IZLET “BIHAĆ, ZAVALJE, OPALITA BUKVA, PRESLO, GREDA, NP UNA“
HPD RUNOLIST – ZAGREB organizira izlet van godišnjeg programa, koji se sastoji od prijateljskog druženja s planinarima istoimenog društva RUNOLIST iz Bihaća .
Na izlet se ide 26. i 27. 08. 2017.
Cijena spavanja u domu je 60 kn.
Hrana: krafna 2 kn; pita 8 kn; grah 12 kn; čorba po naruđbi 20 kn.
Cijan karte za ulazak u NP Una je 25 kn.
Cijena prijevoza je po dogovoru s vozačem s kojim se ide ( kombi, osobni auti ).
Prvi dan: susret sa domaćinom ( članovima PD RUNOLIST – BIHAĆ ), zatim idemo do sela ZAVALJE, zatim OPALITA BUKVA – PRESLO – OPALITI VRH – GREDA . Spavanje u planinarskom domu.
Plješevica je planina koja se nalazi u sjevernom dijelu Dinarida, između doline Une i Like. Granična planina između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Veći dio planinskog masiva nalazi se u Hrvatskoj. Najviši vrh planine je Ozeblin (1657 mnv).
Tura počinje u selu Zavalje kod Bihaća. Cjelokupna je sjajno markirana, a u prvoj dionici postoji nekoliko raskrsnica, pa se savjetuje pojačana pažnja na markacije. Može se podijeliti u tri dionice. – Prva je od sela Zavalje do lokaliteta Bukva (kondiciono lahka i “pod nogu”). – Druga je od Bukve do lokaliteta Preslo (kondiciono jača i ima izraženiju kamenitu podlogu). – Treća je od Presla do planinarske kuće “Pahuljica” odnosno lokaliteta Šabina Greda (kondiciono srednje zahtjevna, ali ima dionicu uspona i hodanja po kamenitom terenu, preko Opalitog Vrha (1225 mnv), pa se savjetuje oprez i pri usponu i pri silasku). U trećoj dionici, između Opalitog Vrha i Šabine Grede nalazi se vidikovac Stijena (označeno krakom markacije, 5 minuta od glavne staze), odakle se pruža pogled u 170°, od Piste 2 bivšeg vojnog aerodroma Željava (sa vidikovca gledano slijeva nadesno), preko Bihaća, Ripačkog klanca, sve do rejona Oraškog Ljutoča. Povratak se vrši istom stazom. Tura je veoma lijepa, sjajno markirana, a bitno je napomenuti da na stazi nema izvora vode, pa je nošenje najmanje 1,5 litra vode neophodno.
Drugi dan: obilazak NP Una, nastavak druženja sa domaćinima, predvečer povratak za Zagreb.
Prijave na mob.: 099 212 02 06 ili na mail : runolist.tonci@gmail.com, prijave su do 16.08. ili do popunjavanja slobodnih mjesta za smještaj.
Voditelj izleta HPD Runolist: Tonči Buličić (profesionalni vodič i član SGVH).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)