KANJON VELA DRAGA (ISTRA(

Osvrt na izlet.

KANJON VELA DRAGA (ISTRA) 9.10.2022.

Kako je ovo bio moj prvi izlet ujedno i prvo članstvo u nekom planinarskom društvu, bilo je i previše pitanja koja su mi se vrzmala u glavi.
 
Prvenstveno nisam vičan pisanju (nisam volio ni lektire pisati) ali evo kako je Gabi bila savršena potrudit ću se, jer je ona nama dala i previše.
 
Glede samog izleta dobili smo večer prije putem WhatsApp grupe detalje o vremenu i prvenstveno toliko detaljne informacije do mjesta okupljanja da jednostavno nije bilo nedoumica.
 
Sam izlet započeo je u jutarnjim satima oko 10h. Nakon što smo svi se okupili, presvukli se te obavili što imamo, nakon kratkih uputa kako se ponašati, kuda idemo i šta ćemo vidjeti, uslijedilo je zagrijavanje prije prvog napravljenog koraka na samom okupljalištu (parkingu) te smo krenuli prema kanjonu.
 
Kako je vrijeme bilo divno zabljesnula nas je sva ljepota samog kanjona, uslijedilo je uslikavanje, te kako sam postavio slike i sami kolege koje znam da su stari planinari pitali su „gdje se to skićeš“ odmah po objavi.
 
Spuštajući se tako dolje poučnom stazom zapravo smo bili upućeni (oni koji nisu) da je spust teži zapravo od penjanja i zahtjeva više opreza te nam je samim time i trebalo više vremena.
 
Nakon samog spusta na prugu krenuli smo uspon kroz baš i ne markirane dijelove te je tu pomogao jako puno Marko koji je išao ispred i poslužio nam umjesto drona tragača.
 
Kompletnim putem Gabi se potrudila i objasnila sve što smo je pitali, te ukazala i na zanimljivosti kojih nismo bili svjesni, te smo se tako u jednom trenu kada smo se vratili na prugu našli na zanimljivom mjestu gdje je sniman i sam jedan od Winnetou te se našli kraj dasaka srušenog „saloona“ iz filma koji je prikazivao „divlji zapad“ Vele Drage.
 
Pri prolasku kroz tunel obišli smo u usputne prolaze i naišli na kojeg šišmiša, ništa strašno, tražili smo medvjeda, šala.
 
Nakon ture kojom smo prošli obje strane tunela, pritom pentrajući se i spuštajući po obje strane kanjona uslijedio je odmor za ručak te nakon toga povratak na parkiralište, onim početnim putem kojim smo se prije spustili, ovo je bilo puno brže iako smo već i bili i umorni ali kako je već rečeno uspon je lakši od spusta.
 
Potom smo se ukrcali u vozila i krenuli posjetiti još zanimljivosti koje nam je Gabi pripremila, ovo je bio lagan hod i tu nam više nisu trebali ruksaci, sve se odvijalo u Kožjaku u okolici crkve Sv.Križ koja nam je bila startna lokacija.
 
Posjetili smo takozvanu „pijanu prugu“ gdje Gabi treba doraditi sljedeći put i osigurati da se ima i alkohol na toj lokaciji, pored toga usponom došli smo do zbiljskih relikvija, tako smo se u jednom trenutku našli pred na ostacima jedne crkvice iz 9 st.
 
Kompletan izlet a i sami sudionici su bili odlični, duhoviti i jednostavno zahvaljujem svima kao i Gabi što je našla vremena da održi jedan od izleta koji je ostavio na meni jako pozitivno iskustvo.
 
Siniša M.
PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)