Samarske stijene - izlet za pamćenje
Vikend 16/17. lipnja dugo smo očekivali u HPD Runolist. Većini nas bio je to prvi “pravi i veliki” planinarski izazov. Test spremnosti, znanja i izdržljivosti. Kao što sam naslov kaže – izlet ćemo svi pamtiti jer Samarske stijene nikog ne mogu ostaviti ravnodušnim. Neki su se oduševili, neki umorili neki čak malo i prestrašili, ali baš nitko nije ostao ravnodušan.
Za ustati vikendom u 4,30 treba biti jako motiviran. Nas 27 visoko motiviranih krenulo je u subotnje jutro u veliku i većini nas nepoznatu avanturu.
Pripremali smo se tjednima prije, hodali gore- dole po Kalniku, Kleku, Sljemenu i svim okolnim i raspoloživim brdima. I konačno je došao i taj dan.Samarske stijene su strogi rezervat prirode, a nalaze se u središnjem dijelu Velike Kapele. Do tamo smo putovali osobnim automobilima auto-cestom Zagreb-Rijeka. Po izlasku s auto-puta nastavili smo do Mrkoplja i mjesta Tuk. Dalje makadamskom cestom Tuk-Jasenak preko Matić poljane do tzv. “13-og kilometra” gdje smo parkirali vozila.
Prva destinacija bila je južna skupina Samarskih stijena. Hodali smo punih deset sati po više nego zahtjevnom terenu. U subotu  smo obišli Dvorac, Južni vrh (1298 m), Amfiteatar (lakša ruta) i Južnu barijeru s Razbijenim vrhom te smo se vratili do automobila. Priroda koja ostavlja bez daha dala nam je snagu za izdržati težak fizički ali i mentalni napor. Penjanje po stijenama, prelasci preko prepreka koje je priroda stvorila, snijeg u lipnju, neponovljive nijanse zelene i sive boje prizori su koji se usijecaju u  pamćenje.Područje je to koje je osim neponovljive prirode bogato i i faunom, no nitko se nije žalio što usput nismo sreli ni jednog medvjeda. Tek nas je otisak svježe medvjeđe šape u blatu podsjetio na činjenicu da smo ovdje samo gosti i da su domaćini tu negdje sasvim blizu nas.
Večer smo proveli u pansionu u Mrkoplju-Begovo Razdolje “Planinski raj” (preporučujemo), te smo kao svi pravi hrvati uz pivo gledali utakmicu Hrvatska-Nigerija.
Nekima je subotnja avantura ipak bila prenaporna pa su se u nedjelju ujutro, uz dopuštenje vodiča odlučili vratiti u Zagreb.
Ostatak ekipe runolistaša proveo je manje naporan, ali divan ako ne i još divniji dan od subotnjeg.
Zbog umora smo skratili rutu te smo obišli Matić Poljanu i spomen područje “26 smrznutih partizana”. Obišli smo vrh Samarskih stijena (1302 m) gdje smo si priuštili čak i sunčanje, a vrhunac dana bio je dolazak u Ratkovo sklonište – jedno od najljepših planinarskih objekata u Hrvatskoj. Raj na zemlji – najjednostavnije je to tako opisati. Ručak, odmor, obavezna kava u obližnjem kafiću i povratak kući u Zagreb.
Na Samarskim stijenama čini mi se da svaki kamen priča svoju priču; doduše svakom od nas ispriča drugačiju. Preporučujemo, otiđite tamo da čujete što će Vam stijene reći. Ali ne idite nikako bez dobre fizičke kondicije, mnogo volje, mnogo vode i bez povjerenja u vodiče.
Krešo, Zoran, Daniel, Ivana i Ivica bili su naši vodiči. Odlično su odradili posao. Hvala i vidimo se neki drugi puta. Na nekim drugim jednako uzbudljivim visinama.

Ostatak fotografija sa našeg izleta donosi Facebook stranica HPD Runolist.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)