Papuk-PD-Jankovac

Osvrt  na izlet MPŠ 3G

Papuk 3.4.06.2023.

Papuk je jadan od jedanaest parkova prirode u Hrvatskoj. Po meni je najlijepši. Papuk je zapravo ogromna dolina, tamo ima puno zaštičenih životinja i biljaka,npr. Medvjeđi luk.

Nakon duge vožnje busom smo došli smo do našeg polazišta, u podnožju Papuka. Dugo smo hodali, ali imali smo puno kratkih odmora i jedan veliki. Na velikom odmoru smo došli do papučke GSS kuće i tamo su nam govorili o stvarima koje su bile prije na Papuku, kao npr. Skijalište.

Poslije smo došli do velike nizbrdice, tamo je blio jako sklisko. Ja sam uočio jednu veliku lokvu i punoglavce u njoj, zatim sam još uočio ugroženi endem Planinskog vodenjka, oni su jako rijetki.

Poslije smo hodali po jako gustoj šumi i velikim nizbrdicama. Konačno nakon jako dugog hodanj smo uspjeli doći do planinskoga doma Papuk. Tamo smo našli svoje sobe i raspakirali se. Kada smo to obavili smo imali slobodno vrijeme, gađali smo se vodenim balonima. Nakon toga smo bili mokri ( pogotovo ja ). Kada smo se presvukli smo išli na večeru. Poslije večere smo ima li opet slobodno vrijeme, zatim smo išli u krevete spavati ( sigurno nisam pričao i nismo zaspali tek u tri ujutro ). U jutro smo odmah imali doručak, bilo se puno za birati kao Švetski stol. Poslije doručka smo se išli spakirati i stvari staviti u bus. Samo smo imali ruksake sa sobom, bez štapova. Išli smo se prošetati oko jezera i malo iznad. Posjetili smo grob od nekog čovjeka koji je živio na Papuku i bio zaljubljen u njega.

Nedaleko smo vidjeli špilju, neki ušli u nju a neki nisu, ja sam ušao bila je kratka i puna komaraca ali je bila vrlo lijepa. Negdje smo se stali i gradli mala skloništa  od drveta, imali smo puno vremena i materijala od srušenih drvveća.

Na povratku smo bili na groblju od ljudi koji su davno radili u Papučkoj staklani, imali su jako kvalitetno staklo, ostavili su nam dva primjerka tog ogromnog stakla ( staklo se pravi od pjeska od kvarca, vapnenca i pepela od bukve ). Još smo prošli pored prekrasnih slapova, pratili smo potok koji nas je vodio do planinarskog doma. Tamo smo poručali i odmorili se. Poslije odmora smo stavili ruksake i gojzerice u bus u krenuli za Zagreb. Bilo je jako lijepo osim što smo na putu za zagreb orila se pjesma, radost i smijeh u busu.

Drago mi je biti član skupine Runolist, tamo smo pronašli nove prijatelje i upoznali simpatične vodiče i još mnogo toga.

Marin P. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)