OSVRT NA IZLET SVETO BRDO-VELEBIT

Ovog vikenda bili smo na Velebitu. Zimski izlet na Sveto Brdo (1751 m)  bio je „rezerviran“ za kondicijski najspremnije. Nas jedanaest uputilo se u subotu 09. ožujka 2019. rano ujutro prema Svetom Roku. Ni rano ustajanje, ni ruksaci teški od 10-20 kilograma nisu nam pokvarili raspoloženje.

Jedan od vodiča bio je i Dražen Dugac Dugi, „od milja“ zvan Sesvetski Higlander. Svakako bio nam je veliki izazov hodati s njim.

Vrijeme u planinama ovaj puta bilo je na našoj strani. O tome govori činjenica da je samo jedan od 20 uspona sunčan. Nama je osvanula sunčana subota. 🙂 Hvala ovome gore!

Dolaskom u mjesto Sveti Rok u daljini smo ugledali obrise Svetog Brda, a ostalo je učinio planinarima tako dobro poznati adrenalin. Krenuli smo Majstorskom cestom do skloništa „Dušice“.  Nekima od  nas bilo je ovo prvo iskustvo spavanja u ovakvim ekstremnim uvjetima (bez struje, vode, kreveta i telefona 😉). No ljubav prema planinama bila je  veća od želje za komforom.

Iako je uspon na samo Sveto brdo bio predviđen za nedjelju ujutro, sve smo „odradili“ još u subotu. Ne  zato jer smo i mi postali Higlanderi, nego zato što je vrijeme bilo toplo, a put do vrha nije bio okovan snijegom ni ledom. Zato smo dereze, cepin i hodanje u navezu ipak ostavili za neki drugi puta (hvala Bogu).

Dolaskom na sam vrh dočekali su nas prekrasni vidici, ali i sjećanje na Domovinski rat i sve one koji su tamo devedesetih zauvijek ostali.

Nakon spuštanja u sklonište večer smo proveli u zajedničkom razgovoru i druženju.

U nedjelju smo se nakon doručka uputili nazad prema Zagrebu puni dojmova i zdravog umora.

Pozdrav  Velebitu  vjerujemo do skorog susreta.

Tvoji Runolistaši i ostali pridruženi članovi!

 

Plan izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)