Veliki Risnjak

Osvrt na izlet

Veliki Risnjak  10.09.2023.

Nedjelja 10.9.2023. se činila kao baš dobar dan za poći u planine. Risnjak je od ranije bio u planu no nikako se dogovoriti i organizirati, a eto baš je Hpd Runolist na svojoj web stranici za taj dan pozivao na planinarski izlet, i to baš na Veliki Risnjak.

Iako nas četvero koji smo se uspjeli organizirati nismo članovi Društva, dogovoreno je da ćemo otići na izlet kao „gosti“ Društva i potencijalni članovi Društva.

Naš vodič Filip otvorio je privremenu grupu na WhatsAppu i obavijestio nas o svemu što je bitno, pa i o menu-u planinarskog doma „Sušak“ na Platku što su neki odmah iskoristili da razmijene mišljenja i informacije o tome što je jota, tko je vegetarijanac i tko što pije😊.

Dogovoreno je okupljanje u 5:15 kod Lisinskog. Bus je stigao na vrijeme i naravno da se nas par požurilo „uloviti“ prve redove busa. Samo što smo se smjestili vodič je rekao da su prva dva reda rezervirana za vodiče tako da smo se premjestili i uspješno „ulovili“ zadnje redove busa😊. Kako su ispred nas sjedile dvije vesele planinarke, jedna Dalmatinka i jedna Slavonka, uz našeg prijatelja s Kvarnera, sve je još kod Lisinskog upućivalo na dobru atmosferu na izletu.

Na Platak, našu polaznu stanicu smo stigli oko 8:30. Naš vodič nas je sve okupio i predstavio pomoćne vodiče – točnije njih četiri (Ivan, Damir, Alojz i Silvek), što je bilo i iznenađenje da je toliko pomoćnih vodiča ali i upućivalo na dobru organiziranost Društva.

Krenuli smo prema Schlosserovom domu kroz šumu, umjerenim tempom, po dobro markiranoj stazi, dok su se sunčane zrake samo lagano probijale i grijale nas.

Vodiči su se rasporedili kroz grupu i cijelo vrijeme se dogovarali o tome kada zastati radi odmora ili kada usporiti ako bi nekome od prisutnih možda postalo malo prebrzo hodanje.  

Kako je planina dobila naziv po risu koji obitava u njenim šumama, putem smo nagađali od koga bi mogla biti koja „mina“ na koju bi naletjeli po stazi, posebno smo se pitali za one veće😊 no uglavnom risa nismo sreli a ni nijednog drugog stanovnika šume. Sama staza je prekrasna i interesantna, dijelom uski put uz kojeg je visoka trava, dijelom široka, dijelom se staza uspinje pa spušta, dijelom je baš kao šetnica na kojoj se malo mogu i noge odmoriti.

Do Schlosserovog doma koji se nalazi na 1418 m smo stigli oko podneva, kratko predahnuli i uputili se po kamenjaru na greben Velikog Risnjaka odnosno do vršne stijene Risnjaka koja se nalazi na 1528 m.

Kako se Veliki Risnjak nalazi unutar Nacionalnog parka Risnjak mogli smo i ranije pročitati da slovi za jedan od najljepših vidikovaca Gorskog Kotara no neprocjenjivo je vidjeti ga i doživjeti uživo. U podnožju se prekrasno vidio Schlosserov dom a u daljini Kvarnerski zaljev i otoci. Uslijedilo je fotkanje na sve moguće načine i polako spuštanje natrag, niže do Schlosserovog doma.

Kod doma je uslijedio kratki predah i kako je falilo malo slatkog za energiju, naš Sport Bili s Kvarnera vadi iz svoje torbe štrudlu od jabuke sa sitno nasjeckanim orasima😊. Naravno da je štrudla planula u trenu i da je bila povod raspravi o tome kakve se štrudle postoje.

Vodiči su nas prebrojali i kad su utvrdili da smo i dalje svi na okupu, krenuli smo se spuštati. Sad su noge već malo umornije, tu i tamo zapinju za koji kamen no držimo svi zajedno dosta dobar tempo. Tu i tamo koji kratki predah i nekako se činilo da smo se baš brzo vratili na našu polaznu stanicu.

Naš vodič Filip je na kraju konstatirao da smo bili odlični i 12km nimalo jednostavne staze odradili za 5 i pol sata.

Prezadovoljni i tek malo umorni, izlet smo začinili grahom u planinarskom domu „Sušak“. Oni iskusniji su zaključili da je grah baš lagan i bez zaprške, pa su ga malo pojačali lukom😊.

Naš planinarski izlet bližio se kraju, vratili smo se u Zagreb u večernjim satima obogaćeni jednim novim iskustvom, novim poznanstvima i s puno lijepih fotografija za uspomenu.

I na kraju, ovaj osvrt ne može nikako završiti bez da se ne napomene svaka pohvala Društvu, našem vodiču Filipu i pomoćnim vodičima na odličnoj organizaciji i odličnom vođenju!

I da, naravno da smo se učlanili😊

Hrvoje P.

Maeio D.

Lidija D.

 

PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)