Fužine

Osvrt na izlet.

FUŽINE

Preradovićev vrh – špilja Vrelo – kaubojsko selo Roswell  16.07.2022.

Bio mi je ovo prvi planinarski izlet sa HPD Runolist.Do sada nikad nisam planinario po Gorskom Kotaru, tako da me je najava ovog izleta obradovala. Krenuli smo iz Zagreba u prepunom autobusu. Dan je bio sunčan i sve je bilo ok,ali odmah po izlasku iz Zagreba nailazimo na veliku gužvu na autocesti, tako da se vrijeme dolaska u Fužine dosta produžilo.

Napokon smo stigli u Fužine. Graić mi izgleda jako lijep sa tipičnom gradnjom kuća za taj kraj sa strmim kosim krovovima,koje su se tako gradile zbog snijega ( u neka prošla vremena kad su zime stvarno bile zime). Po izlasku iz autobusa idemo na kratku kavu u  obližnji Caffe. Okupljamo se i krećemo uz prekrasno jezero Bajer, i lagano se penjemo Preradovićevom stazom prema cilju Preradovićevom vrhu (892m/nv). Staza prolazi kroz šumu i nije mi bila fizički zahtjevna, cca sat vremena hoda. Sa Preradovićevog vrha pruža se prekrasan pogled na cijeli Gorski Kotar.

Nakon toga spuštamo se prema špilji Vrelo. Špilja Vrelo je slučajno otkrivena oko 1950 g za vrijeme radova na izgradnji jezera Bajer. Unutrašnjost špilje je jako interesantna,puna stalaktita i stalagnita, u njoj je dosta hladno iako je vani bilo ljeto. Nakon obilaska špilje idemo prema jezeru Lepenica gdje je bila predviđena pauza za odmor i kupanje.Nakon toga idemo do autobusa koji nas vozi u kaubojsko selo Roswell. To selo je turistička atrakcija zbog toga što je bilo scenografija za snimanje filma,ima puno malih drvenih kućica iz western filmova, štala ,banka,bar… To selo me dosta razočaralo, očekivao sam više sadržaja, i po meni je sve dosta zapušteno i neorganizirano.

To je bio i kraj izleta. Sjedamo u autobus i povratak u Zagreb. U autobusu cijelim putem je turbo vesela ekipa, tako da pjesma ne staje sve do Zagreba.

Bilo mi je lijepo novo iskustvo. Moram pohvaliti dobru organizaciju i vrhunske i ljubazne vodiče za koje se vide da znaju svoj posao.

Darko Ž.

PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)