Jankovac

Dva osvrta na peti izlet Opš 9G Hpd Runolist

Papuk 16. – 17. 10.2021.

OSVRT PRVI DAN 

U subotu, 16. 10. 2021. godine u 6 sati okupili smo se iza Koncertne dvorane Lisinski kako bismo krenuli na peti izlet 9. generacije Opće planinarske škole HPD Runolist, ujedno na naš prvi dvodnevni izlet i to na Papuk.

Prije nego smo došli do startne pozicije našeg planinarskog izleta, zaustavili smo se u Požegi kako bismo dan započeli kavom, a tamo smo uz kavu dan započeli i najukusnijim slatkim i slanim kiflicama koje su spremili za nas roditelji naše drage kolegice Gabrijele. Zaista, čovjek kada je u Slavoniji ne može ostati gladan. 

Nakon jutarnje okrijepe kavom i kiflicama uputili smo se autobusom do mjesta Velika gdje smo se razgibali i podijelili u četiri skupine. Iako su s nama bili glavni vodič Zoran Filipović i pomoćni vodiči Dražen Kovačević i Goran Žorić do odredišnih točaka prvog dana – Lapjaka i Nevoljaša vodili smo se sami, naravno uz pomoć svih vodiča. 

Naime, netom prije izleta na predavanjima škole obradili smo temu Orijentacija pa je svaka od četiri skupine dobila kartu Papuka i točke do kojih je svaka vodila pa smo tako krenuvši od Velike stigli prvo do ruševina Veličkog starog grada. Velički stari grad jedan je od osam srednjovjekovnih gradova te je kao takav bogata povijesna ostavština Papuka s obzirom na to da se radi o gradu koji je nastao u 13. stoljeću i koji čini spomenik kulture nulte kategorije. 

Nakon Veličkog starog grada uputili smo se prema vrhu Lapjak, koji se nalazi na visini 667 mnv te je ujedno kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice i Slavonskog planinarskog puta. S obzirom da se radi o kontrolnoj točki tu smo otisnuli žigove u svoje knjižice Hrvatske planinarske obilaznice. 

Nakon Lapjaka uputili smo se prema vrhu Nevoljaš, koji se nalazi na visini 740 nmv te na putu do doma Jankovac obišli smo Anđinu baraku i Talijanski jarak. Nakon pauze za ručak iz ruksaka krenuli smo prema domu Jankovac. 

Cijelim putem pratila nas je ugodna temperatura, a sam put je tehnički bio lagan te je ruta prvog dana iznosila ukupnih 10 km. 

Dom Jankovac čini jedan od najljepših planinarskih domova, što izgledom to i uslugom i poslugom zaposlenika Doma. Spavaonice, posebice ona najveća koja se nalazi u meandru, izgledaju kao iz bajke, a ono najbitnije – besprijekorno su čiste i tople. 

Nakon podjele u spavaonice i tuširanja večerali smo u Domu i odslušali predavanje Meri Filipović i naučili o prehrani u planinama te smo stekli korisna znanja i informacije koje smo već na sljedećem izletu primijenili. 

Kao šećer na kraju došao je zabavni dio večeri, a od kojeg trenutka deveta generacija Opće planinarske škole ima i službeni naziv – Disko Droneri. Iz samog naziva može se zaključiti kako nam je bilo na kraju večeri, odnosno bolje reći nedjeljnog jutra… Droneri je dio naziva koji je već poznat od drugog izleta na Japetić zbog poznate kreativne slike 9. generacije u obliku cvijeta runolist, a Disko zbog atmosfere te večeri, a što može potvrditi i izjava jednog od polaznika 9. generacije OPŠ Nikole koji je izjavio: „sinoćnja zabava je bila takva da mu je ovo bila svadba on bi bio sretan.“

Nikolina

Osvrt prvi i drugi dan

Polazak je, kao što je to uobičajeno, bio u rano subotnje jutro kod Lisinskog. Nakon vožnje do Požege sjeli smo na kavu gdje su nas roditelji naše članice Gabrijele počastili domaćim kiflicama i kolačima te nam zasladili jutro. Kao i na svakom izletu imali smo na kratko gosta psa lutalicu koji se htio pozdraviti s nama i poželjeti nam ugodan put. Dolaskom na iskrcajno mjesto podijeljeni smo u ekipe jer smo dobili priliku biti vodiči izleta za svoje dionice. Prva ekipa nas je uspješno provela kroz Velički Stari grad (odlično mjesto za slikanje) i Tauberove stijene gdje je druga (najbolja) ekipa preuzela vodstvo. Prošli smo vrh Lapjak na putu do vrha Nevoljaš i PK Jezerce gdje smo ručali iz ruksaka. Pod vodstvom treće i četvrte ekipe brzo smo stigli do doma Jankovac koji je imao šarenu prošlost – više puta je bio devastiran i izgrađen te sada se je, u svom petom obliku je pod koncesijom Hrvatskih šuma, pokazao kao veoma ugodan i komforan smještaj. Nakon raspremanje i tuširanja imali smo predavanje o prehrani s mnoštvom korisnih informacija te večeru. Veselje i nezaboravno druženje se nastavilo do sitnih jutarnjih sati. DJ, nekoliko reflektora i uređaj za dim stvorili su savršeno šaren ugađaj kojim bi se i najbolje diskoteke mogle pohvaliti. Najiskusniji plesači su imali priliku pokazati svoje vještine plesanja. Sve se završilo druženjem uz akustičnu gitaru pod zvijezdama prije odlaska na spavanje (ako se ne varam, neki su zaspali).

Probudili smo se u nedjeljno jutro učahureni u tople poplune mansarde (i sobe) doma Jankovac, bez alarma, a prvi pogled na jutarnje nebo pokazalo je predivno plavetnilo bez tračaka oblaka kao obećanje lijepog dana. Nakon razbuđivanja, veselo smo dočekali prvu jutarnju kavu  i okrjepljujući doručak.  Jutarnje predavanje nas je pripremilo za izlet koji nam je slijedio i dopunilo nam neke rupice u znanju. Nakon zagrijavanja smo žustrim hodom došli do vrha Češljakovački vis gdje smo imali priliku ponoviti sve čvorove te naučiti nove i varijaciju starog čvora – lađarca koji će neki prije ili kasnije iskoristiti. Nakon kratkog foto session-a oko jezera uputili smo se prema slapu Skakavac koji u ovo doba nije obilovao vodom no i dalje je bio odlično mjesto za fotografiranje. Kružnom putanjom vratili se prema domu, ručali i busom uputili prema Zagrebu. Prolaskom kroz Slatinu  ponovno smo dobili signal na mobitelu te smo konačno imali priliku podijeliti naših više stotina fotografija i iskustva s ovoga izleta, te smo se na polazno mjesto u Zagrebu vratili u kasnim večernjim satima.

Dodatno:
Evo i ruta puta, ako bude korisno za screenshot i sl.

Filip Đ.

https://mapy.cz/s/rocazodobe (DAY 1)

https://mapy.cz/s/poduhefoze (DAY 2)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)