Treći izlet Male planinarske škole-28.04.2018.

KLEK – ČAROLIJA IZNAD OGULINA

Treći službeni izlet Opće planinarske škole Runolist u nedjelju 22. travnja  odveo nas je na Klek. Nas pedesetak, što školaraca, što članova društva okupilo se u rano nedjeljno jutro na starom mjestu ispred Koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“. Ispred sebe smo imali predivan sunčan dan,  na sebi smo imali uglavnom narančaste majice, na licu osmijehe, a u srcu dobu volju i  raspoloženje!Prva stanica bio je Ogulin koji nas je oduševio  što svojim prirodnim ljepotama što  turističkom ponudom. Zaključili smo da je ovaj grad  pomalo zapostavljeni turistički dragulj i potencijal Lijepe Naše.Ovjde se rodila Ivana Brlić Mažuranić , Đulin ponor, muzeji, odlična gastronomska ponuda i prekrasna priroda samo su neki od razloga zašto bi trebali zastati u ovom gradu ako Vas put nanese.

Ono zbog čega smo mi jučer došli u Ogulin je uspon na planinu Klek. Naoružali smo se potrebnim i teoretskim znanjem prije puta.   Naime, planina ima oblik „diva koji leži“, a   prema legendi vilenjaci i vještice na metlama vladari su ove strahopoštovanja vrijedne planine.

Sve je to lijepo vidjeti na slikama i čitati o tome. No osobno doživjeti planinu i prirodu neprocjenjivo je.

Uspon do Planinarskog doma koji se nalazi na 1000 metara počinje od mjesta Bjelsko, osrednje je zahtijevan i može ga proći gotovo svatko (usput smo viđali obitelji s djecom). No, uspon do najvišeg vrha Kleka koji je na 1181 m samo je za „odlikaše“.

Stijene, adrenalin i fizički napor vode do vrha, no prekrasan pogled je najbolja „plaća“ pretrpljenoj muci prilikom uspona.

Umorili smo se i ogladnjeli od svih ovih avantura. Restaurant Frankopan u središtu Ogulina vjerovali ili ne- u svojoj ponudi ima čak 50 vrsti palačinki.

U Zagreb smo se vratili u večernjim satima. Nasmijanih lica pozdravili smo se do sljedećeg trodnevnog izleta na Rab!

Vještice i vilenjake nismo sreli…oni su tu vjerojatno noću 😉

Uglavnom još jedan prekrasan zajednički dan nas „Runolistaša“

I na kraju posebnim ponosom i veseljem napominjemo da su nam se u mjestu Bjelsko pridružile Asja, Dubravka i Milena članice PD Strilez iz Crikvenice koje prate rad našeg društva i odlučile su pridružiti nam se na ovom izletu. Cure dođite nam opet!

galerija slika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)