Hrvatski planinar

Manje poznate vrhove, nepoznate dolce i livade, zatim napuštene putove i zaboravljene izvore Južnog Velebita opisuje neumorni istraživač i avanturist dr. Raul Horvat. Čitajući njegovu, sada već seriju tekstova, spoznajemo koliko malo znamo o Velebitu.

Slijepi planinar Željko Brdal opisuje vrlo zahtjevan uspon na Crnopac. Za ovaj uspon mu svakako čestitamo, ali ovog puta posebnu čestitku upućujemo njegovim pratiteljima na hrabrosti i upornosti. Crnopac je bio veliki zalogaj za ovu odvažnu ekipu.

Kako prehodati 45 km planinarskih staza u jednom danu? Odgovor na ovaj izazov daje Hrvoje Tržić koji je uspio Opatijsku planinarsku obilaznicu prehodati za manje od 15 sati.

Požežanka Nada Banović opisuje svoja tri uspona na našu najvišu planinu Dinaru. Bez obzira na toliki broj uspona, ona planira i četvrti. Sretno Nado!

Uvijek poetična Klara Jasna Žagar se prošetala Zagorjem i napisala lijep putopis. Od Cesargrada, Japice i Zelenjaka do Kunagore i Kostelgrada, Zagorje u svakom vuglu krije komadić ljepote. Autorica zna kako tu ljepotu približiti čitateljima.

Svi zaljubljenici u Hrvatsku planinarsku obilaznicu će sa velikim zanimanjem pročitati tekst Korenski ili Kosinjski vrh, glavnog urednika Alana Čaplara. Točna pozicija i naziv ovog vrha tema je prijepora već dva desetljeća pa ovaj tekst možda donosi pojašnjenje i konačno rješenje.

Hrvatski planinar je časopis HPS-a koji izlazi od 1898. godine. Cijena pojedinačnog primjerka je 15 kuna, a godišnja pretplata koja uključuje 11 brojeva iznosi 150 kuna. Za sve informacije vezane uz narudžbu i pretplatu možete se obratiti na adresu hps@hps.hr.

Urednički odbor Hrvatskog planinara poziva sve planinare da šalju svoje tekstove, putopise i vijesti o aktivnostima planinarskih udruga. Ne zaboravite: ‘Ono što nije zapisano, nije se niti dogodilo!’

Izvor: https://www.hps.hr/vijesti/13035/novi-broj-hrvatskog-planinara-022022/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)