NAJAVA IZLETA-15.04.2018.(nedjelja) Petrova Gora
PLANINARSKI IZLET – PETROVA GORA 15.04.2018. HPD Runolist poziva sve zainteresirane planinare i prijatelje prirode na izlet na Petrovu Goru, koja se nalazi na jugoistočnoj strani Korduna u blizini Vojnića, 90 km od Zagreba. Izlet će se održati dana 15.04.2018. godine (nedjelja), a polazak je u 08.00 sati s parkirališta na istočnoj strani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Trnjanska cesta. Povratak u popodnevnim satima. Prijevoz je organiziran sa autobusom po cijeni od 70-50 kuna, ovisno o broju osoba koje će ići. S obzirom na ograničenost mjesta u autobusu svi zainteresirani za izlet se trebaju javiti do 09.04.2018. godine kako bi se eventualno organizirala dodatna sredstva prijevoza, te uplatiti akontaciju svake srijede u 20.00 sati na sastanku Društva na adresi u Zagrebu, Ribnjak 2, zaključno sa 11.04.2018. godine. Kontakti za prijavu su Tonči (099/2120206), Zoran (091/5333-472) i Luka Basarić (091/5499653) Težina izleta: Kondicijski lako, tehnički ne zahtjevno. Vrijeme potrebno za obilazak (bez odmora) oko 5 sati. Staza je pogodna za sve skupine planinara. Potrebna oprema: gojzerice, štapovi, odjeća primjerena vremenskoj prognozi, presvlaka, voda, nešto za pojesti (iz ruksaka), lampa, mobitel. Po završetku izleta zainteresirani mogu objedovati u lovačkom domu „Muljava“ koji je dobro opskrbljen hranom i pićem po restoranskim cijenama.Prisutni na izletu dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu. Društvo zadržava pravo otkazivanja izleta i promjene satnice ovisno o okolnostima. Vodič izleta: Luka Basarić (091/5499653). Petrova gora obiluje prirodnim ljepotama, šumama bukve i pitomog kestena, brojnim vodotocima te životinjskim i biljnim svijetom očuvanim zbog donedavno vrlo slabe prometne povezanosti. Područje također krasi i tisućljetna povijesna baština s ostacima koji potječu iz starorimskih vremena. Gora se nekada zvala Gvozd što znači šuma nakon bitke u kojoj je u borbi za hrvatsko prijestolje protiv ugarskog kralja Kolomana poginuo posljednji hrvatski kralj narodne krvi Petar Svačić dobiva isprva ime Petrov gvozd pa zatim Petrova gora.
  1. godine na inicijativu Hrvatskih šuma trasiralo je PD „Šumar“ iz Karlovca s ciljem turističkog predstavljanja Petrove gore dvodijelnu obilaznicu koja obuhvaća najznačajnije kulturno-povijesne lokalitete kao i sve prirodne značajke. Ovoga puta obići ćemo „zelenu“ trasu obilaznice.
Prijevozom dolazimo do parkirališta kod lovačke kuće „Muljava“ koja je ujedno prva i posljednja kontrolna točka obilaznice. Staza se od Muljave blagim usponom diže na sjever prateći trasu starorimskoga puta koji se preko Petrove gore spuštao u Topusko te poučnu stazu koja nas upoznaje s prirodnim ljepotama i povijesnim događajima ovoga kraja, građom planeta Zemlje, biološkom raznolikošću, hranidbenim lancem, prirodnim resursima i ekologijom. Nakon otprilike 75 min stižemo do platoa Velikog Petrovca i monumentalnog spomenika, djela znamenitog akademskog kipara i arhitekta Vojina Bakića, nekad popularnog izletišta s restoranom, spomen-domom i sportskim sadržajima koji je danas zapušten, devastiran i opljačkan. Nakon razgledavanja zaputit ćemo se do „Kraljevog groba“, po predaji mjesta smrti kralja Petra Svačića te potom do najvišeg vrha, Malog Petrovca (512 m) na kojem se u šumi pitomog kestena nalaze ostaci pavlinskog samostana iz 13. st izgrađenog na temeljima starorimske utvrde. Kasnije se, na istom mjestu nalazio austrougarski stražarski čardak u sklopu vojne krajine. Od tamo se, preko Malog Velebita, upečatljive kamene glavice iznad doline potoka Velika Radonja spuštamo natrag do lovačkog doma „Muljava“. Dnevnik obilaznice može se kupiti u lovačkoj kući „Muljava“ po cijeni od 40 kn. Radujemo se Vašem dolasku! VEDRO!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)