Godača

Osvrt na izlet

GODAČA, MAJEROVO VRILO 11.05.2024.

Najbolja odluka koju sam donijela u 2024. godini je učlanjenje u HPD Runolist.

Za prvi izlet sam izabrala, kako je pisalo, umjereno tešku i tehnički nezahtjevnu stazu, po planini Godača do njenog vrha Veljun 1013 m.

Okupljanje je bilo na Velesajmu u 6.30, od kuda smo krenuli prema Sincu. Vožnja od dva sata je brzo prošla, dovoljno za još malo odspavati.

Dolaskom u mjesto parkiramo ispred restorana Lovac gdje pijemo kavu i pripremamo se za početak planinarenja. Dan je prekrasan, sunčan, stvoren za boravak u planini. Glavni vodič Marko ukratko opisuje stazu, provjerava imamo li adekvatnu opremu te polako krećemo prema mitskoj planini (ne zna se zašto je tako zovu) Godači.

Hodalo se u dugačkoj koloni uz povremeno stajanje da se priključe i oni sa malo manje kondicije. Staza je ugodna, zemljana, prolazi se uglavnom kroz šumu, tako da ni proljetno sunce ne smeta. Kroz šumu stazom stižemo do vidikovca, gdje imamo vremena za prve fotografije i uživanje u pogledu na dolinu rijeke Gacke.

Nakon toga krećemo prema našem vrhu Veljun, gdje također imamo vremena za kratki odmor i slikanje prije no što krenemo dalje.

Našlo se i nas par koji smo imali planinarske knjižice koje smo uspješno žigosali.

Pri samom vrhu cvjeta šumski božur, koji iako je znatno manji od poznatog nam božura, oduševljava svojom ljepotom. 

Nakon uspješno savladanog vrha krećemo prema planinarskom domu, gdje susrećemo veselu ekipu lovaca i lokalnih planinara, koji su taj dan čistili i markirali planinarski put.

Nakon ručka i odmora lagano (uz pratnju kukavice) se spuštamo prema Majerovom vrilu. Dolaskom do vrila, skidamo gojzerice i hrabro spuštamo noge u hladnu Gacku.

Hvala svima, glavnom vodiču Marku, te pomoćnim vodičima Filipu, Davidu i Igoru na lijepom primitku i lijepo provedenom danu.

Hvala Milici i svima koji su podijelili fotografije. 

 

Diana M.A.

PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)