Mjesečev plato na Krku

Osvrt na izlet:

Krk – uživanje na Mjesečevom platou

Ako ste među onim ljudima kojima često kroz glavu prođe misao „Joj da mi se teleportirati na Mjesec i malo odmoriti od svega“ – nastavite čitati. Ne trebate čekati teleportaciju, sjednite u auto i otiđite do Krka. Iznad predivne Baške prostire se ni manje ni više nego Mjesečev plato, čaroban krajolik okružen nekolicinom vrhova s koji pucaju opet predivni pogledi prema susjednim otocima i moćnom Velebitu.

Oduševljena šetnjom po Mjesecu koju su nam u subotu omogućili Gabi i Domagoj pišem ovaj osvrt i zamišljam gdje bih se iduće teleportirala.

Rutu smo započeli ispred crkve sv. Ivana u Baškoj. Krenuli smo veselo prema vrhu Stražica (371 mnv) gdje su nas dočekali divni vidici. S jedne strane otok Prvić, Rab, Sveti Grgu i Goli otok, a s druge velebni Velebit.

Iduća točka rute bio je vrh Diviška (471 mnv), ali usput smo zastali pokraj lokve Kalić. Lokva je usred ničega, odnosno na koju god stranu da pogledate vidite samo kamenjar i diiivne oblake. Srećom je staza odlično markirana! Što smo sve više približavali Diviški, sve je jače puhao vjetar, oblaci su išli sve brže i brže i otvarali predivne poglede prema Sjeverom Velebitu. Magija. Jednako magično je bilo i sjesti u zavjetrinu uz kilometarski suhozid na pauzu za ručak, i kavu, i slatko.

Nakon pauze zaputili smo se prema idućem vrhu – Hlam (461 mnv). Uz vjetar je krenula lagano padati i kišica. Onda je krenula padati malo jače, taman toliko da izvučeš kabanicu, da je lijepo smoči i da onda prestane padati. Na Hlamu smo se zadržali kratko – na red je došao Mjesečev plato (380 mnv). Spektakl. Čisti krš, gotovo bez ikakvog raslinja. Kamena pustinja koja stvarno podsjeća na površinu Mjeseca. Topla preporuka za posjetiti! Nakon uživanja na platou, čekao nas je još vrh Zakam (194 mnv) s kojeg se pruža idiličan pogled na Bašku i Velu plažu. Nakon Zakama i 14 prijeđenih kilometara trebali smo se vratiti na početku točku – ispred crkve sv. Ivana. No tko je vidio doći u Bašku i ne otići se do Jurandvora i crkve sv. Lucije? Nitko. Tako smo mi odlučili još malo produžiti rutu, posjetiti Jurandvor, ali na kraju i Velu plažu. Nema ništa ljepše nego nakon hodanja po golom kamenjaru toćati noge u hladnom moru i popiti pivu u super društvu.

Bijeg na Mjesec je stvarno dobra stvar!

Jelena G.

 

PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)