Krk – kanjon Vrženice – 23.02.2020.

Krk

HPD RUNOLIST Vas poziva na planinarski izlet: 

Krk – kanjon Vrženice – 23.02.2020.

Izlet će se održati u nedjelju 23. Veljače 2020. Polazak je u 05.30 sati  (okupljanje je u 05.15 sati) s parkirališta na istočnoj strani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Trnjanska cesta. Povratak u Zagreb planiran je oko 20.00 sati.

Prijave se zaprimaju prilikom sastanka Društva srijedom od 19.00 sati u prostorijama društva u Zagrebu, Ribnjak 2, ili putem telefona i e -maila glavnog vodiča, od kojeg možete dobiti i sve informacije o ovom izletu.

Glavni vodič izleta Zoran Šunjić (099/345 96 47); zoondesign@gmail.com
Prilikom prijave navesti: ime i prezime te kontakt broj mobitela.
Prijava je važeća po uplati ukupne planirane cijene izleta do krajnjeg roka.

Krajnji rok za prijavu je srijeda 12.02.2020. godine.

Prijevoz je organiziran autobusom po cijeni od 130 kuna (cijena na bazi 30 prijavljenih). Ovisno o broju prijavljenih, moguća je manja korekcija u cijeni.
Broj pomoćnih vodiča biti će određen sukladno broju prijavljenih sudionika izleta.
Vrijeme potrebno za obilazak (vrijeme provedeno u kretanju) je oko 6.00 sati.
Dužina staze je 15 km a visinska razlika 600 m.

Težina izleta:
K2 – otežano
T1 – ne zahtjevno / T2 – manje zahtjevno (u dužini 1,5 km povremena upotreba ruku za lakše penjačke detalje)

Plan izleta:

05:30 – polazak iz Zagreba do polazne točke izleta traje cca 3,0 sata (autoputom Zagreb-Rijeka do izlaza Oštrovica gdje silazimo s autoputa i nastavljamo državnom cestom D501 kroz Hreljin prema Krku i Baškoj. Pauzu za kavu i wc obaviti ćemo na autoputu na odmorištu Ravna Gora.

09:00 – dolazak u Bašku pred kamp Bunculuka i polazak na našu turu.
09:30 – nakon hodanja stazama uz plažu, dolazimo na ulaz u kanjon Vrženica.
11:15 – izlazak iz kanjona i dolazak na vidikovac Rebica.
11:45 – silazak na plažu uvale Vela Luka, pauza za odmor i prehranu 15 min. Obilazak obližnje uvale Mala Luka i vrha Corinthia, te obližnjih ruševina iz vremena bizantskog carstva.
13:00 – okupljanje na plaži uvale Vela Luka i pokret nazad prema Baškoj.
15:00 – povratak do autobusa.
15:15 – večera u restoranu/ima u blizini – šetnja kroz Bašku.
17:00 – okupljanje i polazak za Zagreb.
20:00 – povratak za Zagreb.

Otok Krk je najsjeverniji otok na Mediteranu, nalazi se u Kvarnerskom zaljevu. Najveći je otok na Jadranu, površine 409,9 km2. Na otoku danas živi oko 20 000 stanovnika u 68 naselja.

Otok Krk nalazi se u pojasu umjerenog i blagog mediteranskog podneblja. Najučestaliji vjetrovi su bura, jugo i maestral. Raznolikost reljefa i povoljni klimatski uvjeti pridonijeli su razvitku približno 1 400 različitih biljnih vrsta. Sjeverni i južni dio otoka čini kamenjar i pašnjaci. Posebnost krčkog krajolika su terasasti suhozidi (gromače) i pastirski mrgari sačuvani na krševitim zaravnima iznad bašćanske doline. Reljef je krški, sa zanimljivim oblicima; špiljama i pećinama, dolcima i škrapama. Središnjim dijelom otoka pružaju se plodna polja. Obala je razvedena, s brojnim zaljevima, uvalama i šljunčanim plažama.

U Baškoj 1100 godine, nastaje najstariji hrvatski spomenik pisane kulture, Bašćanska ploča. Baška je prepoznatljiva i po jednoj od najvećih i najljepših šljunčanih plaža na Jadranu. Osim prekrasne plaže, Baška je zanimljiva po svojoj karakterističnoj arhitekturi, brojnim kulturno povijesnim spomenicima te po okolnim izletničkim stazama. Među inima izdvajamo arheološki kompleks Corinthia kojeg ćemo imati priliku vidjeti. Gradina Corinthia nalazi se na najistočnijem rtu otoka Krka i to su najveće antičke ruševine na sjevernojadranskim otocima, koje leže duž 2,5 km obale i na površini oko 6.000 ha koji se nalazi između dvaju uvala, Vele i Male Luke.

Ono što je nama najzanimljivije, je spoj planine i mora. Uživati ćemo u iznimnim vidicima na Velebit, otoke, i prekrasnu uvalu Baška. Proći ćemo stazama, kojima ovce hodaju već stoljećima, obići pojilište koje čini važan ekosustav na tom dijelu otoka, i ako budemo imali sreće, vidjeti sramežljivog bjeloglavog supa.

Potrebna oprema: planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica, gojzerice, štapovi, odjeća primjerena vremenskoj prognozi, presvlaka, voda (minimalno 2l), hrana iz ruksaka, lampa, mobitel.

Napomena: Tijekom izleta sudionik izleta treba:

Skrbiti se o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara. Postupati prema uputama glavnog vodiča. Ponašati se u skladu s načelima planinarske etike. Čuvati ugled planinarske udruge.

Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a , te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta izlet se može otkazati, te je organizator dužan obavijestiti sve sudionike izleta. Zbog pogoršanih vremenskih uvjeta na terenu, vodiči imaju pravo promijeniti dogovorenu rutu kretanja, krajnje odredište ili prekinuti izlet. Vodič prije polaska na izlet provjerava opremu svih sudionika izleta; ako netko nema opremu u skladu s zahtjevima iz najave izleta, vodič može takvoj osobi uskratiti sudjelovanje na izletu. Tijekom izleta sudionik je odgovoran glavnom vodiču. Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.

Vedro!

 

Kondicijska zahtjevnost

Tehnička zahtjevnost

K1 – lagano (visinska razlika manja od 500 m)

T1 – nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)

K2 – srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)

T2 – srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)

K3 – teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)

T3 – zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala – via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)

K4 – vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

T4 – vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)

 

Skini PDF s planom izleta

Linkovi za temperature i vremenske uvjete

meteo.hr

Trenutno vrijeme, subjektivna prognoza za 4 dana unaprijed
sinoptička karta za sutra, izračuni ALADIN i ECMWF modela

www.yr.no

Lijep grafički prikaz dobiven iz dobrog modela (ECMWF) „norvežani”

www.meteoadriatic.net

Produkti nekih drugih modela (WRF, GFS)

weatheronline.co.uk/

Profesionalne meteo karte

lipovscak.com/meteo/

Meteorološki priručnik za nautičare

hr.bergfex.com/

Visine snijega, temperatura u planinama

www.ilmeteo.it/

Talijanska stranica, zgodan prikaz visine na kojoj pada snijeg

www.meteociel.fr www.dwd.de

Sinoptičke karte za više dana unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *