Dantea Krnčević Šarac

Dantea Krnčević Šarac


Majka sam jednog trinaestogodišnjaka, po zanimanju arhitektica. Članica HPD Runolist od 2020. godine. Licencirani planinarski vodič A standarda pri HPS-u. I podjednako bitno: aktivni markacist.

  1. Volim planinariti jer…

Pred snagom i ljepotom prirode nestaju naslage užurbanog života, stres, napetost, ostaje samo  istinska bit. U planini u potpunosti izgubim sebe pa ipak tamo sam najviše svoja. Sa svakim   boravkom u planini kao da prodišem, oživim i vraćam se spremnija svijetu pružiti ono najbolje od sebe.

  1. Najljepša iskustva doživjela sam na ova tri izleta s Runolistom…


Pag – Life on Mars (2021.) Poseban je doživljaj približiti se ljepoti Paga kojeg inače uživam gledati s Velebita. Surovi krš s prekrasnim, svemirskim, bijelim prizorima i neopisivi kontrast s plavetnilom mora. I ferata koja je do maksimuma testirala moje fizičke sposobnosti izvlačeći zadnje atome snage. Najdužih 100 metara ikada!

Bojin kuk – Veliko Rujno (2023.) Svako hodanje poznatim, dragim stazama koje inače mi i markiramo, svaki odlazak na Veliko Rujno donosi neopisivo zadovoljstvo. Mir kojim zrači to mjesto je teško dočarati riječima. Kad se tome pridoda i izazov penjanja na Bojin kuk, s nagradom u vidu savršenih vidika, rezultat je izlet za pamćenje!


Sve markacističke akcije na Velebitskim stazama. Ponekad čak i planinari zaborave da je markacija više od crveno-bijelog kruga; ona je sigurnost. Zato mi markiranje predstavlja posebno zadovoljstvo: zajednički rad, druženje, boravak u prirodi i upoznavanje staze na jedan potpuno novi način. A onda odjednom shvatiš da si na tom dijelu Velebita kao doma!   

  1. Nema lošeg vremena, samo loše opreme. U ovu se opremu svakako isplati uložiti…


S obzirom da sam dobre gojzerice pronašla iz prve, za mene je presudna bila potraga za ruksakom. S opremom ne treba žuriti, saslušajte savjete iskusnijih, ali i analizirajte svoje navike i potrebe i nabavite ono s čim ćete biti zadovoljni nakon cjelodnevnih hodanja.

  1. Moja želja je…


Konstanta motivacija mi je pomicati vlastite psihičke i fizičke granice. Ne maštam o visokim vrhovima, moja jedina neskromna želja je jednom proći Viu Adriaticu. Tko zna, možda, jednom…

  1. Poruka svima koji žele početi planinariti…


Planinarenje zahtijeva da svijet pogledate drugim očima. Probajte, sve što vidite bit će prekrasno!