PLANINARSKI IZLET PO DUBROVAČKO-NERETVANSKOJ ŽUPANIJI 18. – 21.11.2021.

HPD RUNOLIST VAS POZIVA NA

PLANINARSKI IZLET  PO DUBROVAČKO-NERETVANSKOJ ŽUPANIJI 18.  – 21.11.2021.  

Izlet će se održati od 18. do 21.11.2021. godine (od četvrtka do nedjelje) – okupljanje je u srijedu (17.11.2021.) u 23:45 sati na istočnoj strani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Trnjanska cesta, odakle je polazak u četvrtak (18.11.2021.) 00:00 sati. Prijevoz je organiziran autobusom. Povratak u Zagreb je u nedjelju u kasnijim večernjim satima.

Nakon što zaprimim prijave otvorit ću privremenu WhatsApp grupu u kojoj će biti svi sudionici izleta.

Kontakt osoba:

– glavni vodič izleta: Krešimir Gracin (091/365-3854); kresimir.gracin1980@gmail.com

  • krajnji rok za prijavu je ponedjeljak 25.10.2021. godine. (prilikom prijave navesti: ime i prezime i broj mobitela)

Kotizacija za izleta iznosi: 950 kuna (na bazi min. 35  izletnika) U kotizaciju uključeno je tri noćenja (apartmani/sobe s vlastitom kupaonicom) te svi troškovi vezani uz prijevoz.

Napomena: Prilikom prijave izleta potrebno je uplatiti 450 kuna predujma što je ujedno i rezervacija Vašeg mjesta na izletu (predujam primam po dogovoru – dostava ili uplata na račun). Ostatak do punog iznosa kotizacije  (500 kuna) potrebno je uplatiti najkasnije do 25.10.2021. U slučaju odustajanja od izleta predujam se ne vraća (vraća se samo u slučaju da pronađete zamjenu).

Postoji mogućnost konzumiranja dva doručka kod domaćina u Orebiću, cijena je ukupno 10 eura (5 eura po doručku). Doručak će se sastojati od raznih namaza, sir/salama i toplih napitaka. Prilikom prijave molim Vas da se izjasnite želite li doručak koji se također mora platiti najkasnije do 25.10.2021.

Obavezna oprema: standardna planinarska odjeća i obuća (gojzerice) u skladu s vremenskim uvjetima (zaštita od kiše i vjetra), štapovi, čeona lampa (rezervne baterije).

Vodič prije polaska na izlet provjerava opremu svih sudionika izleta. Ako netko nema opremu u skladu sa

zahtjevima iz najave izleta, vodič može takvoj osobi uskratiti sudjelovanje na izletu.

Dokumenti: Osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS (s plaćenom članarinom).

Opis puta

Četvrtak 18.11.2021. – Nakon okupljanja na parkingu kod KD Vatroslav Lisinski krećemo na put autocestom A1 do Ploča te dalje do malog mjesta Desne uz pauze za odmor/okrijepu. Nakon dolaska u jutarnjim satima u mjesto Desne kreće naš uspon na vrh Babina gomila (735 m) na Rujnici. Po silasku s vrha autobusom se vozimo do Stona gdje će biti dulja pauza koji možete iskoristiti za razgledavanje, okrijepu, odmor i sl. Put nastavljamo do Orebića u kojem ćemo se po dolasku smjestiti usmještajne kapacitete koji će nam biti dom sljedeće dvije noći. Večer provodimo u druženju, slobodnim aktivnostima i sl.

Predviđeno trajanje efektivnog hoda: oko 5:00 sati.

Zahtjevnost ture: Kondicijski – K2 (umjereno); Tehnički – lagano

Prehrana i voda: Na hodnji iz ruksaka (minimalno 2 l vode), na odmorištima – ugostiteljski objekti i trgovine.

Petak 19.11.2021. – Nakon doručka autobusom se kratko vozimo do crkve Gospe od Anđela gdje započinjemo uspon  na vrh sv.Ilija (960 m) koji se nalazi na Zmijinom brdu. Tura će biti kružana sa silaskom u zaselak Ruskovići. Ostatak dana koristimo za druženje, okrijepu, odmor i sl.

Predviđeno trajanje efektivnog hoda: oko 6:00 sati.

Zahtjevnost ture: Kondicijski – K2 (umjereno); Tehnički – lagano

Prehrana i voda: Na hodnji iz ruksaka (minimalno 2 l vode), U Orebiću – ugostiteljski objekti i trgovine.

Subota 20.11.2021. – Nakon doručka autobusom se vozimo do konavolskog mjesta Mihanići. Odakle započinjemo uspon na vrh sv.Ilija (1234 m) koji se nalazi na Snježnici. Put nas vodi kroz malo selo Kunu Konavolsku i dalje građenim austro-ugarskim putem (Mulatiera) do vrha. Nakon silaska autobusom se vozimo do mjesta Srebreno gdje ćemo se po dolasku smjestiti u smještajne kapacitete. Večer provodimo u druženju, slobodnim aktivnostima, okrijepi/odmor i sl.

Predviđeno trajanje efektivnog hoda: oko 6:00 sati.

Zahtjevnost ture: Kondicijski – K2 (umjereno); Tehnički – lagano

Prehrana i voda: Na hodnji iz ruksaka (minimalno 2 l vode), u Srebrenu – ugostiteljski objekti i trgovine.

Nedjelja 21.11.2021. – Nakon doručka autobusom se vozimo do Dubrovnika u kojem radimo dulju pauzu. U Dubrovniku je moguće krenuti organizirano s vodičima križnim putem na vrh Srđ (415 m) ili samostalno u obilazak samog Grada.  Vožnju iz Dubrovnika nastavljamo prema Pločama i Zagrebu. U Pločama se zaustavljamo za okrijepu, moguća je organizacija ručka u restoranu (naknadno se dogovorimo nakon završetka samih prijava).

Predviđeno trajanje efektivnog hoda: oko 1:45 sati.

Zahtjevnost ture: Kondicijski – K1 (lagano); Tehnički – lagano

Prehrana i voda: Na hodnji iz ruksaka (minimalno 2 l vode), u Dubrovniku i odmorišta- ugostiteljski objekti i trgovine.

ZANIMLJIVOSTI:

Dubrovačko-neretvanska županija najjužnija je hrvatska županija. Zbog granice s Bosnom i Hercegovinom kod Neuma podijeljena je na dva dijela – dubrovački s Korčulom i neretvanski. U svom sklopu ima gradove: Dubrovnik, Metković, Korčulu, Ploče i Opuzen. Prostor županije čine dvije osnovne funkcionalne i fizionomske cjeline: relativno usko uzdužno obalno područje s nizom pučinskih i bližih otoka (od kojih su najznačajniji Korčula, Mljet, Lastovo i grupa Elafitskih otoka), poluotoka Pelješca te prostor donje Neretve s gravitirajućim priobalnim dijelom. Prostor je prekinut državnom granicom sa Bosnom i Hercegovinom i samo na području donjo-Neretvanske doline ima prirodnu vezu sa unutrašnjošću i spoj prema sjeveru i panonskom dijelu Hrvatske. Obalna duljina je vrlo razvedena i varira od zaštićenih uvala s pjeskovitim plažama egzotične ljepote do otvorenom moru izložene strme obale s klifovima što ovu županiju čini jednom od najljepših područja na Sredozemlju. Područje ima sve karakteristike sredozemne klime s klimatskim razlikama koje su posljedica postojanja visoke planinske barijere neposredno uz obalu, niza otoka i povremenih kontinentalnih utjecaja.

Babina gomila (735 m) – je najviši vrh planine Rujnice koja dominira nad dolinom Neretve i gradovima Metković i Opuzen. Sam vrh je kamena glavica. Označen je trigonometrijskim stupom na kojem je ispisano njegovo ime i nadmorska visina. Iza stupa je metalna kutija u kojoj se nalazi upisna knjiga. Desetak metara prije vrha, u jednu liticu s lijeve strane, ugrađen je planinarski žig. S vrha je otvoren pogled u svim smjerovima. Dobro se vidi Biokovo sa gotovo svim njegovim vrhovima, Matokit, Zavelim, Kamešnica, Vran, Čvrsnica, Prenj, Maglić, Durmitor. Pogled prema moru je fascinantan. Neposredno ispod vrha vidi se delta Neretve, Metković, Ploče, Pelješac, dio otoka Mljeta, dio otoka Korčule, Vis, Šćedro i dio otoka Hvara.

Sveti Ilija na Zmijinom brdu (961 m)  – je najviši vrh i najpoznatija planinarska destinacija na Pelješcu, nalazi se na zapadnom kraju poluotoka. Masiv oko vrha Sv. Ilije proteže od sjevernoistocne do jugozapadne obale poluotoka, te je 6,5 km dug i oko 2,5 km širok. Jedna legenda kaže da je vrh bio nazvan Perunovo brdo, po starom slavenskom bogu Perunu, gospodaru gromova. Crkva Sveti Ilija i Pantelija je ovdje izgrađena u 16 ili 17 stoljeću, te je bila uništena od strane mnogih udara gromova u 19 stoljeću i nikada nije ponovno obnovljena. Sv Ilija zamijenilo je ime Perun. Kasnije u povijesti talijanski naziv Monte Vipera (planina zmija) je bio u uporabi. Neki misle ime je došlo od zmije otrovnice, imena poskok, koja živi u tom području, a drugi misle da je zbog konfiguracije strmih stjenovitih padina iznad Orebića koje podsjećaju na zmiju, sa svojim cik-cak linijama geoloških slojeva.

Sveti Ilija na Snježnici (1234m ) nalazi se na krajnjem jugu Hrvatske u Konavlima iznad mjesta Kuna Konavoska. Sveti Ilija je najviši vrh brda Snježnice i najviši u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Malo istočnije od vršne točke nalazi se kapela sv. Ilije iz 19. stoljeća, građena od tesana kamena u stijeni, po kojoj je vrh dobio ime te jedna napuštena zidana baraka i komunikacijski odašiljač. Snježnica sa svojim vrhom „Ilijin vrh“ 1234 m nadmorske visine je poznata među planinarima kao najjužniji planinski greben iznad 1000 m nadmorske visine, i kao najjužnija kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice.

Srđ (415m) – nalazi se iznad grada Dubrovnika s njegove sjeverne strane. Padine brda Srđ spuštaju se do samog mora i grada Dubrovnika na južnoj strani, Rijeke dubrovačke na sjeverozapadu, Šumeta na sjeveru i Župe dubrovačke na istoku. Brdo Srđ od davnina je bilo prirodni zaklon grada Dubrovnika od bure, ali i najezdi raznih osvajača koji su kroz povijest u više navrata pokušavali osvojiti tadašnju Dubrovačku republiku. Na brdu Srđ je, nakon što je Napoleonova vojska na prevaru osvojila grad Dubrovnik, započela gradnja utvrde Imperijal koju je dovršila Austro-Ugarska. Utvrda je imala velik strateški utjecaj za obranu grada s njegove sjeverne strane. Tijekom Domovinskog rata utvrda Imperial je odigrala najzačajniju ulogu od svoje izgradnje. U i na utvrdi su bili obrambeni položaji Hrvatske vojske na kojima su hrabri branitelji uspješno odoljevali najžešćim napadima srbo-četničke vojske i JNA. Na vrhu se nalazi nadaleko vidljiv veliki betonski križ s oltarom, gornja postaja žičare kao i televizijski stup. Za cijelo vrijeme uspona, vidik na Dubrovnik i Elafite je nezaboravan.

Napomene:

  • Svaki sudionik pristupa izletu na vlastitu odgovornost, mora imati pladenu članarinu HPS-a.
  • Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
  • Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.
  • Tijekom izleta sudionik izleta treba:

○ Skrbiti se o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara;

○ Postupati prema uputama glavnog vodiča;

○ Ponašati se u skladu s načelima planinarske etike;

○ Čuvati ugled planinarske udruge;

○ Biti odgovoran glavnom vodiču.

  • Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima pladenu članarinu Društvu, te da de se pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.
  • Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.

S obzirom na situaciju s pandemijom COVID-19 apeliramo na odgovorno ponašanje svih sudionika izleta a sve u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera Civilne zaštite,

Hrvatskog planinarskog saveza za boravak i kretanje u planinama (u svezi s COVID-19), te obvezu pridržavanja svih mjera zaštite pri korištenju javnog prijevoza. Obvezna je upotreba MASKI i sredstava za dezinfekciju u svim zatvorenim prostorima i prijevoznim sredstvima (izuzev prostora za konzumaciju jela i pida u periodu konzumacije).

Preporuka HPS-a za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Odluke stožera civilne zaštite RH za spriječavanje širenja zaraze koronavirusom

Koronavirus i mjere prevencije

Vedro!

PDF s planom izleta

Kondicijska zahtjevnost

Oznaka

Težina

Utrošak vremena

 (sati hoda)

Visinska razlika

K1

 lagano

 < 5 h 

 < 500 m 

K2

 umjereno

 5 – 7 h

 500 – 1000 m

K3

 teško

7 – 9 h

1000 – 1300 m

K4

 vrlo teško

 >  9 h

 > 1300 m

 

Tehnička zahtjevnost

Oznaka

(PZS)

Oznaka

(OAV)

Opis

Lagano

(bez posebne oznake)

·        korištenje ruku nije potrebno

Zahtjevno

·         opasnost od pada; potrebno je koristiti ruke za ravnotežu; moguće kratke osigurane dionice; preporučena kaciga

Vrlo zahtjevno

·        opasnost od pada; česte osigurane dionice koje zahtijevaju upotrebu ruku i za napredovanje; obavezna upotreba osiguranja

Linkovi za temperature i vremenske uvjete

meteo.hr

Trenutno vrijeme, subjektivna prognoza za 4 dana unaprijed
sinoptička karta za sutra, izračuni ALADIN i ECMWF modela

www.yr.no

Lijep grafički prikaz dobiven iz dobrog modela (ECMWF) „norvežani”

www.meteoadriatic.net

Produkti nekih drugih modela (WRF, GFS)

weatheronline.co.uk/

Profesionalne meteo karte

lipovscak.com/meteo/

Meteorološki priručnik za nautičare

hr.bergfex.com/

Visine snijega, temperatura u planinama

www.ilmeteo.it/

Talijanska stranica, zgodan prikaz visine na kojoj pada snijeg

www.meteociel.fr www.dwd.de

Sinoptičke karte za više dana unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *