Staza kamenih stupi Grižane

Osvrt na izlet.

STAZA KAMENIH STUPI – GRIŽANE 4.2.2023. ZALEĐE CRIKVENICE

U SJEĆANJE NA PRERANO PREMINULOG VODIČA NIKOLU KEZELEA

Kako se rješava strah od sajli?

U rano subotnje jutro, protegnila sam noge na zvuk alarma u 5h iii hitro se požurila doći na vrijeme za polazak. Zadnje brojanje u busu, potvrdilo nam je da smo spremni za polazak u novu pustolovinu. Krenuli smo na put, via Kvarnera, ka zaleđu Crikvenice.

Kako nitko ne bi startao bez jutarnjeg dopinga, pobrinuo se prije svega naš glavni vodič Goran (ljudi, ako niste znali, on je osobno kontaktirao pola sela, da bi došao do broja vlasnika kafića i najavio da dolaze mali planinarci) kojima je bila potrebna kavu,  čaj i pokoja žestica. (Hvala ti Gorane!)

Srknuvši tekućinu, razbudili smo usnule oči, obukli gojze i krenuli smo u svoju avanturu ´´Hod u sjećanje na prerano preminulog vodiča N. Kezelea.´´ Laganim hodom došli smo do Crkve Gospe snježne s čije doline se mogao vidjeti djelić mjesta Grižana. Na prvoj uzbrdici kod Kaštela Belgrad, divno jutro obasjano prvim znakovima probuđenog sunca, nagovještavalo je divan početak dan.

Put smo nastavili prema najizazovnijem djelu ´´Stazi kamenih stupi´´. Staza kamenih stupi je stari put kroz brdo Klamarušu, iznad sela Beretići u blizini Grižana. Duž strme staze, prostire se divan krajolik.Ovo je kružna staza duga oko 10km a do glavnog cilja se dolazi preko 1300 kamenih stupi (stepenica). Staza se penje do brda Klamaruše gdje se nalaze dvije divne špilje. Karlova gornja i donja peć. Podijeli smo se u dvije grupe kako bi mogli proći ‘opasniji dio puta na sajlama.’ Rekoh, tko je spominjao sajle? U izletu to nije navedeno.  Razmišljajući odustati ili posustati, gotovo na vrhu stubi, čujem Goranove riječi; ‘Ivana, ma ideš!’ … Uz dozu neizvjesnosti, straha i čvrsto stiskanje sajli, pokušavajući ne gledati u ponor, prošli smo i taj dio puta. Dok sam osvještavala sam u sebe da sam preživjela 😀 (Da se razumijemo, strašniji je strah nego same sajle).  Kaže mi na to Goran; ´´E tako se mi u društvu rješavamo straha!`´

Nakon kratke pauze, put smo nastavili do vrha Stupi, te smo se zaputili do Babine jame i Babinog kuka. Mislim da je baba imala široke kukove, jer smo baš s tog mjesta, imali jedan prekrasan veliki pogled na krajolik, divnu prirodu te susjedne otoke. Nastavili smo putem staze Litica vodi do vidikovca Pridva, otkuda se pruža još jedan u nizu predivnih pogleda na okolna sela i Tribaljsko jezero. Nakon kratke pauze za ručak nastavili smo putem Lučca, koji nas je sigurno vratio  prema polazištu i mjestu Grižane. Prije samog povratka, skoknuli smo do Crikvenice pa još jednu kavu i pokoji kolač i uputili se nazad za Zagreb!

lp,

Ivana S. P.

PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)