Aleksandra Ljuba

Aleksandra Ljuba

vodič A standarda pri HPS-u, ispit položen u studenom 2019. godine. Licencu sam obnovila 2022. godine.

U HPD Runolist sam od 2017. godine i pohađala sam Opću planinarsku školu u drugoj generaciji našeg Društva.  Onoj današnjih vodiča Ivane i Daniela Bare, Željka Radovanića i Alojza Zetovića. Pohađala sam svojevremeno i neke penjačke tečajeve i edukacije.  Upravo fotografija koja je uz ovaj tekst nastala je na jednom od tečajeva 2019. godine na Vršiču (zimski uspon na Malu Mojstrovku, 2332 mnv). Tečaj zimskog planinarenja uključivao je vježbu uporabe cepina i dereza.

Najviši i tehnički najzahtjevniji vrh koji sam ispenjala je vrh Marmolade- Punta Penia, 3343 mnv. Uključuje penjanje preko ledenjaka i korištenje gotovo sve opreme koja postoji u planinarenju (cepin, dereze, kaciga, pojas….). Najdraži ispenjani vrh je Triglav na 2.864 mnv i to iz razloga što mi je taj vrh bio cilj od prvog napravljenog koraka u gojzama. Tko bi rekao da ću ići i preko 3000 m. 😊

 

  1. Volim planinariti jer…

…brda ima uvijek! Ona nemaju obaveze i nikada nisu zauzeta! 😉Planinarenje je za mene jedina aktivnost u kojoj mogu doslovno pustiti „mozak na pašu“. Koncentriran si na hodnju, savladavanje prepreka i nema vremena ni prostora ni za kakve druge misli. Kad planinarim sve ostalo je „na čekanju“.  Svojevrsni „time out“ od svakodnevice. A i cure drage nakon napornih hodnji možeš jesti što i koliko želiš.

  1. Najljepša iskustva doživjela sam na ova tri izleta s Runolistom…

Izleta s Runolistom bilo je puno puno puno… no ako moram izdvojiti  (ovo je kao da mamu pitate za najdraže dijete) onda bi to bio moj prvi dvodnevni izlet u sklopu planinarske škole – izlet na Risnjak. Pola izleta sam proplakala jer nisam mogla zamisliti da spavam bez tuširanja i sa više ljudi u prostoriji. No to iskustvo me ojačalo i očvrsnulo i zato ga pamtim kao pozitivno i mislim da mi je trebalo. Pouka je bila ta da radi viših ciljeva u životu treba nešto i pretrpjeti. Viši cilj je ovdje predivna i netaknuta priroda.

Drugi izlet koji ću pamtiti  je moj  izlet koji sam prvi puta vodila u ulozi vodiča HPS-a. Velika odgovornost i trema. Bjelolasica u zimsko vrijeme neke tamo godine. Bilo je toliko hladno i puhao je vjetar da sam mislila sam da ćemo završiti kao nesretni partizani na Matić poljani. Izlet je prošao odlično i bila sam baš jako sretna zbog prvog vodičkog iskustva. Puno su mi pomogli danas već kolega vodič Ferdo i naš nažalost pokojni član Elvis. Hvala od srca dečki. Drago mi je što ste to bili baš vi.

Da ne bi bilo da je sve što pamtim bilo strašno izdvajam izlet na dubrovačko područje i na krajnji  jug Hrvatske područje u studenom 2021.  Ljepota, hedonizam i egzotika u jednom. Sunce nas je grijalo u studenom skoro kao u srpnju. Babina gomila, Sv. Ilija Pelješac, Srđ…sve su to daleke destinacije i vrhovi na koje ideš jednom i možda još jednom u životu.

  1. Nema lošeg vremana, samo loše opreme. I zato bih izdvojila…

Podmetač za sjedenje je oprema koju bih izdvojila, a  koji ne košta  više od pet eura i svi pitaju di si to kupila. Decathlon uglavnom. Malo košta, a puno vrijedi na terenu (to je ono sivo što mi strši iz ruksaka).

  1. Moja želja je…

… planinarsku karijeru okruniti usponom na jedan od vrhova kontinenata. S obzirom na to da je jedini tehnički nezahtjevan vrh, vrh Afrike, Uhuru Peak (Kilimanjaro) eto to bi bila neka želja koja bi bila realna i u skladu s fizičkim mogućnostima. No, kako financijske mogućnosti svime upravljaju…vidjet ćemo kako će to ići. 😉

  1. Poruka svima koji žele početi planinariti je…

… da svako putovanje pa i ono najduže počinje prvim korakom. Zato krenite već ovaj vikend i stvarajte svoja iskustva. Javite kako je bilo ili još bolje dođite i hodajte s nama. U Runolistu možete puno naučiti – o planinarenju, o sebi i o drugima. Možete steći zavidnu liniju i upoznati nove ljude. Možete se zaljubiti… u sebe, u nekoga ili u prirodu… uglavnom, pokrenite se. Ima života i izvan ekrana i daleko od signala.