Priča o Highlanderu – festivalu planinarstva, prirode i čovjeka

Što se dogodi kada se tri Slavonca zaljube u planine? Dogodi se Gorštak! Ne, ovo nije početak nikakvog vica već jedne od najljepših planinarskih priča – one o Highlanderu. Igor Mlinarević, Jurica Barać i Andrej Mlinarević stvorili su festival planinarenja i 2016. godine na našem Velebitu započela je avantura života koja se u nekoliko godina proširila diljem regije ali i svijeta.

Koliko je moćna činjenica da je nulti pacijent ove epidemije Highlandera bila Hrvatska, još je moćniji podatak da iza svega i dalje stoji mali krug velikih ljudi – točnije njih 11, koji i više nego uspješno šire svoju priču svijetom. Mi smo uspjeli uhvatiti jednog od njih i to glavom i bradom Aljošu Vojnovića, koji je donedavne asistencije na nogometnom terenu zamijenio onima u svijetu marketinga.

Krećemo od početka i pričamo o cilju Highlandera kao događaja gdje Aljoša pojašnjava kako je cilj „stvoriti pokret, potaknuti ljude na zdrav život, boravak u prirodi i aktivnost. Učiniti pojam „long distance hikea“ pristupačnim onima koji bi ga htjeli iskusiti uz dozu sigurnosti, a sve to sa festivalskim aspektom uz popratna događanja u kampovima i kontrolnim točkama.“ Svaki Highlander događaj na prvom mjestu ima upravo sigurnost – hranu, vodu, mjesto za spavanje, medicinski tim i HGSS, a na sudionicima je samo da se prepuste avanturi i uživaju. Još jedan cilj Highlandera je briga o okolišu pa konstantno rade na edukaciji sudionika o važnosti ne ostavljanja tragova iza sebe jer priroda bez nas može ali mi bez nje teško. Malo je poznato i time se neće hvaliti ali dijelom kotizacija Highlander je sudjelovao u obnovi skloništa Vlaški grad gdje rado pijemo kavu s jednim od ljepših velebitskih pogleda.

Od 2020. uspješno se šire regijom ali i drugim kontinentima. Aljoša nam otkriva da staze u drugim državama biraju sami i da na svakom događaju imaju svoje „tihe promatrače“ koji brinu da je misija i vizija Highlandera netaknuta. Koliko su prepoznati i podržani govori i podatak da većina ruta prolazi kroz Nacionalne parkove i Parkove prirode, a lokacije u Egiptu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Maroku nude i neke sasvim drugačije doživljaje. Iznimno su ponosni na najnoviju priču s američkim divom Spartanom koji je Highlander na mala vrata uveo u veliki SAD gdje je ove godine održan prvi Highlander Big Bear Lake California s odličnim feedbackom, a to je samo početak jer Ameriku čekaju i neka nova iznenađenja otkriva nam Aljoša.

Ono što je ove godine također bilo novo je i prvo izdanje Highlander Medvednice. Mnogima jedno od prvih odredišta kada se rade prvi planinarski koraci ali ovime doživljena iz neke druge perspektive. „Medvednica je idealan spoj prirode i glavnog grada u podnožju, što je za naše podneblje prava rijetkost. Sama staza je zanimljiva, odaziv i reakcije sudionika bili su iznimno pozitivni i sa sigurnošću ostaje u kalendaru i za iduću godinu“ govori. A iduće godine u rujnu očekuje nas i sedmo izdanje Highlander Velebita gdje je novost zamjena rute formata 55 gdje će sudionici imati priliku vidjeti onaj „epski dio“ staze, od Baških Oštarija do Starigrada. Kaže da je Hrvatska početak svih početaka i da će se tu uvijek truditi raditi nešto novo pa ostaje vidjeti što nas još čeka u budućnosti.

Na pitanje što je najlošije iskustvo do sada iskreno odgovara da u ovih šest godina postojanja nisu imali teže propuste ali da im i najmanja greška teško padne i hvata se za glavu na sjećanje da je ljudima kasnio topli obrok. Objašnjava mi kako je ovo vrsta događaja gdje se feedback dobiva tek na samom kraju, one negativne komentare posebno i detaljno analiziraju i iako ih pogađaju, uče iz svake greške, dok im je i najmanja pohvala prava mala pobjeda. Iz godine u godinu napreduju pa je tako ovogodišnje izdanje Velebita bilo najveće do sada sa 650 sudionika, a nikada mirnije. U prilog činjenici da im je sigurnost prioritet idu suradnje sa HGSS-om, Hrvatskom vojskom, medicinarima, pomno odabranim volonterima, ali i njihova prisutnost među ljudima pa ćete ih tako uvijek sretati putem, na kontrolnim točkama, večernjim druženjima u kampovima i na cilju na kojem će se iskreno veseliti svakom ispisanom priznanju i novom highlanderu. 

Osim što ovaj događaj nudi jedinstveno iskustvo same prirode koja nas okružuje, na pitanje što je za njega najveća vrijednost Highlandera Aljoša spremno odgovara – ljudi. Upravo ga je to kupilo kao pridošlicu kada je 2020. i sam prvi put iskusio Highlander te se prisjeća: „Dva kilometra nakon Alana iskače mi koljeno ali nema odustajanja, vučem nogu do Skorpovca gdje mi prilazi čovjek kojeg prvi put u životu vidim i čujem i koji sa svog koljena skida steznik uz riječi – tebi treba više nego meni“. S ogromnim osmjehom priča mi još jednu priču o čovjeku koji je na ovogodišnjem američkom izdanju htio odustati na prvoj kontrolnoj točki ali su mu drugi sudionici toliko pljeskali i navijali za njegov dolazak da je odlučio nastaviti. I tako na svakoj kontrolnoj točki pa je na kraju pobijedio sam sebe i uspio doći do kraja. I to je nekako poanta – male stvari postaju najveće pobjede. Boravak na planini nas nakratko isključi iz svakodnevnice, vrati na osnovne funkcije i shvatimo koliko je to malo što imamo veliko i dovoljno. Na putu otkrivamo sebe, pomičemo granice i mijenjamo mindset. Usput se rađaju prijateljstva, ljubavi i slave trenuci – kao jedan pogled u zvjezdano nebo dok se na kraju dana griješ uz logorsku vatru uz zvuk gitare i koji bude najljepša nagrada za sve što si taj dan postigao, a upravo se toga kao najdraže uspomene sjeća i sam Aljoša.

„Highlander nije i ne treba biti jedini hajk u godini ali ja ga vidim kao svojevrsno slavlje, krunski trenutak u godini jednog planinara ili zaljubljenika u prirodu“ zaključuje za kraj. A kao netko tko je i sam prošao jedan od formata velebitskog izdanja mogu samo reći da se slažem sa svim rečenim. Jedinstven festival planinarstva, prirode i čovjeka koji polako stvara svjetsku zajednicu.  

Pa ako ste razmišljali biti dio ove priče – vrijeme je da se prijavite. A ako ste dio društva Runolist, uz naše izlete pripreme neće manjkati! 😉

 

Autor: Tamara Tubić

Sugovornik: Aljoša Vojnović

Fotografije: HighlanderCroatia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)