Osvrt na drugi izlet OPŠ 14G Hpd Runolist

Ivanščica 14.4.2024.

Ivanščica ili Ivančica, sasvim svejedno. Varaždinci tak i tak vele da se vole penjat na Ivu, uz dužno poštovanje istoj. Tamo smo se zaputili na drugi izlet naše planinarske školice. Poput čvorova koje nas uče vezat i mi smo ponekad spetljani pa zaboravimo ponijeti, što drugo nego gojzerice. Društvo nas je strpljivo pričekalo dok se nismo vratili s gojzama, uz hint da su najbolja isprika kolači i/ili piva na idućem izletu. Pošteno, sviđa mi se taj sustav!

Vrijeme kao i period u godini bili su po mojem ukusu idealni. Cijelim putem pratila nas je proljetna idila sačinjena od zelenila, sunca i cvijeća. Krenuli smo turom od izvora Žgano Vino. Vremena su takva da možda korisnicima s premium pretplatom tamo izvire i vino, no bez prigovaranja uputili smo se kroz predivnu šumu, uzbrdo. Uz stazu smo se nagledali drvenih skulptura od kojih je našoj većinski ženskoj grupi bila najzanimljivija vještica. Ma ništa, samo kažem. Na vrhu nas je dočekao prekrasan pogled u svim smjerovima, uz ponešto osvježavajućeg vjetra.

U planinarskom domu Josip Pasarić napravili smo pauzu za ručak i čvorologiju, nakon čega smo se zaputili na drugu stranu planine preko vrhova Belige i Babin Zub. Meni osobno, taj je dio cijelog prekrasnog puta bio najljepši i najzanimljiviji. Zelene boje nikad dosta, pričali mi o šumi ili o njenim očima. U jednom trenu, slučajnim pogledom u lijevo kroz stabla, ukazale su nam se ruševine utvrde Belecgrada. Pri razgledavanju Belecgrada i pogledu s njegovog brežuljka pada mi na pamet kakva bi pobjeda u životu bila imat vikendicu na toj lokaciji…

Kod Planinarske Kuće Belecgrad radimo ugodnu pauzu za piće, druženje, pobjeđivanje u bacanju kamena s ramena, joj, pardon, to sam samo ja, i još malo čvorologije. Zadnja dionica bila je ugodna šetnja do Beleca gdje nas je čekao autobus za povratak u Zagreb. Sve u svemu, predivna priroda, vrhunski odabir staze, odlično društvo, odlično vodstvo glavne vodičice Ivane (i svih ostalih vodiča), zabavne anegdote predsjednika društva Zorana i velike mudrosti vodiča Živka učinili su izlet fenomenalnim! 

Luka Milošević

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)