Medvednica

Osvrt na izlet

Stubičke Toplice – Sljeme – Lagvić – Ilica  04.02.2024.

Osvrt na izlet

Radeći plan aktivnosti za vikend, pronašla sam interesantan izlet u najavi. Izlet koji nije obavezan, nudi mogućnosti da svatko sudjeluje koliko može po pitanju aktivnosti i sve je ok, kako god da se odluči.

Kao nova planinarka, odlučila sam pokušati odraditi cijelu rutu od 27 km istovremeno se pitajući mogu li to. I eto, busom smo krenuli iz Zagreba u Stubičke Toplice, popili jutarnju kavicu i – krenuli. Vrijeme prekrasno, plavo nebo, ekipa skroz opuštena i sretna što sudjeluje, a vodiči cijelo vrijeme budno prate da sve prođe u redu, najviše brinući o sigurnosti.

Malo po malo, došli smo do Horvatovih stuba. Ima ih 500, ali tko bi to uopće brojao kad su prizori prirode predivni!  Kamen kras prošaran biljem, uska staza i stube su bile tako brzo odrađene da smo se pitali kako je to već prošlo. Nakon toga nastavak dalje do Hunjke. Hrana odlična, čak smo čuli da je purica s mlincima  bolja nego u drugim domovima (ipak je to zagorsko jelo, a Hunjka na zagorskoj strani Medvednice ).

Zatim oprezno do vrha, skijaši se ne daju smetati, a vodiči paze na nas planinare. Na vrhu su neki ipak rekli da bi radije otišli žičarom. No uporni ostaju. Pri kraju puta pale se čeone lampe. Povorka s lampama izgleda kao svjetleća gusjenica kroz šumu.

Nailazimo na srušeni most iznad potoka. I nema odustajanja, idemo hrabro preko potoka pod vodstvom vodiča – meni osobno najbolji dio puta jer je dao dašak pustolovine i avanturizma.

Svi smo sretno prešli potok i došli zajedno do Ilice. 

Cijela nedjelja protekla je u prirodi, druženju, fotkanju, no najviše – hodanju odličnim tempom!

Hvala što sam mogla sudjelovati

Irena Pečko 

PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)