Jankovac

Dva 0svrt na četvrti izlet OPŠ 8G Hpd Runolist

Papuk 8. – 9. 05.2021.

1. Prvi dan

Četvrti izlet osme generacije opće planinarske škole 8.5.2021. uputio nas je u srce Slavonije na Papuk. To je ujedno bio i prvi dvodnevni izlet u okviru OPŠ-a. Ranim startom glavni vodič izleta Mario Zaradić okupio nas je u 6 h na parkiralištu kraj Lisinskog odakle smo krenuli busom. Uz glavnog vodiča, na izletu su nas pratili vodiči Dražen Kovačević, Željko Radovanić, Zoran i Meri Filipović i naš dragi suputnik Andrej.

S parkirališta su krenula dva busa jer se taj prvi dan održao i društveni izlet Runolista. Nakon ugodne vožnje autoputom i usputne kave, stigli smo do malog mjesta Velika te poslije razgibavanja započeli s usponom na Papuk. Vrijeme nas je dobro poslužilo, jer cijeli dan je bilo sunčano i toplo. Prvo odredište na kojem smo se zaustavili bila je ruševina Veličkog starog grada gdje smo napravili prvu grupnu fotografiju na izletu. Uživajući u zelenilu oko nas, zaputili smo se prema Lapjaku.

Uspon je bio strm pa smo svi predahnuli kada smo stigli do vrha te skupili žig za Hrvatsku planinarsku obilaznicu. Gotovo čitavim putem nas je pratio miris medvjeđeg luka za koji smo počeli vjerovati da raste na svakoj planini jer smo se s njime susreli na svim dotadašnjim izletima, a na Papuku smo prolazili kroz nepregledne površine prekrivene tom malom biljkom. Kada smo stigli na vrh Nevoljaš napravili smo kraću stanku kako bi se svi mogli popeti na vidikovac i diviti se pogledima na sve četiri strane. Kako smo već bili ogladnjeli, brzim korakom smo stigli do planinarske kuće Jezerce gdje smo napravili pauzu za ručak. Prije nego što smo stigli do Jankovca osvojili smo i vrh Ivačka Glava.

Nakon sadržajnog planinarenja i već umorni od hodanja, oko 17 h stigli smo do planinarskog doma Jankovac. Kada smo ugledali dom, livadu ispred doma i potok koji teče od jezera prema slapu osjetili smo veliko olakšanje i sa smiješkom odmorili. Kao da smo prvi put otišli na planinu čudili smo se i promatrali ljepotu prirode oko sebe. Unatoč tome što smo stigli do krajnje točke planirane rute, dan nije bio niti približno gotov.

Poslije odmora, smještaja po sobama i večere, zauzeli smo položaje i u prostoru restorana odslušali još dva predavanja koja su održali vodiči Meri Filipović i Dražen Kovačević. Osim što smo naučili kako se planski pripremiti za odlazak u planinu i kakve prehrane bi se trebali držati, naučili smo i da kore od banane ne ostavljamo u šumi jer se nakon toga dobije zadatak pisanja osvrta izleta :D. Kako je naš bus došao prvi dan i čekao nas do kraja izleta drugi dan na parkiralištu kraj planinarskog doma Jankovac, mogli smo ponijeti neke stvari sa sobom i ostaviti ih u busu za vrijeme planinarenja. Za tu večer nam je bila najbitnija gitara uz koju smo ostatak večere ispratili uz pjesmu i druženje.

Na Papuku smo cijelim putem uživali u ljepoti šume i čitavog okolnog kraja. To nam je bio četvrti izlet i međusobno smo se više upoznali, zbližili te otkrili našu himnu – U šumarku skrivenom, medvjeda je malih dom. Ruta nije bila prezahtjevna, obišli smo sve što smo planirali i uz sve to, puno se zabavili.

Petar

 

2. Drudi dan.

Kada se probudite uz pjev ptica i žuborenje potočića na ovako lijepom mjestu, okruženi prekrasnim zelenilom, jezercima i slapovima, na prvu pomislite da sanjate. J

Izletište u čijem sastavu se nalazi park šuma i Planinarski dom Jankovac idealno je mjesto na obroncima Papuka za izlet kojeg ćete se uvijek rado prisjećati i nakon kojeg ćete se sigurno Papuku ponovno vraćati.

Naše nedjeljno buđenje bilo je rano, naročito za one koji su prethodnu večer proveli u ugodnom druženju i pjesmi do sitnih sati  Zanimljivo je bilo doživjeti taj ranojutarnji mir na planinskoj livadi uz dom, taman pred dolazak prvih izletnika.

U 7:30 naša Iva već nam je mahala smještena na karimatu na obližnjoj livadi, spremna da nas razbudi uz vježbe joge. Pola sata potpunog reseta uma i tijela. Nešto neprocjenjivo nakon jučerašnjeg izazovnog planinarskog dana i (samo blage ) upale mišića. Hvala ti Iva!

U Planinarskom domu uz doručak i kavu naš glavni vodič Mario prenosi nam plan za današnji dio izleta – lagana šumska planinarska staza do vrha Češljakovački vis te po povratku obilazak obližnjeg slapa Skakavac. „Super, pakirajte stvari, ponesite dovoljno vode i idemo!“

Što je prvo prije polaska? Prebrojavanje školaraca Nakon što su naši vodiči potvrdili da su svi ‘Leteći medvjedići’ (ime koje smo za OPŠ 8G odabrali baš na Papuku) na okupu, uputili smo se stazom prema našem prvom današnjem odredištu, udaljenom oko 2 sata hoda.

Na prvom dijelu staze uživali smo u pogledu na bajkovito jezero u bezbroj nijansi plave i zelene boje, okruženo bujnom vegetacijom. Prava oaza u srcu Papuka. Nastavili smo dalje šljunčanom cestom do dijela staze gdje započinje šumska staza koju, uz povremene pauze za okrjepu, pratimo sve do vrha. Ono što nas se posebno dojmilo na ovoj stazi je šarenilo planinskog cvijeća i nevjerojatne količine polja medvjeđeg luka koji nas je potpuno omamio Taj medvjeđi luk mogli bismo prozvati zaštitnim znakom naše OPŠ generacije s obzirom na to da nas prati na gotovo svakom izletu.

Na samom vrhu Češljakovački vis napravili smo dulju pauzu za odmor i naravno, vježbu čvorova.  Blic pitanje: Što obično prvo radimo kad dođemo do nekog vrha? Uzimamo naše Hrvatske planinarske obilaznice i krećemo u potragu za žigom. A ovaj se žig baš sakrio Sva sreća pa nam je Mario kao pravi vodič skratio muke u potrazi za jednim kamenom par sto metara udaljenim od vidikovca

U povratku nazad do planinarskog doma već smo bili toliko opušteni, što od prepričavanja svih vikend doživljaja, što od mirisa medvjeđeg luka, da smo nakratko produžili stazom koja baš i nije sličila onoj kojom smo dosad prošli. Zapravo nas je naš glavni vodič testirao da vidi pratimo li markacije i kako ćemo reagirati kad shvatimo da smo krivo skrenuli No, sad već iskusni planinari, vrlo brzo smo se snašli i vratili na pravi put.

U drugom dijelu nedjeljnog izleta uputili smo se kružnom stazom i posjetili predivan 35-metarski slap Skakavac, sakriveni biser u stoljetnoj bukovoj šumi. Upravo ovo mjesto bilo je idealno za jednu zajedničku fotku, kojom ćemo nadopuniti naše OPŠ albume.

Nakon, otprilike, 5 sati hoda i prepješačenih oko 13 kilometara, prepuni dojmova vratili smo se u Planinarski dom Jankovac. Slobodno kasno poslijepodne iskoristili smo u odmoru, uživanju u domaćoj hrani, isprobavanju lokalnih specijaliteta na obližnjim štandovima i posjeti suvenirnici.

Iako fizički umorni nakon aktivnog vikenda, dobra atmosfera držala nas je i u autobusu na povratku u Zagreb. U veselom društvu i u prekrasnom krajoliku Papuka proveli smo planinarski vikend koji će nam još dugo, dugo ostati u lijepom sjećanju.

Iva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)