Osvrt na izlet

5 FERATA – Hvadnik, Jerman, Aljažova Pot, Pot mojstranških veveric, Dobrišnik dana 26.5.2024.

IZLET 5 FERATA

Ovaj izlet je uskočio kao zamjena za Mangart jer je gore situacija takva da ludi Slovenci skijaju, a mi bismo u slučaju ferate prvo morali iskopati sajlu iz snijega. No, ako smo išta naučili… rezerva nije nužno lošija od prvotne opcije (je l’ tako Baby Lasagna?).

Što reći? Kakvu poruku poslati?
Kada se 16 entuzijasta okupi u nedjelju prije 5 h ujutro kako bi išli u planine onda kada sve vremenske prognoze govore da bismo trebali ostati doma… Eh, tada znate da će avantura biti dobra.

I tako, s dva kombija krenuli smo prema Sloveniji (točnije Gozd Martuljku) iz kišnog Zagreba. Dobar dio puta i dalje nas je pratila kiša. Već me zabrinulo kako će sve to izgledati, kao penjanje ili kao klizanje po stijenama, kada je napokon svanulo sunce. A kako sreća prati hrabre, tako je i nas nastavilo pratiti predivno vrijeme… pa gotovo cijeli izlet.

A sada o tome kako je bilo…

Prva ferata Hvadnik
Po dolasku u Gozd Martuljek zaputili smo se prema prvoj ferati Hvadnik. Ferata se smatra jednom od ljepših s obzirom na to da se nalazi u divljem klancu potoka Hladnik. Nije izrazito teška, većim dijelom težine B uz pokoji element C, a visinska razlika je 250 m. Najbolji dio ove ferate bio je prelazak iznad potoka s pomoću dvije sajle, jedne po kojoj se hoda i druge s pomoću koje se osigurava. Bez većih problema svi smo prešli ovu feratu i zagrijali se za ono što slijedi.

Druga ferata Jerm’n
Nakon spusta s Hvadnika, uputili smo se prema ferati Jerm’n (ili Jerman). Ferata se nalazi u divljem klancu potoka Jerman i također se smatra jednom od ljepših, ali težih, no ipak kraćih ferata. Dobro da je tako jer ne znam tko bi izdržao više od toga. Ferata je izrazito zahtjevna, većim dijelom su to D elementi, dok na nekim dijelovima obuhvaća i elemente E. Duljina ferate je 180 m, a visinska razlika je 220 m. Na prvu ne djeluje kao neki problem, ali kada se nađete na gotovo vertikalnoj stijeni, brzo promijenite mišljenje. Prije nego smo započeli ovu feratu, trebalo je samoprocijeniti vlastite sposobnosti… Realnost je takva da ova ferata nije za svakog i to je sasvim u redu jer nikome nije u cilju ozlijediti se. Jerm’n stvarno jest izazovna ferata i treba imati snagu i dobru kondiciju, ali uspon se isplati. J Uz minimalne poteškoće nas 9 uspješno je prešlo i ovu feratu. Osobni dojam slijedi nešto kasnije. J

Treća i četvrta ferata, Mojstrana ferate
Mojstrana ferate obuhvaćaju dvije vrlo atraktivne ferate, Aljoževa pot i pot Mojstranških veveric. Aljaževa pot je lakša ferata, težine B i duga 300 m. Ovu feratu prešao je jedan hrabri predstavnik naše grupe, naravno uz dogovor s vodičima. Ostatak grupe zaputio se na težu feratu – na veverice. Veverice su težine C/D, duge 250 m i pogodne za iskusne. No, kako nakon prijeđene D/E težine i pomisliti da će ti nešto lakše zapravo biti teško? Ne treba podcijeniti te Slovenske veverice… Kao veverice, zig-zag gotovo vertikalnim usponom uz dobru promjenu visine popeli smo se do vrha, gdje smo se svi okupili i uživali u neprocjenjivom pogledu.

Peta ferata Dobršnik
I šećer na kraju, ne toliko zahtjevna (većim dijelom B, uz C pri vrhu), ali prekrasna ferata Dobršnik, smještena u kanjonu Dobršnik iznad Hrušice. Ferata je duga 1000 metara te se svladava visina od 270 m. Sam pristup ferati trajao 15 min, a uključivao preskakanje potoka s kamena na kamen. U kanjonu se nalazi ukupno 8 slapova, a ferata prati njih 7 od kojih je najviši visok 22 metra. Uz dozu opreza zbog klizavih stijena, stvarno je bio gušt prijeći i ovu feratu.

Sa svih ferata smo se spuštali planinarskim stazama, što je bilo poprilično veselo s obzirom količinu blata koje je kiša ostavila za sobom. Tu i tamo su neki od nas nakratko “sjeli” da bi se malo odmorili. J

A na samom kraju izleta uslijedilo je sunčanje na kiši. Nezamislivo? Pa i ne baš. S jedne strane sunce, a s druge mi na kiši. No, što je tu je. Priroda je nepredvidiva, a mi se trebamo prilagoditi.

Moj osobni dojam kao relativno novoj članici Runolista. J Ovo mi je bio tek treći izlet s Runolistom, a kao i svaki prethodni, apsolutno me oduševio. Osobito mi se sviđa ispitivati neke svoje granice i graditi vjeru u sebe i svoju sposobnost. Iako se vodičima činilo da ja više-manje prelazim ferate kao od šale, imala sam i ja svojih trenutaka slabosti. Primjerice, kada su mi se na ferati Jerm’n na elementu E odsjekle noge i počele se tresti bez moje kontrole. Međutim, već sam se naučila nositi sa strahovima i vraćati iz zone straha u svima poznatu zonu komfora. Uz to, rješavanje straha mi je postao hobi do te mjere da je moj strah u konačnici jedva primjetan (ili barem ja tako mislim). U svakom slučaju, ja sam oduševljena izletom i jako mi je drago da nije bio otkazan zbog loše vremenske prognoze. Vrijedi ponoviti!

I za sam kraj, želim se zahvaliti svim vodičima na organizaciji i provedbi ovog predivnog izleta. Dugo ću ovo pamtiti, a nadam se i ponoviti još koji put. Jedva čekam svaki idući izlet.

Anamarija R. 

 

PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)