Petrova gora

Osvrt na izlet.

Petrova gora 01.04. 2023.

Petrova gora

Nisam mogla spavati i digla sam se u 4 ujutro, a nalazimo se ispred Lisinskog u 6:35. Razmišljala sam cijelo jutro kako će dan izgledati i da li mi je trebalo ovako rano buđenje i odlazak u planinu sa strancima, iskreno nisam navikla planinarit sa velikom ekipom jer inače idem sama ili sa jednim prijateljem. Sama sebi sam u tom trenutku rekla ideš  zabaviti ćeš se i biti će sve super, isto tako sam si rekla da je vrijeme da si skuham kavu i mogla bi peći neki kolač. (ps kavu sam popila, kolač nisam pekla, već sam kruh pekla.)

Okupili smo se kod Lisinskog u 6:35, čim sam došla osjetila sam tako pozitivnu energiju, i vesele ljude tako rano ujutro i to me iskreno jako razveselilo, isto tako sam odmah upoznala dvije prekrasne žene sa kojima sam cijelo vrijeme pričala i družila se, koje ovim putem pozdravljam. Čim smo krenuli naš vodič Ferdo nas je veselo pozdravio, upoznao sa ostalim vodičima koji su isto tako išli Mirela, Marko i Goran, pa je  rekao da odmaramo, heklamo i radimo što želimo do lovačkog doma Muljava, gdje ćemo popiti kavu i lagano krenuti do Partizanske bolnice.

Nakon što smo popili kavicu, lagano smo se okupili i krenuli prema Partizanskoj bolnici. Imali smo slatkog dodatka našoj planinarskoj ekipi, a to je bio pas koji nas je uzastopno pratio, i kad smo mislili da je nestao ili otišao, okrenuli bi se i bio je tu uz nas. Kako je kiša noć prije padala bilo je toliko blata da smo se šalili da smo do grla u blatu, i šumske ceste su u jako lošem stanju. Sve je to dio iskustva, gdje smo se smijali skupa, pomagali jedni drugima, a i uz naše vodiče se osjećaš sigurno. Imali smo i dosta pauza da udahnemo i provjere jesmo li svi tu, i laganini smo došli do Partizanske bolnice gdje smo imali obilazak bolnice od 30 tak minuta. Mislila sam da će nas više biti jer je ovo dio naše ne tako davne prošlosti i da će više ljudi biti zainteresirano vidjeti zemunice, bolnicu, operacijsku salu itd. Drugačije je doći i vidjeti prošlost koja je bila, i kako je bilo nego čuti po pričama i vidjeti po slikama, ali je jako zanimljivo i tužno istovremeno.

Nakon obilaska smo se uputili prema ruševinama Pavlinskog samostana, preko Velikog i Malog Velebita, gdje je bilo jako lagano hodati i uspinjati se jer više nije bilo blata. Na Malom Velebitu smo napravili veliku pauzu i ručali, više sam ekipu upoznala koja je stvarno divna, puna pozitivne energije. Kako nije bilo više blata sve je bilo lakše, cijelim putem smo se nasmijavali, pričali i upoznavali. Inače kako planinarim sama, sama sam  u svojim mislima i prirodi, više sam svjesnija koraka koje radim i nisam tako opuštena kao sa planinarskim društvom, ovako nešto nisam iskusila i jako mi se svidjelo druženje sa strancima koji te prigrle u sekundi i dobrodošao si sa svima se družiti i pričati, i ako netko ima ikakvih strahova samo dođi i probaj ko ja, svidjeti će vam se.

Ajmo dalje, nakon pauze za ručak smo se uputili dalje i išli smo do Kraljevog groba gdje smo napravili pauzu, skupljali žigove, ako nisam prije rekla sad ću reći, bilo nas je par koji smo skupljali žigove po putu i žigali svaku kontrolnu točku, a bilo ih je 8. Nakon kratke pauze smo se uputili prema ruševinama Pavlinskog samostana  koji je izgrađen u 13 stoljeću, obišli ga i krenuli do spomenika Petrove gore gdje smo se svi skupa slikali i napravili pauzu.

Nakon  obilazaka spomenika Petrove gore ( nažalost nismo išli unutra ali  svejedno je   prekrasan izvana.) smo se uputili prema lovačkom domu Muljave gdje smo se presvukli, jeli, pričali i družili se. Tu se bližio kraj našem druženju i uputili smo se prema busu i prema Zagrebu.

Sve u svemu htjela bi se zahvaliti našim vodičima i cijeloj ekipi na druženju bilo je prekrasno, i ovim putem vas sve pozdravljam. Svima bi preporučila da ako nemaju sa kime idu sami sa planinarskim društvom u planinu jer neće požaliti ni sekunde, samo bez straha, upoznati će te nove ljude i steči će se nova iskustva.

Petra Kruneš.

PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)