Trigavska jezera

HPD RUNOLIST VAS POZIVA

NA  PLANINARSKI IZLET

TRIGLAVSKA JEZERA dana 31.8. – 1.9.2024.

Izlet će se održati dana 31.8. – 1.9.2024. godine (subota-nedjelja), polazak u 05:00 (okupljanje u 04:45) s s istočnog parkirališta Velesajma, iza zgrade INA-e. Povratak u Zagreb planiran je u nedjelju 1.9.2024 oko 21:00 / 22:00 sati.  Prijevoz je organiziran  autobusom po cijeni od 100 EUR-a, a ovisno o broju prijavljenih moguća je korekcija cijene. U cijenu je uključeno i noćenje te boravišna taksa. Nakon što zaprimimo prijave otvorit ćemo privremenu WhatsApp grupu u kojoj će biti svi sudionici izleta.

Prijave za izlet

Glavnom vodiču izleta: Ivana Bara (098/406770)

 • broj pomoćnih vodiča bit će određen sukladno broju prijavljenih sudionika izleta
 • krajnji rok za prijavu i uplatu akontacije u iznosdu od 50 EUR-a je 12.6.2024. u 20h
 • prijave isključivo putem WhatsApp-a
 • prilikom prijave navesti: ime i prezime, kontakt broj mobitela, naziv društva ukoliko dolazite iz drugog društva
 • za izlet se plaća predujam u iznosu od 50 EUR-a, s kojim osiguravate mjesto na izletu, te je potrebno imati plaćenu članarinu za 2024. godinu. Ostatak po dogovoru sa glavnim vodičem.
 • Uplata se može obaviti u prostorijama društva svaku srijedu do 12.6.2024. od 19 – 20 sati ili po dogovoru s lavnim vodičem.
 • U skladu s čl. 13 Pravilnika o pripremanju, organiziranju i vođenju izleta Društva, u slučaju da prijavljeni sudionik otkaže sudjelovanje na izletu nakon roka za prijavu predujam se ne vraća, osim u slučaju ako se mjesto popuni drugom osobom ili okolnosti za koje Organizator izleta zaključi da su opravdane. Isto tako ako prijavljeni sudionik izleta otkaže sudjelovanje na izletu nakon roka za prijavu, a iz nekog razloga nije platio predujam, dužan je participirati u troškovima prijevoza kako ne bi došlo do neplaniranog povećanja troškova ostalih sudionika.

 

Težina izleta:

Predviđeno trajanje hodanja je cca 7 sati s uključenim pauzama, cca 12  km. Visinska razlika cca 1200 m. Izlet je primjeren planinarima s dobrom kondicijom. Staza je krševita te zahtjeva čvrste gojzerice i oprez.

Zahtjevnost izleta-ture:

Kondicijska:

K3 –     TEŠKO, između 7 i 9h hoda, visinska razlika od 1000 do 1300 m

Tehnička:

T2 –     UMJERENO ZAHTJEVNO, hodnja + povremena upotreba ruku, lagano penjanje

Obvezna oprema:

 • Planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica
 • Pričuvna obuća i odjeća za autobus
 • Gojzerice, naglavna svjetiljka, mobitel
 • Odjeća primjerena vremenskim uvjetima (kapa koja pokriva uši, rukavice, …) te kompletna presvlaka
 • Voda minimalno 2l, nešto za pojesti putem i za vrijeme pauze (iz ruksaka)
 • Osnovna torbica prve pomoći
 • Vodič prije polaska na izlet može provjeriti opremu svih sudionika izleta; ako netko nema opremu u skladu sa zahtjevima iz najave izleta, vodič može takvoj osobi uskratiti sudjelovanje na izletu

Preporučena oprema:

 • Štapovi

Smještaj kod višednevnih izleta:

 • U pl. domu Zasavksa k oča na Prehodavcih https://www.pzs.si/koce.php?pid=34
 • u višekrevetnim sobama
 • Potrebno je ponijeti liner vreću ili vreću za spavanje (posteljina se naplaćuje po cijeni od 6€)
 • Preporuča se ponijeti lagane papuče
 • Dom ima tekuću vodu iz cisterne (nije za piće), vodu treba koristiti štedljivo
 • Ne postoji mogućnost pripreme vlastitog obroka

Prehrana/opskrba:

Iz ruksaka tijekom ture, ili u planinarskim domovima Koča pri Triglavskih jezeri i u Zasavskoj koči na prehodavcih koje su u potpunosti opskrbljeni hranom i pićem.

Plan puta (okvirno, moguća su odstupanja ovisno o uvjetima i prilikama na terenu):

 • 04:45 okupljanje Trnjanska cesta
 • 05:00 polazak autobusa prema Bohinju
 • 08:30 dolazak na početak staze,
 • 09:00 polazak stazom
 • 13:00-15:00 dolazak do Koče na planini pri Jezeru i pauza za okrepu
 • 18:00 Yasavska Koča na Prehodavcih
 • 18:30-20:30 Večera

Povratak drugi dan istom stazom.

Opis staze:

S parkirališta skrenemo desno u smjeru Crnog jezera, Koče pri Triglavskih jezerima i Hotela Zlatorog. Put nas najprije vodi makadamskom cestom koja preko mosta prelazi rijeku Savicu. Malo nakon mosta, oznake za Komarču usmjeravaju nas lijevo (ravno vodi put za Hotel Zlatorog) na još prilično široku i relativno blagu šumsku stazu. Put se uskoro počinje strmije uspinjati i dovodi nas do mjesta gdje se lijevo odvaja staza prema izvoru Savice, a mi nastavljamo desno po sve strmijem putu. Dobro održavana i relativno široka planinarska staza ubrzo prelazi na vrlo strma i skliska područja Komarče (velika je i opasnost od padajućeg kamenja). Put dalje vodi strmo uz šumovitu stranu Komarče, gdje nam na težim mjestima pomažu osigurači (uglavnom čelične sajle).

Na stazi se pružaju prekrasni vidici prema Bohinju, a staza nas dovodi do kratkog tehnički zahtjevnog dijela, gdje uz pomoć klinova i sajle prelazimo inače ne tako izloženi jarak. Put dalje nastavlja strmo uspinjati se, te nas uz pomoć nekoliko sajli i osiguranja dovodi na vrh Komarče, odakle se pruža lijep pogled na naše polazište. Slijedi kratak umjereno strm uspon, a zatim staza počinje blago spuštati prema Crnom jezeru, koje je manje od 5 minuta laganog hoda. U blizini jezera je raskrižje, gdje se desno odvaja put prema planini Viševnik, a mi nastavljamo blago lijevo markiranom stazom koja zaobilazi Crno jezero s desne strane. Na drugoj strani jezera s lijeve strane se priključuje put od Doma na Komni, a mi nastavljamo po blagoj stazi koja se nastavlja uz rub Lopučniške doline. Više se staza počinje umjereno uspinjati te nas uz rub strmih litica dovodi do manjeg izvora, koji u sušnim razdobljima presuši.

Nastavljamo po markiranoj stazi, koja blizu Bele skale oštro skreće desno i strmo se uspinje. Slijedi nekoliko minuta strmog uspona, nakon čega staza postaje blaža i dovodi nas na označeno raskrižje, gdje se s desne strane priključuje put s planine Blato. Nastavljamo lijevo u smjeru Koče pri Triglavskih jezerih i put nastavljamo relativno blagom stazom kojom za 10 minuta daljnjeg hoda stižemo do Dvojnih jezera. Markirana staza zaobilazi jezero s desne strane, a prije nego što dođemo na drugu stranu, dolazimo na raskrižje gdje se desno odvaja put prema Štapcima. Ovdje nastavljamo ravno i za nekoliko minuta daljnjeg hoda stižemo do Koče pri Triglavskih jezerima.

Od koče nastavljamo u smjeru Prehodavaca i Hribarica te nastavljamo put pored umjetnog jezera Močivec. Odmah iza jezera staza počinje umjereno uspinjati se po sve manje obrasloj dolini. Ugodna i panoramska staza vodi nas dalje kroz Dolinu Triglavskih jezera, te nas brzo dovodi do označenog raskrižja, gdje se lijevo odvaja put prema Velikom odnosno Lijepom Špičju. Nastavljamo u smjeru Prehodavaca relativno blagom stazom koja najprije prelazi kroz rijetke šume ariša, a zatim nastavljamo dalje ugodnu dolinu. Put se umjereno uspinje i dovodi nas na manji prijevoj, s kojeg se pruža lijep pogled na Jezero u Ledvicama. Nastavljamo u smjeru Prehodavaca te nastavljamo put relativno blagom stazom koja najprije prelazi pojas rijetke šume ariša, a zatim nastavljamo kroz ugodnu dolinicu. Put dalje umjereno uspinje i dovodi nas na manji prijevoj, s kojeg se pruža lijep pogled na Jezero u Ledvicama.

Markirana staza zaobilazi navedeno jezero s desne strane, gdje se nastavlja preko opsežnih sipara uz podnožje obje Zelnarice. Iza jezera staza se vraća u Dolinu Triglavskih jezera, kojom nastavljamo relativno blag uspon. Već sasvim visokogorska staza, dalje se kratko strmije uspinje, a zatim postaje potpuno blaža i nakon nekoliko minuta daljnjeg hoda dovodi nas do Zelenog jezera. Od Zelenog jezera nastavljamo lijevom stazom u smjeru Zasavske koče (desno Hribarice), koja se ubrzo razdvaja na dva dijela. Nastavljamo lijevom stazom koja se uspinje izravno prema Zasavskoj koči (desna staza vodi pored Rjavega jezera) i nakon nekoliko minuta dolazimo do neizraženog grebena (granica između Primorske i Gorenjske). Ovdje nastavljamo desno (lijevo Veliko Špičje, ravno dolje Trenta) po stazi koja nas pored zimskog bivaka za nekoliko minuta laganog hoda dovodi do Zasavske koče na Prehodavcima.

Zanimljivosti:

Triglavska jezera spadaju u najljepše i najatraktivnije lokacije u Sloveniji u predjelu Julijskih Alpa i dio su Nacionalnog parka Triglav. Dolina Triglavskih jezera je krška alpska ledenjačka dolina između Bohinja i Trente, sa 7 glacijalnih jezera koja su formirana u depresijama s vodonepropusnim naslagama. Najniži dio 8 km duge doline je na 1300 metara nadmorske visine, a najviši na 2000 metara. Dolina je uz prekrasna jezera poznata i po krškim fenomenima, fosilima, te bujnoj flori i fauni. Dolina je izrazito asimetrična. Na istočnoj strani nalaze se stijene grebena Zelnarica, Tičarica i Kopice koje u nižim predjelima pokrivaju veliki sipari, dok su na zapadnoj strani velike površine škrapa koje postepeno rastu prema grebenu Lepog Špičja. Dolina Triglavskih jezera jedno je od prvih zaštićenih područja prirode u Sloveniji, a 1924. godine dolina je bila zaštićena kao Alpski park te se ta godina smatra godinom osnivanja prvog slovenskog nacionalnog parka. Računaj s tim, da će ljepota Triglava uzeti dio tebe, koji će zauvijek ostati u toj dolini. Čeznut ćeš za njegovom ljepotom i ponovnim spajanjem s vlastitom nutrinom i brojat ćeš dane kada ćeš se ponovno vratiti na to čarobno mjesto. Triglav je uistinu mjesto čarobne ljepote, gdje i najžilaviji zaplaču. Suzom rose suhi kamen…

Brojne su rasprave vođene oko broja jezera u dolini, ali najčešće se govori o sedam jezera, jer su ostale vodene površine, ustvari, samo mlake koje presušuju, pa ih se ne ubraja u jezera. Dolina Triglavskih jezera je, još u vrijeme prvog procvata planinarstva u Sloveniji, slovila za jedan od najljepših predjela u Julijskim Alpama. Tu se nalazi i Koča pri Triglavskih jezerih, jedna od najstarijih planinskih kuća u Sloveniji, prvotno izgrađena davne 1880. godine. U blizini kuće nalazi se spomen-ploča Alojziju Knafelcu, tvorcu crveno-bijele markacije, koja se i danas koristi, kako u Sloveniji, tako i u Hrvatskoj.

Mapa staze:

Napomene:

 • Svaki sudionik pristupa izletu na vlastitu odgovornost, mora imati plaćenu članarinu HPS-a.
 • Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
 • Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.
 • Tijekom izleta sudionik izleta treba:
  • Skrbiti se o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara;
  • Postupati prema uputama glavnog vodiča;
  • Ponašati se u skladu s načelima planinarske etike;
  • Čuvati ugled planinarske udruge;
  • Biti odgovoran glavnom vodiču.
 • Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča

PLANINARSKI KODEKS Link

 • Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi

Organizator: HPD Runolist, Ribnjak 2, Zagreb, web: https://hpdrunolist.hr

Glavni vodič: Ivana Bara / HPD Runolist

Vedro!

PDF s planom izleta

Kondicijska zahtjevnost

Oznaka

Težina

Utrošak vremena

 (sati hoda)

Visinska razlika

K1

 LAGANO

 < 5 h 

 < 500 m 

K2

 UMJERENO

 5 – 7 h

 500 – 1000 m

K3

 TEŠKO

 7 – 9 h

1000 – 1300 m

K4

 VRLO TEŠKO

 >  9 h

 > 1300 m

 

Tehnička zahtjevnost

 

Oznaka

Težina

Opis

T1

 NE  ZAHTJEVNO

 hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

T2

 UMJERENO   ZAHTJEVNO

 hodnja + povremena upotreba ruku, lagano penjanje 

T3

 ZAHTJEVNO

 povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala (klinovi i čelična  užad), ZIMA: upotreba dereza i cepina po potrebi

T4

 VRLO ZAHTJEVNO

 duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, ozbiljnije penjanje,  ZIMA: konstantna upotreba dereza i cepina

Linkovi za temperature i vremenske uvjete

meteo.hr

Trenutno vrijeme, subjektivna prognoza za 4 dana unaprijed
sinoptička karta za sutra, izračuni ALADIN i ECMWF modela

www.yr.no

Lijep grafički prikaz dobiven iz dobrog modela (ECMWF) „norvežani”

www.meteoadriatic.net

Produkti nekih drugih modela (WRF, GFS)

weatheronline.co.uk/

Profesionalne meteo karte

lipovscak.com/meteo/

Meteorološki priručnik za nautičare

hr.bergfex.com/

Visine snijega, temperatura u planinama

www.ilmeteo.it/

Talijanska stranica, zgodan prikaz visine na kojoj pada snijeg

www.meteociel.fr www.dwd.de

Sinoptičke karte za više dana unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)