Skradski vrh

Osvrt na peti izlet OPŠ 10G HPD Runolist

Skrad 30. travnja 2022.

Hm! Mislim da će mi jedino nejasno iza OPŠ-a biti kriterij kako se dobivaju osvrti. Niti dolazim zadnji na istezanje, niti točno odgovaram na pitanja, ali svejedno pišem osvrt…

Ovim putem zahvaljujem vodiču Marku Maleševiću na povjerenju što imam iznimnu čast pisanja osvrta. Kad sam čuo da Marko vodi izlet, zamišljao sam vojnički tempo, krv i suze… A dobili smo dojam da je Marko noć prije ružio i došao se na izlet odmoriti. Pozdrav Marku. I mom bratu također.

Bila je to jedna posebna subota. Jeste se naspavali? Tko vas više i pita… Bitno je da ponesete dobru volju i pun ruksak opreme. I zamku, naravno. Okupljanje je, napokon, bilo po mojoj mjeri. Polazak u 7 je za sat vremena bolji nego polazak u 6 sati. A čini mi se da je u 10G većina jutarnjih tipova, tako da svoje spavanje obavezno odrađujem do kave, gdje god bila, jer nakon kave počinje izlet u pravom smislu te riječi i svako daljnje spavanje nije moguće (provjereno).

Došli smo oko 9 u Skrad, obuli gojzerice, pripremili kompase, čeone lampe i ostalu opremu bez koje ne idem više ni na posao te smo svjedočili strogom pregledavanju opreme nakon kojeg neki, neadekvatno pripremljeni planinari, nisu smjeli krenuti na rutu te su ostali čuvati autobus.

S obzirom da baš i nema dobrovoljaca kod nas, pogotovo za zagrijavanje, Veliki Vođa nas zagrijava za današnju, ne baš laganu, turu te malo iza 9 sati krećemo u osvajanje planine. Sve nam ide na ruku, od vremena do lijepe prirode pa tako preko Skradskog vrha i slapa koji se s visoke stijene ruši u potok Curak te uz, uvijek dobrodošle, pauze dolazimo do Zelenog vira gdje kreće narodno veselje. Nisam još ni sjeo, a elitna generacija je redom nosila: burgere, varivo, štrudle, palačinke, kave i, naravno, pive. Po svemu viđenom, mislio sam da tu ostajemo cijeli dan. Nadam se da će na ispitu biti čvorologija kao danas. Nakon zasluženog odmora, krećemo prema Vražjem prolazu. Hodam, okrećem se i divim prirodi. Moje misli prekida neki poznati muški glas koji traži ljude nekih 70 kuna za neko kazalište… Stvarno ne znam gdje na Skradu ima kazalište… A i nemam novaca za kazalište gdjegod bilo, jer štedim za Papuk. Da se bar Goranu može platiti u ratama….

Palačinki danas nije bilo, ali tako je to kad nema Mare. Muzeja isto nije bilo, ali i to ćemo preživjeti. Zato smo više vremena proveli na stazi i bome se nauživali.

Današnji izlet je po svemu sudeći bio naporniji od ostalih, no uz lijepu prirodu, odlično društvo i iskusne vodiče gotovo da se nije ni osjetilo. Bili smo, sigurno, u jednom od najljepših dijelova Gorskog kotara. Vidjeli smo, skoro tim redom, Skrad, Skradski vrh, vidikovac Perić, slap, potok Curak, potok Jasle, Zeleni Vir, pećinu Muževu hižu i autobus kad smo mislili da nikad nećemo doći do njega.

Za one kojima se ne čita cijeli osvrt, kratki sažetak:

  • vrhunska ekipa
  • vrhunska priroda
  • vrhunski vodiči
  • vrhunski izlet

Janko B. (mlađi brat starijeg brata)

  1. S. tko nas još ne raspoznaje, imam više brade i manje opreme od brata. I ne odazivam se na ime Grga. Osim kad se ipak okrenem.

Komentar o “Peti izlet OPŠ 10G – Skrad 30.4.2022

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)