Daniel Bara

Daniel Bara

Potpredsjednik sam i vodič HPD Runolist, u kojem sam član od 2017. godine. Licencirani sam planinski vodič pri Savezu gorskih vodiča Hrvatske (SGVH) te licencirani međunarodni planinski vodič (UIMLAIML). Alpinist sam i član RAK-a (Riječki alpinistički klub), i visokogorac- član NPPG (Na putu prema gore). Oženjen sam Ivanom, koja je također vodič u HPD Runolist i otac troje djece. Manager sam u IT firmi i predavač na RIT-u (Rochester Institute of Technology).

 

1. Volim planinariti jer je to sastavni dio moje životne filozofije. Izazovi koje donose izleti predstavljaju kombinaciju napora, druženja, prekrasnih vizura, ali isto tako i izlazak iz zone komfora, maksimalnu fokusiranost i predanost. Nakon vikenda provedenog u planini – sve je puno jednostavnije i ljepše.

2. Izleti koje ću pamtiti…

Najzahtjevniji izlet je Grossglockner (3789nm) via Stüdlgrat (alpinistički smjer) koji smo popeli slobodno, bez užeta, u ljeto 2022. godine. Poseban je po tome što smo bivakirali na 3000 m. Domar nam nije dozvolio spavanje u zimskoj sobi jer nismo imali rezervaciju pa smo se morali snalaziti sa vrećama za spavanje.

Najsmješniji izlet bio je tzv. zimski izlet na Sveto brdo koji je vodio Krešo Gracin. Snijega je bilo samo malo na vrhu, a mi smo se bili tako dobro pripremili za zimski uspon. Valjda nas je to potaklo da se smijemo čitavu večer u skloništu Dušice.

Najizazovniji izlet je bio završni izlet Opće planinarske škole 11G na Paklenicu. Izlet smo unatoč najavi kiše s vjetrom održali. Na odmorištu Macola nam je stao autobus pa smo čekali dok dođe drugi. Kad smo došli u Paklenicu nadali smo se da će kiša stati, ali nije. Padala je uz vjetar, bilo je hladno i svi smo bili potpuno mokri. Unatoč tome, večernje druženje uz podjelu diploma bilo je jako veselo. Sutradan su svi popeli svoje prve sportske smjerove. Izlet za pamćenje.

3. Nema lošeg vremena, samo loše opreme. I zato…

Pobornik sam light and fast, samo ono što je najnužnije potrebno.

4. Moja (planinarska) želja je…

Ako budem zdrav i ako Bog da, bilo bi mi drago posjetiti neke planine, kao npr. Matterhorn i Denali, ali se ne opterećujem pretjerano s vrhovima. Bit će što bude.

5. Poruka svima koji žele početi planinariti

Današnji ritam života ne ostavlja previše vremena za bavljenje drugim aktivnostima koje nas raduju. Stoga, čekati na godišnji odmor, povoljnije vrijeme, manje posla ili obaveza – nema previše smisla. Nemojte čekati, krenite.  Završite Opću planinarsku školu jer će vam svaka usaditi važnost sigurnosti, a onda ćete već vidjeti što ćete dalje.