Rastoke

Osvrt na izlet.

Izvor rijeke Slunjčice – Rastoke,   24.07.2022.

Nedjelja 24. 7. 2022. godine nešto prije 5:00 sati probudi me grmljavina, potmula tutnjava, munje i kiša, što niti jedna vremenska prognoza nije najavila, pa se pitam o Bože zar na naš prvi izlet kao grom iz vedra neba dolazi tolika kiša, koja je potrebna zemlji i našoj poljoprivredi, ali nama za prvi izlet ne treba. Sada više ne mogu spavati, pa se dižem i odlazim pod tuš, te potom kuham prvu kavu. Pod tušem se molim lagano Bogu, pa valjda neće u čitavoj Hrvatskoj padati danas kiša. Ubrzo se zbog grmljavine diže i Rajka, te gleda u nebo i ne vjeruje što to vidi i čuje.

Tješim sebe i nju valjda je to samo prolazno, ali kada pogledam nebo vidim jako je tamno, ali opet računam ma prvi naš planinarski izlet treba mi optimizma. Sokolimo jedno drugo govoreći da to ne može trajati vječno i da će sigurno proći. Da se smirimo krećemo u pripremu malo jačeg doručka, jer nam je to ipak prvo planinarenje s našim planinarskim društvom Runolist. Poslije vrlo ranog doručka sjedimo i pijemo kavu i osluškujemo kišu, evo  stala kiša, ali vrlo brzo prekida naše veselje ponovo pljusak. Budući da smo bili uzbuđeni, ipak je to prvi izlet, idemo krenuti ranije da ne zakasnimo, pa smo krenuli lagano i u to je kiša prestala. Došli smo na naše odredište kod KD Vatroslav Lisinski, gdje smo pričekali autobus i krenuli smo unatoč dosta gustog prometa lagano i sigurno prema našem odredištu gradu Slunju.

Tu smo imali priliku prvi puta vidjeti kako je takav planinarski put organiziran, te pod vodstvom našeg Zorana krenuli na postavljeni cilj izvor rijeke Slunjčice. Ovaj izlet je naš vodič Zoran najavio kao rekreativan obiteljski izlet s kupanjem. A mi naivni nismo shvatili koliko u svakoj Zoranovoj riječi ima puno šale i gega. Evo Rajka pita Zorana, što ako se pojavi vuk, što da radi? Zoran će mrtvo hladno, ma ništa baci mu se čokoladna pločica (Snickers, Mars ili sl.) i dok on raspakuje i pojede, stigne se taman pobjeći.

Pita Rajka Zorana, što da naletimo na medvjeda, ma Zoran će opet mrtvo hladno, samo se treba obuči tenisice, nisi brži od medvjeda ali jesi od onoga tko ih nema. Izlet nam je bio nešto naporniji od očekivanog s po jednom manjom krizom kod oboje, ali nisu bile u isto vrijeme, pa smo ih lako prevladali. Naši vodiči su nam cijelim putem davali dobre upute i savjete, jer ništa nismo znali. Nismo znali ni sa štapovima da se skidaju oni plastični nastavci, koji su za grad, nismo znali pod kojim putem se drži lakat u odnosu na štap, nismo znali štošta toga, ali evo na tom prvom izletu smo uspjeli i dobar dio toga naučiti.

Malo po malo smo učili kako se hoda sa štapovima, nije savršeno, ali smo zadovoljniji i bogatiji nego kada smo krenuli na ovo putovanje. Društvo kojim smo bili okruženi je bilo vrlo pozitivno, ono što je nas starije iznenadilo je mnoštvo mladih ljudi, koji podižu energiju u kolektivu. Na povratku s izvora našem planinaru na glavu pala grana s drveta, koji je Bogu hvala imao kapu, što je ipak umanjio traumu glave, ali nastala je značajna posjekotina.

Naši vodiči su vrlo brzo i profesionalno sanirali ranu i našeg planinara vratili u redovnu kolotečinu, koji je dalje veselo uz brojne dosjetke na svoj račun nastavio put na predviđeno kupanje. Za naše godine je zbog temperature vode kupanje bilo rizično, tako da smo malo oprali noge i osvježili lice, ali smo uživali prirodi i hrabrosti mnogih planinarki, koje su se kupale.

Po povratku u Slunj, smo otišli pogledati Rastoke, ali smo odmah odustali zbog ulaznice od 45 kuna, a imali smo 30 minuta vremena. Lagano umorni od planinarenja odlazimo u restoran Feniks, gdje smo se okrijepili. Ja sam izabrao vinski gulaš jer mi se činio najlakši izbor za to doba dana. Žao mi je bilo, što to nije bilo za ručak, jer je po mom bio vrlo ukusan i dovoljno pikantan, pa bi za ručak pojeo i dvije ili tri porcije, ovako za večeru sam doista samo degustirao jelo Sada osnaženi krećemo lagano za Zagreb, ali sada se ima snage i za pjesmu. Ja sam audiofil i obožavam glazbu svih smjerova, samo nam je ozvučenje slabo, tako da je distorzija zvuka bila prevelika za moje uši.

Pjesme su bile svima poznate i lako pjevljive. Imam samo jednu opasku na cijelo putovanje, a to je vrijeme dolaska u Zagreb, osobno volim da se poštuju norme i zadani vremenski rokovi. Subotom je to manje bitno, ali nedjelja je nešto drugo, jer imamo nekih obaveza u radnom tjednu. Iskreno bio sam malo ljut, zbog kasnijeg dolaska u Zagreb, ali Bogu hvala i avion koji samo trebali dočekati je kasnio s polijetanjem, tako da je na kraju ispalo sve više nego dobro.

Vrlo sam zadovoljan profesionalnim timom koji zna svoj posao, radi ga s lakoćom, jednostavno i vrlo vrlo uspješno, što smo vidjeli prilikom saniranja traume glave. Ono što čini ovaj izlet na kraju meni posebno lijepim, jer osobno ne volim naslikavanja, jesu brojne lijepe fotografije koje u došle u grupu, pa ću i ja možda početi više slikati, što mi do sada nije bio običaj.

Još jednom hvala svim sudionicima ovoga izleta, što su nas prihvatili. Posebno mi se sviđa što ne postoji VI, već samo TI, što olakšava komunikaciju, čini ju jednostavniju i tako lakše i bolje zbližava ljude. Još jednom hvala našem organizatoru ovoga izleta Zoranu koji je sve to dobro organizirao, bez gubitaka.

Hvala njihovim pomagačima Damiru, Sebastianu i Mari koji su svoj dio posla odradili krajnje profesionalno i s lakoćom, uvijek uz osmijeh koji je bio na njihovim licima.

Vaš mladi planinar u najboljim godinama.

Drago M.

PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)