Medvednica

Osvrt na prvi izlet OPŠ 12G Hpd Runolist

Medvednica 18.3.2023

Dočekali smo naš prvi planinarski izlet u sklopu OPŠ 12G HPD-a Runolist jedne divne subote ujutro 18.03.2023.

Nakon okupljanja na Mihaljevcu i dolaska do tunela u Gračanskom Dolju, slijedilo je obavezno lagano zagrijavanje nakon kojeg smo bili spremni za penjanje. Zagrijani i crveni u licu (neki od zagrijavanja a neki od ranojutarnjeg sunca) penjemo se iznad tunela i idemo stazom broj 17 do Leustekovog puta – staze br. 14. Inače staza br. 14 je jedna od najpopularnijih i najlakših staza ( hvala vodičima ) za uspon do vrha Sljemena gdje smo se i mi uputili a dobila je ime po Albinu Leusteku, zagrebačkom šumaru koji je puno doprinio uređenju Medvednice.

Inače to je posebnost naše grupe da se po prvi puta u sklopu OPŠ-e ide do vrha Sljemena.

Jeeee!!

Uz usputne pauze koje su naši stručni i ljubazni vodiči koristili za poučne savjete i predavanja, sretno i manje/više spretno stigli smo do vrha Sljemena koje se nalazi na 1033 m/nm.

Nakon pauze za koju smo iskoristili za laganu okrijepu i slikavanje, nastavljamo prema Domu Ivan Pačkovski (Puntijarka). Tamo smo veću pauzu iskoristili za sada već nužno potrebnu ozbiljniju okrijepu, odmor i druženje.

Nakon ručka i odmora u sada već punom boljem raspoloženju, krećemo sa spuštanjem do tunela preko staze broj 18 i 19 uz obvezatne pauze, koje su se ponovno koristile za poučne savjete i predavanja od strane naših neumornih vodiča. Predavanje o čvorologiji je bilo iznimno poučno i zanimljivo. Nije tako lagano kako se čini na prvu (barem meni) ali kad se mozak i ruke usaglase što je lijevo a što desno ide bolje i ovo znanje će biti jako korisno kad se savlada.

Eh da! Za sve one koji misle da znaju koja je staza 18, poznata i kao Bikčevićeva staza (ime je dobila po šumaru Tomislavu Bikčeviću koji je radio revitalizaciji šume i zelenih površina grada Zagreba i Medvednice) preporučam neka to zadrže za sebe jer najvjerovatnije neće biti u pravu a što će rezultirati pisanjem ovakvog osvrta.

Umorni ali zadovoljno umorni, došli smo natrag do tunela u istom brojnom stanju u kojem smo i krenuli + s pokojim žuljem (valjda kao obaveznom dodatnom opremom svakog planinara početnika-možda da se uključi u predavanje o opremi ) čime je naš prvi izlet uspješno završio.

Tijekom cijelog izleta vrijeme je bilo prekrasno sunčano i uz nadu da će tako biti i na ostalim izletima kojima se veselimo

VEDRO!

Mario U.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)