje su bili sretni oni koji su uspjeli održati ravnotežu i ne pasti u blato. Upoznala sam neke nove članove, svaki izlet je novi izazov, prilika za druženje i učenje. Nastale su i prve fotografije 8. generacije OPŠ kojoj se uistinu veselim. Nešto prije završetka izleta uslijedilo je pranje gojzerica i slikanje. Oko 15 h smo stigli na polaznu točku našeg izleta (Strmac), pozdravili se i krenuli natrag u Zagreb.

Zahvaljujući ekipi koja je dobro organizirala i vodila izlet: Mario, Aleksandra, Dražen, Ferdo i Mišel, te ostalim sudionicima izleta  proveli smo još jedan lijep dan u prirodi u ugodnom društvu. Veselim se novim izletima, živimo ubrzano, stresno i potreban je ovakav bijeg u prirodu gdje u opuštenoj atmosferi punimo baterije za novi radni tjedan.

Pozdrav do sljedećeg druženja.

Nada Doljanin

Plan izleta - pdf

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)