članak-ljepota-i-zdravlje

Zbog dobro poznate situacije u 2020. doživjeli smo novi oblik povezivanja s prirodom. Prvo je nastao kolektivni burn-out sindrom, a zatim se pojavio megatrend – zdravlje. Iako već duže vremena živimo u brzo rastućem društvu, korona nas je dodatno podsjetila da smo povezani sa svime što nas okružuje: zemljom, prirodom, drugim živim bićima, virusima.

“Bolje umjesto više” je misao vodilja sve više individualnih, ali i kolektivnih strategija kojima je visoka životna kvaliteta bitna: bolje vrijeme s obitelji nego veća plaća, bolje priroda nego igrice, bolje nova zelena površina u gradu nego još jedan shopping centar, radije manji, ali kvalitetniji obroci na tanjuru, radije svježi zrak nego zatvorenost u svoja četiri zida itd. Sve više ljudi je u potrazi za aktivnostima koje ne samo da ih tjelesno i duhovno drže fit nego ih opet vraćaju u sklad – s drugim ljudima, okolišem ili sa samim sobom.

Dan ili čak godišnji odmor na planini resetira tijelo i duh. Na planini se sve usklađuje s prirodnim ritmom, tijelo se uzemljava, upijamo sunce, krećemo se i punimo energijom. Nešto se događa u nama iznad 1000 mnv jer priroda ima ljekovita svojstva. Zašto vam to sve pišemo upravo sad? Danas, 11. prosinca, obilježava se Međunarodni dan planina kojeg su Ujedinjeni narodi proglasili još 2003. godine imajući na umu presudnu ulogu planina u održavanju ekosustava i njihovu osjetljivost na klimatske promjene. Planine čine jednu četvrtinu svjetskoga krajolika i glavni su izvor svjetske opskrbe pitkom vodom i drugim resursima.

oravak u prirodi definitivno čini više dobra nego to možemo zamisliti. Priroda nam podiže raspoloženje, smanjuje negativne emocije, vraća nas izvoru. Utvrđeno je da su mjere od opreza zaraze korona virusom izazvale mnoštvo negativnih posljedica za ljude i to upravo sadržaj koji konzumiraju preko medija. I zato, ako se još pitate zašto planinarenje, recimo da bi vam veliki ljubitelji planina i alpinizma rekli: Na planinama je sloboda. Planine nam pružaju sferu apsolutne slobode, a u slobodi dišemo i otvaraju nam se nove ideje. Za one željne dodatnih izazova postoji i visokogorska sekcija u kojoj se pomiču granice, korača po ozbiljnim terenima ali i dijeli hrpa zajedničkih doživljaja, ushita i vidika.

Ako se još niste odlučili za planinarenje, možda to učinite upravo sada u planinarskom društvu Runolist iz Zagreba. Naviknuti na užurbani i sjedilački način života uz prenatrpanost informacija o COVIDU-19, odlazak u prirodu idealan je za balans.

S planinarskim društvom Runolist doživjet ćete posebne trenutke, popeti se na najviše planine, oduševiti se najljepšom prirodom, upoznati i zavoljeti drage ljude te ono najvrjednije – učinit ćete najviše za svoje zdravlje. U prva tri mjeseca 2021. očekuju vas izleti na Medvednicu, Samoborsko gorje, Petrovu i Hrastovičku goru, Velebit, Ćićarije, Psunj, itd. Visokogorci će doživjeti Kalnik, Kamenjak, Okić, Tulove grede, Sveto brdo, Dinaru kao i ferate po Dalmaciji.

Za više informacija pogledajte hpdrunolist.hr i pratite ih na društvenim mrežama.

Foto: PR, Toomas Tartes / Unsplash

Izvor: https://www.ljepotaizdravlje.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)