Highlander Medvednica 2023 – Samo da je lipo!

Avantura života. Festival planinarenja, prirode i čovjeka. Putovanje. Pomicanje granica. Suočavanje. Sve je to Highlander – pojam za koji sada već svi znamo. Teško je riječima uopće opisati što se sve u tih nekoliko dana dogodi – jer dogodi se i sve i ništa.

Prošle godine Highlander se po prvi put doselio i na Medvednicu koja je tako na tri dana postala velika igraonica. Isto se ponavljalo i ove godine pa iako prvotno nije bila oduševljena idejom, uz obećanje da će nam bit lipo, moja prija pristala je na ovu avanturu. Tri dana i skoro 60 kilometara po relativno poznatom terenu nije zvučalo kao neka nemoguća misija. A i civilizacija je blizu u slučaju da stvari krenu nizbrdo. Srećom, pratila nas je uglavnom uzbrdica. 🙂

Već prvi dan shvatiš da su svi ti kilometri ispred tebe sporedna stvar. Oni su tu da sretneš neke divne ljude – ljude koji postaju tvoji suputnici i najbolji šatorski susjedi koji ti prvo omoguće slavonsku gozbu nasred livade, a onda i prvu jutarnju kavu jer to je ona jedna stvar koju nisi spakirao i to postaje najbolja kava ikad, ona koju pamtiš do kraja života. Kad te bolest ograniči u izboru hrane kao moju priju ali nigdje ne staviš napomenu i time teti kuharici, čiji je zadatak da nitko ne ostane gladan, zadaš stres koji ne prestaje do trenutka dok za tebe ne izmisli pun tanjur, upravo tad se po tko zna koji put uvjeriš da su upravo takve stvari u životu one koje nemaju niti će ikada moći imati cijenu.

Dok se boriš s uzbrdicama koje nikad nisu bile tako teške i hvataš zrak, odgovor na pitanje iz kojeg razloga sam sebi ovo radiš dolazi sa svakim korakom koji te vodi prema kraju – jer možeš, jer granice možda ipak nisu tamo gdje misliš da jesu. Pa osjetiš nalet i ponosa i sreće i za sebe i za svaku osobu s kojom si dijelio tu patnju teških koraka kad se napokon sretnete na ravnici. Ta tri dana imaš osjećaj da si na sajmu pozitivne energije, lijepih riječi i podrške, sajmu na kojem su jedine valute osmjeh i zagrljaj. Pa na sve to skupa ravnodušna ne ostane ni majka priroda koja onda odluči pokazati najbolje od sebe i počasti kako samo ona zna.

Ono što ova avantura posljedično ostavlja iza sebe skupljaš još danima. Hrpa uspomena, doživljaja i emocija – i sve je to Highlander. Vrijeme nema opciju da ga zaustavimo, premotamo ili ubrzamo. Jedina opcija koju nam daje je da ga iskoristimo u trenutku najbolje što možemo. Zato ga koristite tako da vam bude lipo jer to je na kraju jedino bitno. 🙂

Na kraju najveći zagrljaj za ekipu organizacije koja je ovu avanturu mnogima donijela „doma“ i Medvednicu u ta tri dana uspjela pretvoriti u jedan veliki spomenar koji će se listati zauvijek.

 

Autor: Tamara Tubić

Prija: Ivana Šundov

Fotografije: Highlander Croatia/Samir Kurtagić

Komentar o “Highlander Medvednica 2023 – Samo da je lipo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)